Отиди на
Форум "Наука"

ББС2019

Потребител
  • Брой отговори

    1
  • Регистрация

  • Последен вход

Отговори публикувано от ББС2019

  1. On 13.07.2008 г. at 4:51, IMPERATOR CÆSAR AVGVSTVS said:

    Чувал съм ги и тези теории, но мисля, че терминът "влах" си има конкретно етническо съдържание. Няма доказателства, че някога "влах" се е използвало като синоним на "скотовъдец". Поддръжниците на тези теории непрекъснато цитират едно сведение на Ана Комнина, защото няма какво друго да цитират, според което императорът наредил да се свика набор войници измежду българите и измежду номадите, които на разговорен език се наричали власи. Поддръжниците на тази теория настояват, че Ана Комнина имала предвид, че "влах" значело "номад". Думите ѝ обаче позволяват и друго тълкуване - конкретно тези номади, а не някои други, се наричат власи. Куманите също са номади, при това коневъди. Ана Комнина обаче ги нарича кумани и ясно ги разграничава от власите. На едно място тя съобщава, че власите показали на куманите старопланинските пътеки, през които последните да преминат. На друго място тя съобщава за някой си влашки първенец Пудило, който отишъл в лагера на императора и известил, че куманите са преминали Дунава.

    Чувал съм и теорията, според която Мизия била наречена Влахия заради многото стада добитък, които се отглеждали в нея и затова хронистите наричали въстаналите българи власи. Това твърдение обаче не е подкрепено с никакви налични данни. Мизия започва да се нарича Влахия близо 20 години след възстановяването на българската държава. Първо в източниците се заговаря за власите между Дунава и Стара планина, а за Влахия се заговаря доста по-късно. Т. е. понятието "влах" предхожда по време понятието "Влахия".

    Не ми е ясно защо някои хора се изказват малко неподготвено.

    1. Малко комично е да се твърди че Рим, давайки титлата "rex Bulgarorum et Blachorum" на Калоян, е имал предвид "българи и скотовъдци".

    2. Като народност власите се споменават по тези земи  от византиеца Γεώργιος Κεδρηνός в 1057 година.

    3. За съществуването на Sermo Vulgaris, "обикновен Латински" на Балканите е добре известно, за тези които се интересуват от история, а не пропаганда.

    4. Византия е говорела латински до император Φλάβιος Ἡράκλειος (610-641), т.е. 40 години преди създаването на Първата Българска Държава. Да си мислим, че езикът е изчезнал внезапно е наивно. Още повече, че латинският е бил най-удобен за общуване на разнородните племена на Балканите.

    Това, че през 19-20 век всички балкански държави (без иключения) се отдават на безпросветен национализъм, подтискане на малцинствата, и добре документирана етническа чистка, не променя фактите.

    • Харесва ми! 1

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...