Отиди на
Форум "Наука"

RedShift

Потребител
  • Брой отговори

    52
  • Регистрация

  • Последен вход

Всичко за RedShift

Последни посетители

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

RedShift's Achievements

Explorer

Explorer (4/14)

  • Reacting Well Rare
  • First Post Rare
  • Collaborator Rare
  • Conversation Starter Rare
  • Week One Done Rare

Recent Badges

6

Репутация

  1. Това е конкретна книга. Заглавие "Съвременна физика за математици" от Стафан Иванов и Ангел Живков : https://www.book.store.bg/p268679/syvremenna-fizika-za-matematici-stefan-ivanov-angel-zhivkov.html
  2. Дали може да ми препоръчате добро четиво за СТО И ОТО? Аз се занимавам с програмиране, но имам желание да науча качествено двете теории с цялата математика, добре обяснено. Гледам да се уча от интернет (малко се обърквам на моменти, понеже гледам различни източници), но предпочитам по учебник да се водя. Няма значение дали са на български или английски език. В момента чета съвременна физика за математици.
  3. В крайна сметка има ли обяснение, защо скоростта на светлината е константа за всички ОС или просто е прието като факт и принцип в СТО? Защо не е скоростта на котката . Някой би казал "защото светлината не се движи с тази скорост", но това ще намекне, че не стойността е важна, а обекта и ще трябва да попитаме, защо тогава светлината се движи с тази скорост и някой може да каже "щото няма маса" (примерно) и тн.
  4. Да това е ясно. Мисълта ми е, че това взаимодействие между светлината и средата ще отрази негативно на скоростта на светлината, а когато имаме такава промяна (c -> c/n, dv/dt) значи имаме ускорение (негативно).
  5. Тази velocity-addition formula ни показва каква ще е крайната стойност, но предполагам, че физически за да стигне до нея светлината ще трябва да бъде ускорена от движещата се среда при навлизането в нея.
  6. Aко имаме някаква среда, която се движи през вакум с определена скорост V = c (1 - 1/n) и тази среда има голям индекс на рефракция n (светлината се движи в нея със скорост c/n << с ) докато светлината минава през средата (която е в движение V) ще наблюдаваме c/n + V = c, като крайна скорост на светлината в тази среда или просто c/n? С други думи питам дали крайната скоростта на светлината в среда = скоростта на светлината в средата (когато тя е в покой спрямо наблюдател) + скоростта на средата (когато тя е в движение спрямо наблюдател)?
  7. Aко имаме някаква среда, която се движи през вакум с определена скорост V = c (1 - 1/n) и тази среда има голям индекс на рефракция n (светлината се движи в нея със скорост c/n << с ) докато светлината минава през средата (която е в движение V) ще наблюдаваме c/n + V = c, като крайна скорост на светлината в тази среда или просто c/n? С други думи питам дали крайната скоростта на светлината в среда = скоростта на светлината в средата (средата в покой спрямо наблюдател) + скоростта на средата (средата в движение спрямо наблюдател)?
  8. Ако използваме движещ се часовник? Този часовник ще твърди, че всичко друго се движи и че той е стационарен. Той може да измери скоростта. Хората да кажем които са в точка Х и У ще си кажат по отделно "ние сме стационарни ти се движиш", скоростта от всяка гледна точка няма ли да е еднаква?
  9. Ще трябва да помисля. Имам едно въпросче. Ако ние с теб сме на разстояние един от друг и не се движим един спрямо друг, ако аз започна да изпращам към теб на всеки 5сек някъв сигнал предполагам, че и ти на всеки 5сек ще го получаваш?
  10. Обект който се движи спрямо мен с тази скорост. Предполагам, че мога да създам такъв обект, просто като го ускоря до тази скорост.
  11. Селяческо поведение! Няма нужда от такъв език!
  12. От всяка точка в пространството можеш да създадеш ивент в друга за който всеки ще е съгласен. Ако аз искам от точка У да създам ивент в точка Х и този евент е да синхронизирам два часовника в точка Х ,посредством обект и лъч светлина то винаги ще мога да го направя стига да знам разстоянието между двете точки и с каква скорост се движат обекта и светлината. Хипотетично ако обаче светлината не се движи със С то тогава никога няма да мога да създам този ивент в Х защото информацията ми е грешна.
  13. Синхронизацията на т1 и т2 е ивент за който всички отправни системи ще са съгласни.
  14. Скоростта на Обекта е ясна, тази на светлината предполагам.
  15. Това за което говоря е, че светлината и обекта спрямо мен ще са в точката Х в един и същи момент ако се движат с тези скорости и когато отида до Х и видя часовниците т1 и т2 те няма да се разминават.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...