Отиди на
Форум "Наука"

Abate

Потребител
  • Брой отговори

    2
  • Регистрация

  • Последен вход

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ Abate

  1. Ммммм... Не съм напълно убеден. Моите проучвания в тази сфера показват активно използване на бактерицидни лампи в цехове за преработка на месо, в хладилници за съхранение, в камери за зреене. Както писах в началото - при спазване на лична хигиена и санитарни норми - да. Обаче никой не ви дава такива гаранции за месото което купувате от магазина!
  2. Привет на всички кулинари. Въпросът ми е по-скоро към химиците и физиците, но нищо чудно информацията да дойде и от човек, който работи в сферата на месопреработването. Та, става дума за влиянието на бактерицидните лампи при обработката на меса предназначени за зреене и сушене. В нет-а има много малко практическа и полезна информация - има такова нещо, но подробности, указания, практически съвети - не! Давам пример с домашно приготвяне на "Панчета" - италиански деликатес приготвен от свинско месо, включващ осоляване, зреене, термична обработка 72-75 градуса, сушене и опушване. Всичко в рецептата е ясно, ако сте заклали прасето сами и сте спазили при това куп санитарни изисквания. Ако обаче месото е купено от магазин, неизвестните стават много. Кога е заклано прасето, спазени ли са хигиенните норми, как е транспортирано, къде е съхранявано...! Тъй като едва ли има някой, който може да отговори на тези въпроси, се налага прибягване до някои хитрости и една от тях е дезинфекция на месото с UVC лампа. Тук следва същинския въпрос: Знае ли някой колко време се облъчва месото, с какъв интензитет, проникват ли лъчите през фолиото за вакуумиране? Ще се радвам на компетентни научни отговори. Надявам се да бъда полезен и с интересни рецепти, заимствани от световните кухни!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...