Отиди на
Форум "Наука"

Иван Боянов

Потребител
  • Брой отговори

    16
  • Регистрация

  • Последен вход

Отговори публикувано от Иван Боянов

  1. On 12.02.2022 г. at 14:09, Atom said:

    През януари излязоха предварителните данни от  последното преброяване.   Според тях населението на България е общо 6 милиона 520 хиляди души. Какво представлява това число - голямо ли е, малко ли е, или пък е съвсем нормално?  Всички знаем, че населението в България намалява. Следователно тук няма изненади. Изненадващ обаче се оказва темпът на това намаление. За периода между двете преброявания през 1992 и 2011г. населението намалява с 6,57%. Между  2001 и 2011 намалението е в размер на 7,11% , а между 2011 и последното преброяване - 11,47%. С други думи скоростта с която намаляваме се увеличава.  

    Тази скорост обаче е извън всякакви прогнози. Тук НСИ са публикували прогноза за населението на България в три варианта. Условно може да ги наречем неутрален, добър и лош:  https://www.nsi.bg/bg/content/2994/прогноза-за-населението-по-пол-и-възраст  Данните от  последното преброяване са по-лоши и от най-лошата прогноза.

    Защо избрах такова заглавие на темата и какво общо имат демографията, доходите и производителността? Връзката е пряка. Всички знаем, че  теоретично  би трябвало с увеличаване на производителността  да има и увеличаване на доходите, включително и доходи от заплати. С други думи трябва да се работи за увеличаване на производителността на труда, а другото ще дойде от само себе си.   Това обаче не винаги е така. По някога връзката се губи. Например ако населението на едно градче започне да намалява и му липсва лекар или учител, за да се привлече такъв специалист от близкия областен град, трябва да му се предложи не само по-добра заплата от тази която получава там, но и други екстри - например общинско жилище със символичен наем. Т.е. заплатите на тези хора няма да имат никаква пряка връзка с производителността на труда в конкретното градче. 

    Не е ли време да осъзнаем, че България не е някаква изолирана икономика на Марс, а просто един обикновен град (образно казано) в рамките на ЕС. За да спре градът ни да се топи, освен базовите неща - работата на градската полиция, градската администрация, инфраструктура и т.н. не трябва ли да помислим и за доходите и заплатите на обикновените граждани. Най-малкото  за да не се изнасят на талази, на талази към съседния град, където заплатите  са много по-високи. 

    Ако не се замислим по  този въпрос сега, както се движим с тези темпове, много скоро ще се окажем в положението на малкото градче. Тогава няма да има никакво значение какви са макро показателите на малката ни градска икономика.  На никой няма да му пука колко ни е БВП, производителността на труда в градчето и т.н. Тогава за да накараме който и да е специалист с акъла си  да дойде да работи в градчето ни, ще трябва да му даваме повече отколкото му дават в големия град.     

     

     

    Смятам че към Демография, доходи и производителност, трябва да се добавят образование и историческо развитие. 

    Ако се направи една ретроспекция на предходните 250 години, би се получила следната картина:

    Турско робство

    По време на Турското робство, гърците и сърбите ( без да считаме турците, след чието настъпление в България унищожават 50 % от българското население ) се опитват с всички средства да асимилират българския народ, който населява една не малка част от Балканския полуостров. В този период българите нямат възможността да напуснат Османската империя и да се заселят на Запад, поради ред причини, които знаете. Българите произвеждат стоки, търгуват и имат многодетни семейства, което обуславя увеличението на населението през XIX век. Самата нужда от работна ръка, довежда до увеличаването на населението ( това е връзката между икономическите нужди и демографията ). Промените в Османската империя ( кризите, които тя преживява). Индустриалната революция и усвояването на Новия свят, също допринасят до увеличаване на благосъстоянието ( в най - голямата условност на тази дума) на българите, което довежда до развитие на книжовното дело, образованието, борбите за национална и църковна независимост. Десетки богати и образовани българи даряват личните си средства за строенето на читалища, училища, книжовна дейност и пр. 

    1878 - 1944 г. 

    През този период, също се наблюдава едно увеличаване ( бавно ) на населението. Причините са няколко:

    1. Свободната държава дава повече възможности за развитие;

    2. Нуждата от трудоспособно население, тъй като все още, една голяма част от населението (  80 - 85 % ) е селско;

    3. Освобождаването на Македония и Тракия и присъединяването на територии към България;

    4. Множеството войни, по време на които, голяма част, които живеят и учат в чужбина, се прибират в България. 

    5. Бежанските напливи от Македония и Тракия. 

    6. Икономическият напредък през 20 -те и 30 - те години на ХХ век и др. 

    В този период се забелязва напредък във всички сфери на обществения живот, което за пореден път показва как си влияят икономиката, образованието, историческото развитие, държавната политика и демографията. 

