Отиди на
Форум "Наука"

glupcho

Потребител
  • Брой отговори

    2
  • Регистрация

  • Последен вход

Всичко за glupcho

glupcho's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

2

Репутация

  1. Добре. Не я започвайте. Просто ми отговорете, ако имате нужната компетентност са "да" или "не" на следния прост фактологически въпрос (не е дискусионен, а фактологически): "Съществуват ли изворни документи от периода на първото бълграско царство в което нашите владетели или автори писали за тях да са изписали тяхната титла в документ или надпис с пълното изписване "цѣсар"?" Е ако отговора е "да" бих се радвал на референции. Друго не ми трябва. За другото и сам мога да си направя изводите. Ако не ми се отговори или пак ми кажете да си гледам работата - също ще си направя изводите и пак ще си събера нужната информация, но не от този форум. Всичко добро.
  2. Здравейте. Прегледах форума и ми направи силно впечатление следното. Не видях нито един цитиран документ рефериращ периода нито през първото, нито през второто царство, в което нашите владетели да са се титуловали себе си с пълната титла "цѣсар". Тази пълна титла доколкото разбирам се употребява често от времето на преводите на св. Константин-Кирил и Методий - но обвързано с римските императори и василевси, с цариград и т.н. Също така доколкото разбирам през първото българско царство самите наши владетели са се титуловали и изписвали със съкратеното црь. Доколкото разбирам безпорността на твърдението, че това съкратено изписване значи и се произнася "цѣсар" по време на първото българско царство, се приема от факта, че по това време нашите владетели са се сдобили с признание на тяхното императорски достойнство (цезъри) и наличието на много надписи означаващи тези императори, като "цѣсар", а не от наличие на директни напдиси с такова съдържание - директно обвързани със съответните наши владетели. Тоест е чисто логическо заключение. Понеже не съм историк и не съм запознат с цялата тази голяма историческа изворна книжнина - т.е. с фактическата обосновка на този случай, ми се иска да попитам професионалните историци дали така изложените факти, както съм ги разбрал от форума отговарят на реалността.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...