Отиди на
Форум "Наука"

haoss

Потребител
  • Брой отговори

    2
  • Регистрация

  • Последен вход

Всичко за haoss

haoss's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

1

Репутация

  1. Андрей Велички е български митрополит, основател на Българската епархия в Америка. Роден е с мирско име Стоян Николов Петков на 31 декември 1886 г. в село Врачеш, Ботевградско. През 1903 година Стоян Петков е приет в Софийската духовна семинария, която завършва в 1909 г. По-късно е студент в Историко-филологическия факултет на Софийския университет , а от септември 1911 г. е студент в Московската императорска духовна академия. След завършване на академията става професор в частен университет в Петербург. По време на Първата световна война се записва доброволец в руската армия като санитар. Награден е с ордените “Св. Георги” и “Св.Станислав” за усърдна служба. Революцията в Русия принуждава будния българин да се завърне в България,където работи отначало като секретар, а по-късно и като инспектор в отдела по вероизповеданията в Министерството на външните работи. Преподава омилетика, (наука за църковното красноречие) и руски език в Софийската духовна семинария. От 1926 до 1929 г. е началник на културно-просветния отдел на Светия синод.През 1928 година Стоян Петков е постриган в монашество с името Андрей в Черепишкия манастир “Успение Богородично”.След три месеца е ръкоположен за епископ с титлата “Велички”. По-късно е викарий на Варненския и Преславския митрополит Симеон. През декември 1937 година Андрей Велички е изпратен лично от Цар Борис ІІІ в Америка. Епископ Велички е първият управлявал Светата Българска православна църква в Америка, Канада и Австралия.
  2. Искам да ви представя митрополит Андрей Велички основател на българската епархия в Америка , Канада и Австралия . Една личност за която и до ден днешен БПЦ и държавата не искат да се говори. Духовника който е венчал Симеон ІІ . Духовникът е една от най-противоречивите и интригуващи личности в българската история изобщо. През 1937 г. той заминава за Ню Йорк като личен пратеник на цар Борис Трети. По време на Втората световна война изпълнява отговорни и деликатни международни мисии – посредничи между Хитлер и Сталин по линията на Червения кръст, среща се с най-известните политически и обществени лидери на своето време… http://metropolitanandrey.blogspot.com

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...