Отиди на
Форум "Наука"

legolas243

Потребител
  • Брой отговори

    2
  • Регистрация

  • Последен вход

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ legolas243

  1. Точно тези два примера доказват липсата на центробежна сила, защото ако я имаше при центрофугиране пръските от центрофугата щяха да излизат радиално а те излизат по допирателната, същото се наблюдава когато автомобилна гума мине през локва, пръските завъртяни от гумата не излизат радиално (все едно идват от центъра на гумата) а "странично", също и ако някой си върти мократа глава. Тоест натиска на барабана на центрофугата върху дрехите и водата в тях (който прилепва дрехите към барабана и изцежда водата) е страничен спрямо центъра, породен от инерцията което тика дрехите да продължат направо, а кривината на барабана ги задържа в кръга. Също и топче завъртяно на въже когато въжето се скъса, то се къса не от центробежна сила а от силата на инерцията която се опитва да накара топчето да върви направо и е перпендикукярна на въжето, съответно когато въжето се скъса топчето тръгва по допирателната - перпендикулярно на въжето. (въжето действа на топчето със центростремителна сила докато е здраво) Със спътниците е още по ясно - начертай си векторите на действащите сили и ще видиш, че няма място за центробежна, само сила на гравитацията и сила на инерцията, на 90 градуса спрямо гравитацията. Резултатната сила е по диагонала и в тази посока се движи и спътника. съответно с увеличаване и намаляване на перпендикулярната на гравитацията скорост се увеличава или намалява силата на инерция, което променя ъгъла на вектора на движение и променя орбитата. В крайните случаи, ако инерцията стане нула (напомням че е сила перпендикулярна на гравитацията а не противоположна) спътника ще пада право надолу, а ако инерцията е много по голяма от гравитацията (много висока скорост) тогава спътника ще започне да се отдалечава от земята спираловидно. Накратко силите са две центростремителна и инертна - перпендикулярна на центростремителната. (центростремителната сила кара тялото да се движи в кръг) Малко извън темата, когато космически кораб се опита да напусне орбита на Земята, например за да отиде на Марс, двигателите се насочват хоризонтално, успоредно на земята и се дава пълна мощност и така се откъсва от земната гравитация. Ако кораб в орбита насочи двигателите си към земята и ги задейства в опит да се отдалечи от земята (центробежно ) - резултата ще е една голяма елипсовидна траектория, която се забива право в земята.
  2. Стори ми се, че не е отговорено ясно на поставения въпрос, значи центростремителната сила зависи от квадрата на линейната скорост, за това като запазите оборотите и намалите радиуса - силата намалява. Ако например запазите линейната скорост и намалите радиуса центростремителната сила ще се увеличи. Центробежна сила не съществува. Може да се докаже като се премахне връзката на въртящо се тяло с центъра на въртене. Тогава центростремителната сила изчезва и ако имаше центробежна, тялото щеше да тръгне в посоката на центробежната сила. А е всеизвестно че освободеното тяло тръгва по допирателната т.е. в посока на линейната скорост на движение. Инерцията се бърка с центробежна сила защото се "опитва" да накара тялото да излезе от окръжността (например автомобил да изхвърчи от завоя), но посоката на действие на инерцията е по допирателната т.е. опитва да продължи движението направо а не е насочена противоположно на центъра на въртене (разликата между двете посоки е 90 градуса ). По-ясно доказателство за липсата на центробежна сила е, че ако я има и е равна по големина на центростремителната то двете се неутрализират и тялото ще се движи по права линия а не в кръг. Вектора на центростремителната сила и вектора на линейната скорост определят посоката на движение (в частен случай това е кръг) . При орбитите, гравитацията е центростремителната сила.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...