Отиди на
Форум "Наука"

Lavazza

Потребител
  • Брой отговори

    82
  • Регистрация

  • Последен вход

  • Days Won

    3

Lavazza last won the day on Май 4 2021

Lavazza има най-харесвано съдържание!

Всичко за Lavazza

Lavazza's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

144

Репутация

  1. Здравей, deaf, нали и преди казвах, не искам никой да ни е виновен.Те хората си гонят техните интереси, ама ние какво правим се питам? Искам сами да сме си спасители и сами да си поемаме грешките ние българите. Нали затова казвах сто пъти в тази тема. Но за да стане това трябва да не скачаме в двата крайни полюса при всеки неудобен въпрос. А да си говорим. В обществото такива разговори няма. Слава Богу, че има форум като този. Поне тук можем.
  2. «Возможно, произошло непонимание того, о чём шла речь… Никто в России не пытается отрицать вклад Первого Болгарского царства в дело создания славянской письменности — это бы противоречило историческим фактам. В данном случае речь идёт о «македонских землях» как о географическом понятии. Ещё во времена Римской империи регион, где впоследствии родились и работали святые Кирилл и Мефодий, именовался Македонией. Здесь всё должно быть предельно ясно и понятно», — отметила Захарова. А на 25-ти като отговор на критиките за репликата на Путин, Мария Захарова отговориля с горното. Ще падна от смях. Това е все едно във външнополитическите си изявления ние да почнем сега да се обръщаме към руснаците със "скити" и "парти" ....щото по времето на Римската империя ...територията на Москва какво е била ...нали? Доста смешно оправдание измислила Захарова. Не мисля, че да се правим, че е грешката е в тъкуванието ще ни помогне да прогледнем истината. Подробности: https://regnum.ru/news/polit/2279926.html Любое использование материалов допускается только при наличии гиперссылки на ИА REGNUM.
  3. Абсолютно. Някои от ходовете на руснаците са съвсем логични, но това за мен не оправдава опитите да се сменят установени истини, доказани с факти. Нито пък означава, че трябва да заставаме на тяхна страна, само защото имат по-последователна и логична политика. Ние сме българи и си имаме собствен държавен интерес, който понякога съвпада с техния, но понякога хич. И да, вярно е, че и наши политици се опитват да променят историята в ущърб на руснаците. Не им прави чест. Но не и на такова ниво, което свързва по-скоро народа отколкото политиците. Имам предвид езика ни. В случая със статията за войната и България, просто се опитвам да разбера кой има за интерес съвсем целенасочено да води такива пропаганди срещу нас и то точно по този въпрос - с евреите. Защо?
  4. http://kremlin.ru/events/president/news/54556 Тук достатчно оригинално ли го е казал. Обърнете внимание на датата на срещата им. И да, контекстът също е достатъчно красноречив, не е ли?!
  5. Не знам дали може така да се твърди смело. На 8 септември 1991 в референдума за независимостта на Македония са участвали 75.8% , от които 95,5% са гласували "за" тази независимост. Мене ми прилича като да има такъв народ. Дори и само символично от 91-ва. Да видим ние като сме толкова древни кога ще докараме такова единство по какъвто и да е въпрос.
  6. Мен повече ме притеснява дали човек с дълбоки исторически познания може да създава неверни внушения и така да обърква хората, които все пак искат да знаят историята що-годе обективно. Точно затова така се опъвам да ни редактират фактите за евреите. Защото английската версия на Уикипедия е източник за познанията на Света на огромна част от европейците.
  7. Здравейте, Благодаря Ви за включването. Ако оставим лингвистичната страна на въпроса за произхода на руския, не може да не буди този цитат и у Вас също въпроса, а защо споменава една територия извадена от своята държавна принадлежност точно сега?! Досега доколкото поне на мен ми е известно този празник винаги сме го чествали заедно с руснаците и те винаги са споменавали България на 24 май. Точно в тази реч обаче има качествено нов елемент. Защо? Обяснете ми наистина. Пак повтарям, че не съм историк и може би бъркам. Не търся под вола теле, но и не мога да се правя, че не го виждам, когато то е там, нали? Отказвам да приема варианта, че споменаването на Македония за първи път по повод този празник е случайност. Защо тогава?
