Отиди на
Форум "Наука"

звезделин

Потребител
 • Брой отговори

  10
 • Регистрация

 • Последен вход

Репутация

1 Ученик

Всичко за звезделин

 1. Честно казано, не разбирам агресивния Ви тон. Целта на темата не е да се политизира, нито да се стига до караници между хора с различни идеологически възгледи. Целта е само да се потърси историческата истина. Ако толкова не Ви харесва темата, може да не я четете.
 2. Това е така, но, данните за убийствата на Хитлер и някои други диктатори, показват определено по-сериозни цифри. А винаги съм мислил, че Сталин с нищо не им отстъпва и даже ги превъзхожда. Излиза, че съм бил в сериозна грешка.
 3. Не мисля, че е конструктивно да се заяждаме. Историята не е точна наука така, че е ясно, че никога няма да може да се направи напълно точен списък на жертвите на политическите убийства. Нито ще има пълен консенсус за това, какво е политическо убийство. Винаги ще има спорове за броя, както и за това кои хора трябва да бъдат включени. Но можем да се опитаме да направим ориентировъчна реконструкция. Статия 58, наказваща извършващите контрареволюционна дейност, може да бъде основата, но тя не включва убитите без съд и присъда, както и някои други жертви.
 4. Имам предвид убити по политически причини. Макар, че може да дискутираме и броя на затворниците, лагерниците и депортираните. По принцип не са малко, но е много по-малко от 20 милиона, каквато цифра нерядко се слага срещу името на Сталин. А жертвите на Хитлер, и на Мао в такъв случай са много повече. Впочем дори в малка Камбоджа комунистите са убили повече хора и то за много по-кратък период. Винаги съм смятал, че депортациите, Гулаг, Големият терор са между най-масовите жестокости в човешката история, а излиза, че не е така.
 5. Отварям тази тема, защото това е един много сложен и политизиран въпрос. По принцип традиционно се приема, че Сталин заедно с Хитлер и Мао, са най-масовите убийци в историята. Когато говорим за убитите от Сталин често се споменават цифри от порядъка на 15-30 милиона. Само, че от известно време, на мен ми попадат други данни. Например правозащитната организация "Мемориал", дава милион и сто хиляди разстреляни. Някои негови противници цитират цифри от порядъка на 700-800 хиляди разстреляни. Например тук https://sputnikipogrom.com/politics/34901/the-final-breakdown/#.WKR_dtSLRkg. Широко се цитира и проучване от времето на Хрушчов, което говори эа 799 455 убити. Разбира се във всички тези бройки не влизат жертвите на Голодомора, за който се спори дали е изкуствено предизвикан. Означават ли приведените числа, че традиционната представа за сталинските репресии е силно преувеличена, или данните не са верни? Може ли някой да даде отправка към максимално обективно проучване? Благодаря предварително.
 6. Извинявам се, че питам, но за цитат от Библията ли става въпрос?
 7. Някой може ли да ми каже от, коя част на Библията са тези цитати? Благодаря предварително.
 8. В периода между 1968 и 1971 хиляди хора твъррдят, че са видели Богородица над църква в предградието на Кайро Зейтун. На мястото има много репортери и фотографи. Днес в интернет могат да се намерят снимки от събитието но не съм сигурен, доколко са автентични. Какво е вашето мнение? https://en.wikipedia.org/wiki/Our_Lady_of_Zeitoun

За нас

Всяка помощ за нас е ценна и се надяваме с общи усилия да успеем да поддържаме това място на научни дискусии живо. Форум "Наука" е сред малкото активни форуми в България, изключително полезно и нужно място за свободна обмяна на мисли и знания.

baner_event_marco

За контакти:

×
×
 • Create New...