Отиди на
Форум "Наука"

ichikonti

Потребител
  • Брой отговори

    3
  • Регистрация

  • Последен вход

Всичко за ichikonti

ichikonti's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

1

Репутация

  1. Явно темата е замряла. Попитах мой много добър познат поп, който по произход е влах отсам Дунава, дали действително е имало гонения на власи от нашите власти.Той каза, че при тах не, но е чувал за такива в силистренско. Дали някой знае нещо по този въпрос?
  2. Калушар, не като Калу-кон, а като Колубър/Колобър-магьосник, като калугер!! Между впрочем извънредно агресивни отговори получавам от истинските "дако-власи", като дори обвиняват за насилствена асимилация, срещу която те се съпротивлявали.Някой има ли информация такова нещо да се е случвало по нашите земи?Не съм срещал подобна информация.
  3. Здравейте, Темата е стара, но няма къде другаде да попитам неща, които ме интересуват. Прочетох в темата- администратора, че има доста големи разлики във фолклор и обичаи между съвременните българи и румънци.Аз се интересувам съвсем любителски от тази тема, но виждам обратното-прилики. Бихте ли посочили /ако имате такава информация/ от кое от племената обитавало двете държави е оставило въпросните обичаи и фолклор? Защо от двете страни на Дунав се чества Еньовден остатък от предхристиянството? https://en.wikipedia.org/wiki/S%C3%A2nzian%C4%83 До колкото разбрах от този материал и в Швеция се чествало нещо подобно. Защо веднага след Еньовден в предхристиянските религии, а при Християнството на Петдесетница е т.н. Русалийска седмица-гонене на зли духове, лекуване на болни от русалийската болест и т.н. магии свързани с характерна мелодия и танц на мъже, дали обет? Във Влахия-регион Олт - Във Северна България Същият ритуал, но с друга музика Петрич Във Вардаска Македония Линкове за Западна Русия, Молдова и Източна Сърбия няма да пускам, но и там има такива. http://store5.data.bg/keres/Books/Rusaliiski%20obred-kalush,%20V.%20Patrashkov,%202008.pdf Защо е почти напълно идентична нашата народна приказка "За юнакът и златната ябълка" с "Prâslea the Brave and the Golden Apples" https://en.wikipedia.org/wiki/Pr%C3%A2slea_the_Brave_and_the_Golden_Apples Защо и в двата етноса съществуват темите - за змея /не за гръцкия дракон, а точно за Zmeu/ https://en.wikipedia.org/wiki/Zmeu и в двата варианта те са "сури"- златни! за самодивите, за върколаците, таласъмите и т.н. Защо народните мелодии са доста сходни: Един пример от Молдова Макар и с различни извивки това прилича доста на нашенско??? И пак Молдова А ето и една ръченица. Ето и Добруджанско Пак от Добруджа И пак от Олтения.....

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...