Отиди на
Форум "Наука"

тулса

Потребител
  • Брой отговори

    1
  • Регистрация

  • Последен вход

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ тулса

  1. Случайно се заинтересувах от личността и живота на Джакопо Рикати(1676-1754): https://en.wikipedia.org/wiki/Jacopo_Riccati Предполагам си спомняте за нелинейното ОДУ от първи ред, което носи неговото име. Венецианецът е син на богатия граф Монтино Рикати, а майка му била от известния род Колона( играл важна роля в средновековния Рим и Ватикана). Джакопо завършва йезуитския университет в Падуа и става доктор по право, но в един момент решава да се посвети на математиката. Той получава голяма известност в Европа от началото на 18 век и Петър Първи го кани да оглави Академията на науките в С. Петербург, но венецианецът отказва. Синовете на Рикати също се проявяват в науката. Единият въвежда хиперболичните функции, а другия модулите на Юнг за метали( 20 години преди Юнг).

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...