Отиди на
Форум "Наука"

Любопитко13

Потребител
  • Брой отговори

    16
  • Регистрация

  • Последен вход

Всичко за Любопитко13

Последни посетители

326 прегледа на профила

Любопитко13's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

1

Репутация

  1. Съжалявам много за това, че сте останали с впечатление че съм "знаещ", но аз наистина съм новак в тази област. С римските монети започнах да се интересувам някъде от началото на годината, а с новата ми любов (провинциалните) от има-няма два месеца. Просто тогава купих една що-годе сносна бронзова Юлия Домна, а тя се оказа провинциална от Пауталия. Аз в Кюстендил съм живял една учебна година - там съм карал първи клас в санаториум, така че това ме заинтригува много. Намерих си книгата на Ружичка (София, 1933) а след това един един ме посъветва, че най-хубавата литература са книгите на Върбанов. Заради заглавието им, започващо с "Гръцки" аз бях останал с погрешното впечатление че те са за гръцките монети от преди новата ера, което не ме интересува, но след като вече ги имам открих един нов за мен свят. Това е. Аз иначе съм много оправен, зная английски и още два други езика свободно, така че няма проблеми да ходя по чужди форуми и да питам за информация. Оттам получих информация за #3 - Тран́куилина от Смирна. Не знам дали ви направи впечатление, но там имаше страхотен линк към публикации в 10 тома / 16 части за всичките римски провинциални монети. Повечето от тях са качени онлаин и има страхотно гъвкава търсачка. Там рано тази сутрин потърсих бога на монета #4 (на мен ми приличаше на светец) - сравнително бързо намерих че става дума за "cult statue of Artemis" (както споменава и г-н Върбанов в постинга си по-горе). Търсейки по "design" с тези ключови думи в томове IV.1-4, VI и VII.1 намерих немалко градове, но нито един от тях не завършваше с буквата "Ф" в края си. Постнах друга молба за помощ в чуждия форум, като споменах че може би става дума за "cult statue of Artemis", но не искам да ги подвеждам. След това реших да търся не с божеството на реверса, а с видимите букви по реверса като пробвах "ΚΟΦ" и "ΓΟΦ". Така намерих града, но в тези по-късни императори той се изписваше с две дълги думи, като "Ф" беше в първата и би трябвало да е вляво от божеството, а не в дясно към края. Реших да разширя търсенето с две букви повече "Υ" в началото и "Ρ" в края - "ΥΚΟΦΡ" тъй като ги виждах на монетата и също така да почна от самото начало RPC II и.... Траянчо излезе. Толкова за моето "знание". Благодаря на всички отделили време ... и пак ще ви досаждам, защото аз нямам вашето око и кой знае дали някога ще ви достигна, защото се иска достъп до много монети, а в сегашната обстановка това е практически невъзможно.
  2. Засега съм си намерил това, но чакам потвърждение от тежката артилерия след още 4-5-6 часа https://rpc.ashmus.ox.ac.uk/coins/3/2118 Trajan / Ionia / Magnesia ad Maeandrum OBV - ΑΥ ΝΕΡ ΤΡΑΙΑΝΟϹ REV - ΜΑΓ ΛΕΥΚΟΦΡΥϹ
  3. Някой може ли да ме каже как се редактира постинг - искам да поставя детайлите на 5-те идентифицирани монети.
  4. "#3" също е изяснена: Smyrna. VΛΛEI (of TRANKVΛΛEINA) visible on the obverse, and MYPNAIΩN (of CMYPNAIΩN) visible on the reverse, as is the kantharos in pouring position. https://www.acsearch.info/search.html?id=2711968 https://rpc.ashmus.ox.ac.uk/coins/7.1/315.1 https://rpc.ashmus.ox.ac.uk/coins/7.1/315.2
  5. Някой може ли да потвърди за "#8" - Мушмов 2026 - TOMIS / GETA / Hera standing with patera and sceptre. Plate XI 21
  6. Г-н Върбанов, аз не търся да спечеля някой лев. Просто наскоро открих, че сме имали (на територията на днешна България) много монетарници на римски провинциални монети и искам да си създам колекция с тези: 1-ви етап - по един император от всяка една монетарница; 2-ри етап - всеки (или почти всеки) император от всяка една монетарница; 3-ти етап - всеки (или почти всеки) номинал от "2" по-горе Разбира се по всяко време намирането на по-добър екземпляр или дори грейдван такъв ще бъде добре дошъл... Аз за сега съм абсолютен новак, но много бързо се ориентирам....
  7. Благодаря на г-н Върбанов за бързия отговор, но аз имах по-големи очаквания от този форум (а може би пуснах и повечко монети накуп...). Може би ако се бях регистрирал като "любопиткА" с придружаваща снимка на красива жена/момиче щях да имам по-голям успех с поне един форумец тук Знам че има специалисти, които могат да идентифират монетата само по силуета на императора, дори и да не е много запазен и се надявах поне за такива насоки. А в музея няма да ги занеса поради две причини. Първата е, че предполагам музеите имат големи количества от тези монети в такова лошо състояние, които киснат в мазетата им в кутии, чували, кофи... От време на време някое чувалче изчезне (самият г-н Върбанов и писал за това тук) и се появяват мистериозно на някое западно аукционче като това тук например: https://www.biddr.ch/auctions/savocalondon/browse?a=632&c=11998 където има някои римски провинциални монети с лошо качество, подобни на моите.... Втората и тя е по-важна е, че тъй нареченият "закон" е несправедлив - той не засяга хора като Черепа (и тези които го снабдяват, консултират...) а хвърля цялата си тежест върху хора като мен и бай Пенчо от с. едикое си... Един виден американски държавник обаче беше казал, че да се бориш срещу един "несправедлив" закон е въпрос на дълг и гражданска доблест за всеки един от нас - и аз се боря, като не го спазвам - докато той не бъде променен по подобие на тези в Европата, към която уж принадлежим!!!
  8. Аз само съм чел, но лично не съм го прилагал, за чистене на антични монети с използуване на пистолет за лепило (glue gun). Те се продават в магазини за хобита, изкуство и т. н. "Лепилото" всъшност е пръчка от пластмаса с диаметър от 8мм. "Пистолетът" нагрява пластмасата, тя се топи и може да се използува за лепило. В нашият случай монетата (или само част от нея) се покрива с разтопена пластмаса. Изчаква се пластмасата да се втвърди и монетата да се охлади (раб. температура е до 200гр C) след което с остър предмет се повдига от едната страна. Втвърдилата се пластмаса взема със себе си част от налепите по монетата. При необходимост може да се повтори и потрети... Внимание - да не се прилага към "посребрените монети", защото ще вдигне сребърния слой!
  9. Здравейте! Може ли някой да ми каже какви са тези монети? #1.монета 26-27мм / 11,78г #2.монета 23-24мм / 7,77г

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...