Отиди на
Форум "Наука"

Baj stoyan

Потребител
  • Брой отговори

    2
  • Регистрация

  • Последен вход

Всичко за Baj stoyan

Baj stoyan's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

1

Репутация

  1. Да добавя й още нещо - това, че Войсил командва армията при Скафида съвсем не означава, че ромейската войска е "българска". Да, Войсил несъмнено е имал някакъв свой контингент, който го е последвал в изгнание, но да се говори за за битка на две български армии според мен е меко казано пресилено.
  2. Интересно какъв е размера на армиите при Скафида. В по-късен пасаж, Пахимер посочва че Светослав изпраща армия от 1000 души за да подпомогне аланите при тяхното бягство от Тракия към България. Същевременно, византийските походни армии в този период не надвишават 5 000 души, като далеч по-обичайно е да са наброявали около 2-3 000. При всяко положение, нито България, нито Византия ангажира целия си военен потенциал в тази кампания. Очевидно е, че ромеите не са имали пари по това време и за да се събере нова армия за Михаил IX през юни-юли 1304 г., са прилагани доста крайни мерки. От друга страна, самият Светослав надали е можел толкова скоро да събере значителна войска с оглед на сложната обстановка в страната през първите години от царуването му и предхождащата сериозна криза. Всякакви цифри ще са по-скоро догадки, но ето какво знаем - Войсил не води цялата армия, събрана във Виза със себе си; Българските сили около Созопол са били по-малобройни от византийските; След Скафида нашите се задействат и за кратко овладяват целия крайморски район който повече или по-малко съвпада със сегашната област Бургас. С оглед на тези факти, поне според мен, можем да заключим че в битката при Скафида участват ок. до 2 000 византийски и ок. 1 000 български бойци. Т.нар. необичакйна сеч може да се обясни лесно като се разгледа статистиката на жертвите в Кантакузин, където редовно убитите при сражения през 20-те години на XIV век са от порядъка на 50 -100 души и още толкова ранени (виж Bartusis - The Late Byzantine army, p. 268-272). С други думи, ако нашите са успели да избият над 200 византийци, това действително е било необикновено клане, още повече, че както посчва Пахимер, нашите са пускали само онези, които се предадат, а не оказват съпротива. Явно силите изолирани след рухването на моста са се борили до последно. Във всеки случай, загубите при Скафида са такива, че цялата византийска армия, събрана през пролетта във Виза, която и без това не е особено голяма, става фактически нефункционална и през лятото трябва да бъде организирана нова. Рухването на моста в пълноводната река ни подсказва и времето на битката - вероятно през април или началото на май, 1304 г., когато дъждовете допълнително спомагат за пълноводието на оттичащото се към морето езеро. Тук срещнах няколко странни за мен коментари за катафракти във византийската армия. Към времето на Палеолозите, ромеите вече не използват такава кавалерия. Основните конни части са от проноята, както и наемници - Пахимер редовно говори за туркомани, "перси" (т.е. турци) и латини. Трябва д адобавим към тшх и аланската конница, а пехотата е сбор от гарнизонни войски, малкия тракийски набор и наемници, сред които и алмугаври. Бълхгарската армия несъмнено също е допълвана с наемни части. За кумани и дума не може да става, но пък татари едва ли са липсвали, а също и алани, които предлагат услугите си и на нашите.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...