Отиди на
Форум "Наука"

Незнайко

Потребител
  • Брой отговори

    4
  • Регистрация

  • Последен вход

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ Незнайко

  1. Двата ти поста по темата за Тервел не заслужават коментар. Те не са дори свободна интерпретация, а пълно противоречие с изворовите данни. Поне статията на Александър Стоянов прочети. O.T. Функцията за игнориране на потребители не работи.
  2. Извадки от статията (според автора цитати от Теофан и от Павел Дякон): „Впрочем, българите също ги атакуваха [арабите] и изклаха, според тези, които разбират от подобни дела, 22 000.“ „Докато те [арабите] бяха там [Константинопол], поведоха война срещу народа на българите отвъд Дунав и бяха победени и от тях и потърсиха спасение на корабите си.“
  3. Не мога да разбера как цитираните в статията цифри (22 000 избити) се връзват с "второстепенна" роля. Статистиката (доколкото е вярна) от времето на Римската империя до късното средновековие е 3-5% загуби в жива сила при победа, 15-20% при загуба до 30% при разгром и преследване (в "Rome at War" примерно има статистика за Римската империя). Или цифрата е силно завишена, или са се сбъскали челно 100к срещу 100к, или битката (битките?) между българи и араби са най-големите касапници в историята.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...