Отиди на
Форум "Наука"

Dyingwish

Потребител
  • Брой отговори

    3
  • Регистрация

  • Последен вход

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ Dyingwish

  1. Двойното отрицание си е част от всички езици, технически, въпреки че не е присъщо, е вярно и използваемо. Негативна конкордия обаче има само в славянски и романски езици ( възможно съществуване на две отрицания в едно изречение, точно като при "Не слушай никого". ). Вижте, че дори Вие избегнахте негативната съгласуваност и изключващите се отрицания, което говори, че сами сте се замисляли по този въпрос и съзнавате неблагозвучието на двете конструкции. Защо повечето хора не го правят, включително повечето ми учители по български? ( Многократно съм стигал до извода, че някои не принадлежат в учебно заведение, поне не от позицията на преподавател. )
  2. Всъщност изречението може да бъде прието за напълно правилно, но само ако едно от двете твърдения се приеме за вярно: -Приемаме по принцип утвърдената негативна конкордия в българския за грешна. В повечето други езици двойното отрицание образува позитивно твърдение. Trust no one. = Вярвай никому ( Вместо утвърденото "Не вярвай на никого", което сега ще приемем за граматична грешка ) Тогава имаме 4 отрицания в изречението: Не, никого, разубеждавам ( = убеждавам да не ), не Те две по две се "изяждат" и образуват две позитивни твърдения. Става "Вярвай на всекиго/някого, който те убеждава да следваш мечтите си." И съответно извода, изречението в този случай минава за вярно в основната си форма с 4 отрицания. -Приемаме, че негативната конкордия си е на място, но "разубеждавам" носи различно значение от "убеждавам да не" ( по-малко вероятната опция ). Тогава имаме негативна частица с неутрален глагол и без много размисъл се оказва вярно граматически и смислово, но някак си драска с нокът по чувството ми за правоговор и благозвучие.
  3. Не вярвай на никого, който те разубеждава да не следваш мечтите си. Предполага се, че е грешно или смислово или граматически. Изкажете мнение.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...