Отиди на
Форум "Наука"

Aleksander L

Потребител
  • Брой отговори

    12
  • Регистрация

  • Последен вход

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ Aleksander L

  1. Това участие на Бълария във войната след 9 септември и партизанското движение което се оказва част от европейската антифапистка съпротива са и доводите Бъглария да не бъде тежко наказана след ВСВ, а колкото до Народния съд - тъй като се занимавам и с история на Източна Европа мога да ви кажа че в цяла Европа има подобни съдилища, в Източна Европа преобладават съдилищата наречени народни, но и в Западна Европа има такива извънредни съдилища. Известна е тъжната съдба на френските колаборационисти, там са издадени много смъртни присъди, както и в Белгия 6 хил. са смъртните просъди, както казах в един от предишните си коментари това действително от днешна гледна точка е напълно не приемливо, но в тогавашното време при тези репресии и убийства можем да си го обясним.
  2. Иван Замбин има ли общо с отряда на ген. Дибич по време на войната 1828-1829 ?
  3. Здравейте, Еквивалентна тема на тази в раздел "Нова история". На някои въпроси не успях сам да си отговоря, дано вие помогнете. Най-ранни сведения за хайдути, кога ? - за това намерих годината 1454 войводата Радич, кажете дали е вярна информацията Кой ръководи българските отряди в армията на ген. Дибич ? Благодаря !
  4. Здравейте хора, Имам някои общи въпроси за този период от историята на България, надявам се вие да ми отговорите, тъй като аз не успях сам да го направя. Избори за XIV ОНС - кой ги печели ? Първа търговска спогодба на Княжестовото, с кого ? Процес срещу Христо Попов, защо се води и от кого ? Паралелна линия на тази на барон Хирш, кой взима решение за построяването ? Благодаря предварително !
  5. Народния съд играе ролята на възмездие, което реализират крайните победители, тези които след войната, поемат властта, върху онези, които са били управляващи по време на войната. Да, присъдите са необосновано тежки, те в повечето случаи не са смъртни, смъртни присъди са издадени на голяма част от политическия елит /депутати, министри/ и това действително от днешна гледна точка е напълне не приемливо, но в тогавашното време, при тези жертви и репресии, можем да си го обясни, не да го приемем и не да го оправдаем - само можем да го обясним.
  6. Здравейте приятели историци, Малко помощ относно една карта scan0001.bmp Както се вижда това е операция "Барбароса", само не мога да разбера как да попълня легендата. Малко помощ ? Поздрави !
  7. Тук не мога да се съглася, та нали печели пълно мнозинство на изборите.
  8. България установява дипломатически отношения със СССР през 1934г. Защо не по-рано, например по времето на Ал. Стамболийски, все пак имаме ляво правителство както знаем и в Съветска Русия правителството е ляво. Въпрос за мислене, хайде да видим
  9. Хмм не сте прав колега. На V си конгрес (1924г.) Коминтерна настоява за пълна болшевизация на партиите-членки. Това води до обявяване на абсолютно всички политически партии за фашистки: земеделците за аграрфашисти, социал- демократите за социалфашисти и тн. Това е един тяснопартиен и тяснокласов подход, който поставя компартиите в изолация и невъзможвост да достигнат властта по парламентарен път. Знаем че БРП (к) е една от партиите основатели на Коминтерна (1919г.). С други думи искам да кажа че тази политика водена от комунистите в България не от 1944г. М/у другото идването на нацистите на власт в Германия окончателно дава да се разбере, че подобни режими, отричащи парламентарната демокрация, респективно съществуването на многопартийна система, са заплаха не само за буржоазните партии, но и за комунистическите. Именно това им налага да спрат огъня срещу центристки и ляво ориентирани партии и да потърсят коалиране с тях на антифашистка основа. Тези коалиции получават името Народни фронтове в Бълагрия (Отечествен фронт създаден 1942г.). Един от създателите на новата политическа платформа на Коминтерна е Георги Димитров, който в качеството си на негов Генерален секретар, излага идеята за Народните фронтове в доклад пред VІІ конгрес на Коминтерна през1934г. Създадени като средство за запазване на буржазната демокрация, впоследствие Народните фронтове се превръщат в Троянския кон, който започва да руши същия този буржоазен парламентаризъм от момента, в който чрез тях компартиите получават участие във властта.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...