Отиди на
Форум "Наука"

thracers

Потребител
  • Брой отговори

    12
  • Регистрация

  • Последен вход

Всичко за thracers

thracers's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

2

Репутация

  1. Да, прав си. Вече започваме да излизаме извън тази тема.
  2. Това за навиците и градовете не го разбрах. Едва ли римските градове са изглеждали гостоприемни ако си роб в тях По скоро са изглеждали привлекателни от това което е имало в тях (плячката ) Относно постиженията на римляните в строителството тук няма спор. Взаимстването на дадени постижения според мен не можем да го тълкуваме като романизация. Защото ако сравняваме някои постижения, които римляните са взаимствали от варварите, трябва и да говорим за варваризация в римската империя.
  3. До колко един договор може да романизира едно племе е отделен въпрос. Аз искам да си изясня следното. Ако аристокрацията на дадено племе придобие образованието си и религията си от римляните, можем ли да говорим, че това се отнася и за цялото племе. Примерно ако аристокрацията на планински племена като бесите е повлияна по някакъв начин, можем ли да заключим, че това се отнася за всички беси. Същото е и с готите. Можем ли да твърдим, че дори и с романизирана аристокрация ( в смисъл получили образование, религия, култура от римляните в периода 3-5 век), то и целият народ е романизиран в този период? И ако исаврийците са слабо романизирани в 4 - 5 век, то следва, че и бесите са слабо романизирани, тъй като те също са планинско племе. Ако не се лъжа Зенон ,Лъв II и Лъв III са били исаврийци.
  4. Арианството е доминираща, не само сред готите в Тракия и Панония, но също сред повечето германски племена - вандали, Квадри, Херули и така нататък. Не се налага, защото е обявена за ерес още преди христианството да стане официална религия в Римската империя. Ариянството се разпространява от Улфила, не от Валент. И първата германска азбука, възниква точно на територията на днешна България, точно буферната зона за която говорим. Темата е местна аристокрация I - V век, до колкото разбрах. И обсъждаме влиянието на племена (федерати ) на територията на римската империя. Правилно ли съм разбрал? Излизаме от темата, ако почнем да обсъждаме кога готите приемат римската вяра, което става едва през 6 век, с което излизаме от периода на романизация за който говорим. Двама видни представители на тази аристокрация са Теодорих Страбон и Теодорих Велики. Местна аристокрация, от неримски произход, нали така? Или аз нещо се бъркам от идеята на темата?
  5. Това е така, но Балканите са особен район ( в смисъл буферна зона срещу инвазии от варвари ). Да не забравяме и готите и арианството. Доминиращата религия през 4-5 век.
  6. Това значи ли, че за романизация по нашите земи преди въвеждането на християнството като официална религия в Римската империя през 395 година не може да се говори? Римските и гръцките градове са основно в равнините и по крайбрежието, но до колко е било силно, средно или слабо влиянието на римския бит и култура като цяло е относителен въпрос. Балканите като цяло не са едни от най-равнинните провинции на Римската империя.
  7. А кой е признака по който се определя, силно, слабо, средно ли е романизирано или елинизирано дадено племе? Бесите в Родопите силно, средно или слабо романизирано племе ли са, след като Никита от Ремесиана е изпратен в края на 4 век или началото на 5 век да ги покръсти и то на техния език? Павлин Нолански казва, че : " ... Там където някога е имало животински нрави, сега властва ангелски дух и в пещерите се подслонява като праведник този, който е живял в тях като разбойник. " Така че за романизация, в смисъл налагане на римски бит и култура преди 4 век при бесите, ми се струва малко абстрактно. Приемането на християнството счита ли се за романизация ?
  8. Йорданес е казал: "Nam hi, ut in initio expositionis vel catalogo gentium dicere coepimus, ab una stirpe exorti, tria nunc nomina ediderunt, id est Venethi, Antes, Sclaveni". " Наистина те, ( Венетите ) както почнахме да обясняваме в началото на изложението или в списъка на племената, са от един и същи произход,а сега се явяват под три имена. Венети, Анти и Склавини" miroki : "Също така пак той е казал: "гетите, сиреч пълчищата на склавините"." - Този цитат принадлежи на Теофилакт, а не на Йорданес. За кой от двамата говориш?
  9. Ами правилно е приятелю, защото половината от така известните ни " славянски" народи , пишат с латинската азбука.
  10. Йорданес ясно е казал, че имената на Склавините, Антите и Венедите се смянат спрямо мястото, което обитават, приятелю. В границата на римската империя - склавини, извън нея Анти или Венеди. А сега дай доказателство ти, че Йорданес като е писал за Склавините е имал предвид славяните.
  11. Същото и за Sclavus ! Абе гении, на всеки романски и германски език роб произлиза от Sclavos и преди въвеждането на Пан-славизма това е добре описано от Русите. Половината си изсмукаха тука пръстите да доказват обратното и нищо не доказаха. Разбира се, че е другият вариант.
  12. Ами сигурно според теб, може би Евгений Български, роден под името Eleftherios Vulgares и с църковно име Eugenios Voulgaris не значи българин, а простак ???

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...