Отиди на
Форум "Наука"

RayRoy

Потребител
  • Брой отговори

    1
  • Регистрация

  • Последен вход

Всичко за RayRoy

RayRoy's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

1

Репутация

  1. Здравейте! От доста време следя дискусиите във форума и ми е особено интересен разделът "Историческо моделиране". Специално за тази тема ми се иска да задам един въпрос, за да чуя мнението ви. Ето как изглеждат окупационните зони след Балканската война: Очевидно спорната зона в Македония остава извън пределите на България, но се чудя дали не бихме могли да преговаряме със Сърбия да ни отстъпи поне североизточната част на безспорната зона. А в замяна на това да им предложим някои неща, които биха били финансово изгодни за тях, примерно: - икономически излаз на Беломорието - запазване на правото им да експлоатират находищата в отстъпения от тях район в продължение на ... години. - намаляване (или дори премахване) на митата върху стоките, които Сърбия би внасяла в България - да се ангажираме да построим нови пътища и/или жп линии в окупираните от тях територии или други подобни. Също така мисля, че с Гърция бихме могли да преговаряме да ни отстъпи района на Игуменица, Енидже Вардар и Воден, а в замяна ние да отстъпим района около Нигрита (и без това гръцки град) и още някои съседни райони евентуално, като освен това им направим същите финансови предложения, както тези за Сърбия, които споменах по-горе (без икономическия излаз на Беломорието). А евентуалните претенции на Румъния да парираме пак с търговски отстъпки (обещание за безмитна търговия с нас, икономически излаз на Беломорието и др.), евентуално отстъпване на дунавските острови и в най-краен случай - леко сваляне на границата в Добруджа на юг, приблизително по линията Силистра - Шабла. Границата с Османската империя остава Мидия - Енос. Ето и карта с нанесените райони (в по-светлозелено), за които бихме могли да се договаряме, поне според мен: В по-тъмносиньо е районът на Нигрита, който бихме могли да отстъпим на Гърция, плюс евентуално и някои съседни. Може би щеше да е трудно, но не и невъзможно да постигнем това допълнително разширяване на територията си по тези начини (като, разбира се, си запазваме "едно на ум" за бъдещето вземане и на останалата част от Македония от Сърбия). Какви са вашите мнения?

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...