  8. Здравейте пазители на Българската история. Надявам се да сте здрави и добре всички и хората около Вас. Пиша Ви само да споделя, че след като на 21 юли 2020 г. се поздравихме за поправката на текста в Уикипедия, сега в края на годината, някой се е постарал да върне варианта, който така ни възмути в началото на годината. В момента статията е отново с текста: "As an ally of Nazi Germany, Bulgaria participated in the Holocaust, causing the deaths of 11,343 Jews," като този път дори това твърдение е издигнато много по-нагоре в първата страница, отколкото беше през пролетта. Прилагам линк и снимка. Съществените редакции са направени края на октомри, което ме кара да си мисля, че почти със сигурност има някой, на когото се плаща, за да пробутва манипулационни твърдения когато ние се разсеем. Искам само да дам сигнал. Като един обикновен не-историк аз нямам начин да се преборя изцяло с това, но ако някой от Вас има и знае как, моля Ви се да се противопоставяме на тази съвсем неслучайна анти-българска пропаганда. След всичко , което става последните месеци дори се получава много логично - езикът бил създаден в Македония според Путин, българите били виновни за убитите евреи във Вардарска Македония и пр. и пр. Едва ли някой ще оспори тенденциозния и съвсем праволинеен смисъл на всички тези корекции на истината точно сега. Ще вмъкна само, че не става дума за Македонизъм или някакъв друг вид политика тук. Темата за Македония е и винаги е била болна за нас. Моята фамилия е от Македония. Но това е дълга и съвсем друга тема. Тук става дума за умишлено и целенасочено изкривяване на исторически данни. Приписването на вината за загиналите евреи в присъединените територии 42-43-та изцяло върху България е опит за пропаганда. Отново съм на Ваше разположение ако мога да помогна с писане, превеждане или да ме насочите къде да търся, за да оспорваме пак тази статия. С пожелание за светли празници и здраве Lavazza https://en.wikipedia.org/wiki/Bulgaria_during_World_War_II
  9. Не, аз така го написах нарочно, защото ми се струва, че ако изучим въпроса от всичките му страни ще разберем много неща за себе си. От една страна да ни научи да гледаме на историята без срам, страх , но и без ненужно надъхване с фалшив героизъм и винаги под призмата на политическите пропаганди. От друга страна да ни накара да се замислим за бъдещето. Да разберем какво движи отношението ни към другите малцинства, към циганите, помаците, всички. Да видим един хубав стар филм "Покривът" с Пепа Николова. Хубаво е да си ги обмислим и изкажем тия неща сами, на спокойно. И да имаме ясна представа кои сме. А не да чакаме все някой отвън чул недочул, разбрал-недоразбрал да ни обяснява. Като тези от чуждите стратегически центрове, платени журналисти и дори известни фигури като Мадона или Роджър Уотърс. Важнорто е ние да имаме обективна представа къде сме с нашия етнически модел. Да се запитаме: Абе, аз що така нямам нито един приятел циганин? Или "Откъде наистина "Луков марш" в България? Откога? Защо? А какво точно стана с българските турци?" Ей такива неща. В тази история има много показателни неща и едно много важно за мен заключение: ние наистина сме много силни, когато сме заедно. И хич не е расистки въпросът , точно обратното. В България поколения наред повечето от нас са възпитавани до таква степен да приемат другите като равни, че дори самата идея за "други" и "расизъм" е малко чужда и непонятна. Във всички случаи доста скорошна. Говорим за последните 30 години. Аз лично не познавам нито един истински расист. Познавам много , които говорят по инерция срещу циганите, но само си говорят. И много , които се чустват виновни за българските турци, без дори да са съвсем наясно какво се е случило. Като цяло гледаме да ги избягваме тия теми. А трябва точно обратното. Да четем, да говорим и да сме наясно. Докато това вече престане да бъде въпрос. Да сме наясно с историята си и с това каква част искаме да остане от нея и каква да се промени за по-добро. Това е основният акцент за мен. Ще бъде голям плюс ако въпросителната или удивителните отпаднат най-сетне и темата се обсъжда спокойно и осмислено около фактите. Не е ли така? Българинът не е расист. Историята го е доказала. Важното е обаче и да си остане такъв.
  10. Във Париж най-старата джамия е Grand Mosque , чиито строеж след много зор е почнал 1922г. и е била открита официално 1926г. Така че <100 г. В САЩ почти същото: Al-Sadiq Mosque, built in 1922 in the Bronzeville neighborhood of Chicago. However, the first "purpose-built" mosque, the Mother Mosque of America, was built in 1934 in Cedar Rapids, Iowa.
  11. Исках да Ви благодаря на всички за участието. Безкрайно съм щастлива, че статията, от която всичко започна вече е редактирана в много по-приличен вид. https://en.wikipedia.org/wiki/Bulgaria_during_World_War_II Може би дори някой от Вас да го е направил, не знам. Аз лично освен да вдигам джабала и да се опитвам нескопосано да трия тук-там, друго не успях да направя. Благодаря ако е някой от Вас. Вече никъде не пише : "As an ally of Nazi Germany, Bulgaria participated in the Holocaust, causing the deaths of 11,343 Jews, and though 48,000 Jews survived the war, they were subjected to forcible internal deportation, dispossession, and discrimination.[3] Исках да Ви дам и една загадка на изпроводяк. Някой може ли да открие някъде другаде по света подобна снимка? На един квадратен километър, в центъра на една столицата, четири храма си съжителстват мирно повече от 100 години - джамия, синегога, православен и католически. Малко по-надолу е и арменската църква. Циганите ако имаха църква, сигурна и тя щеше да е там. Да бъдем заедно е единствената ни сила. Пазете българската история и я създавайте! До нови срещи, за мен беше удоволствие. Л
  12. Благодаря. Изгледах го цялото, заслужава си напълно. Наистина обобщава темата, но имаше и някои нови елементи за мен. Личните истории, които разказваше за попа, който му подарил приказките на Братя Грим и подробностите от март до май 43-та. Невероятно. През цялото време ме възхищаваше ведростта на този човек. Как дори тъжните теми ги представяше с лекота без да измества силата на значението им. Малко като прочит на "Животът е прекрасен" , а и начинът, по който отговори на италианският журналист - гениално! Страхотен филм, благодаря Ви. Другият - от you tube го бях гледала. И да Ви призная честно малко ми излиза от калибрацията на обективността. Поне според мен ролята на царя се украсява за сметка на тоталната липса на някои части от картинката: Пешев, обикновените хора, отделните други личности и не само , дори цели обществени фракции при това неполитизирани (интелектуалците, части от Народното събрание дори професионалние сдружения). Той и Бар Зохар го каза многократно - ние културно може би сме си такива: приемаме различните при това без дори да забележим, че са различни. Или поне сме го правили векове. Какво стана в последните години е може би за друга тема.
  13. Б. Киров, толкова съм Ви благодарна за всичко, което споделихте. Научих страшно много от Вашите отговори. А тези стенограми откъде ги извадихте, никога не съм се сещала да търся там. А колко интересни неща се крият, а?! Щастлива съм, че се включихте в темата. Колкото до инерцията, тук стъпвате на доста по-позната за мен територия. Лично аз предпочитам да разглеждам инерцията по-скоро като кинетика и най-вече кинетиката на махалото, когато става дума за човешката история. В нея всичко се повтаря почти както вечното завръщане на Ницше , но дновременно и никой не стъпва в една и съща река два пъти по Хераклитски. Може би това, което усещаме като "инерция" е само миниатюрната права отсечка на нашия живот, това незначително разстояние обаче е част от нещо много по-голямо. Спирала. Искам да кажа, че инерцията може и да е упорита, но понякога човешката сила може да обърне хода на историята и да повлече кинетиката в обратен ход и то много по-лесно отколкото предполагаме. Просто не трябва да спираме да опитваме и да правим правилните неща. Без значение на присъствието или отсъствието на външни сили. Един достатъчно силен, добър, човешки морал стига. Вижте историята, която обсъждаме. Отново специално благодаря на Вас. Много ми помогнахте.
  14. Тук ще приложа и един документ от Организацията на евреите в България, в която ясно се твърди също, че не само са "оцелели" българските евреи, а и са "спасени". http://www.shalom.bg/wp-content/uploads/2016/01/Holocoust.pdf
  15. Напълно разбирам всичко, което казвате. Никой не отрича, че е имало наши войски , имали сме интерес към тези земи, издавали сме закони с претенции , че са наши, използвали сме и всякакви икономически и просветни процеси, за да присъстваме там, това никой не го отрича. Но да се твърди, че сме били ЕДНОЛИЧНИ и най-вече суверенни окупатори е малко пресилено. Доста спорна е и юрисдикцията , която е изследвана от Теодора Драгостинова в този текст, който отчита доста по-обективно всички фактори от преди Балканските войни та чак до Студената война и конфронтациите в тези територии. Дори тя говори за окупация , но обърнете внимание използва термина "тристранна окупация" - Германия, Италия и България. Т.е. ние не сме могли да решаваме там всичко съвсем сами. Това е решаващото. Иначе и в мирния договор - Париж, февруари, 1947 пише - "occupied" - вж. Article 21 https://www.cambridge.org/core/journals/contemporary-european-history/article/on-strategic-frontiers-debating-the-borders-of-the-postsecond-world-war-balkans/8FAEBA46756F19647BA8DE013C9E963F/core-reader https://www.loc.gov/law/help/us-treaties/bevans/m-ust000004-0311.pdf

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...