     

    1944 - 1989 г. 

    За социалистическия период не може да се каже, че факторът Икономика оказва някакво голямо влияние върху увеличаването на населението, тъй като " икономическият скок" който някои историци описват, няма нищо общо с икономическия скок на западните държави, което си пролича в целия Източен блок  в края на 80 -те години, но това е друга тема. Икономическият фактор повлия само върху урбанизацията и обезлюдяването на селата [ лъжа е, че "Демокрацията" обезлюди селата! Истината е, че плановата икономика, ниското заплащане на кооперативния и неособено производителен селски труд и необмисленото индустриализиране на страната, доведоха до масови премествания на население от селата към градовете. На този линк, може да проследите населението на всяко населено място НСИ • НАЦИОНАЛЕН РЕГИСТЪР НА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА • (nsi.bg) 

    Идеологическата война с капитализма и осигуряването на най - малките, но най - желани нужди на населението ( храна; дом, след 5-10 години; автомобил, след 5-10 години, почивки на море и планина и прочие) доведоха до почти 10 млн. население в края на 80 -те. 

    Особено важен е следващия период, т. нар. "Преход"

    1989 г. - до наши дни

    Този период, аз лично го считам, като най - лошия и унищожителен за българската нация. Какво се случи ?

    След разпадането на Социалистическата система и налагането на западните "ценности" и "демокрация" ( нищо общо с реалните понятия ) частите от Икономиката на страната, които бяха печеливши, преминаха в ръцете на комунистическите функционери и отявлените престъпници, създадени и издигнати от ДС ( 90 % от мутрягите бяха фиктивни сътрудници на службите). Финансовата система също беше ударена от мафията, чрез разни финансови схеми - инфлация, девалвация, продажба на бонови книжки ( най - големия цирк!!! Българинът си помисли, че като си купи 10 акции от фалиралото преди 10 години предприятие в село Горно Нанадолнище, ще стане баровец и ще взема дивиденти всяка година, без да работи), създаването на банки и отпускането на кредити без гаранции и прочие, изсмукаха парите на българите от банките и ги направиха най - бедните в Европа. По времето на управлението на Костов, също се направиха едни от най - големите кражби, в които освен българската мафия, участие взеха и западните капиталисти, които на ниски цени получиха най - големите предприятия - БГА Балкан, Кремиковци, Нефтохим Бургас и много други. Което може да работи - работи. Което не може - реже се на части и се продава на скрап. В този период от 10 - 15 години милиони българи останаха без работа и се  наложи да напуснат страната. Дори и при положение, че им бяха върнати земите от ТКЗС-тата, българите нямаха шанс да развиват земеделие и животновъдство. 

    Мафията също изигра важна роля в прогонването на българите, както и връзкарщината. Нормалните хора се трудеха без пари, а простаците и дебели връзкари си правеха каквото си искат. 

    Англосаксонските неправителствени организации от своя страна повлияха за моралното и умствено пропадане на населението. Алкохол, наркотици, проституция, просташки телевизии с просташки предавания и прочие, доведоха до там, че голяма част от младите хора не искат да имат деца, а да си живея живота и да щракат с пръсти, доколкото е възможно ( Да са живи мама, тате, баба и дядо да ми дават парички, да ми плащат сметките и да ми купуват дрешки 🙏

     

    Има още какво да се каже по тази тема, тъй като тя е всеобхватна и пространна. 

    За да се спре изчезването на българския народ, първо трябва да се създаде една силна ДЪРЖАВА ( ТВЪРДО ДЪРЖАВНО УПРАВЛЕНИЕ), след което да се премине към останалите неща - стимулиране на раждането с по - високи доходи и социални помощи; осигуряване на евтини жилища, насърчаване данъчни облаги при заселването в обезлюдени населени места и още много други. 

     

     

  2. Преди 4 минути, Black Wolf said:

    Ще спестя доста пари от превалутиране, поддържане на две сметка в лева и евро в банката, всякакви такси и пр. Само тази седмица това ми струваше ок. 120 лв.

    Банките ще си върнат парите, като повишат таксите и лихвите по кредитите. От едно спестяваш, от друго ти вземат. 😉

    • Харесва ми! 1
    • Благодаря! 1
  3. Според мен, увеличаването на цените ( сегашно и бъдещо ) е не само проблем на икономически фактори - цените на газа и нефта, войната в Украйна, санкциите срещу Русия  и др., а умишлено се повишават. Защо ? За да се изравнят цените на някои стоки с тези в еврозоната [ В България повечето западни стоки са с 200 - 300 % по - високи, като причината за тези надценки не е икономическа а картелна, тоест, група от хора внася стоките в България, като тези хора се договарят за цените, което изключва всякакъв вид конкурентен пазар. Това е, като в малките населени места - работодателите решават в кой сектор какви заплати да се дават и местното население е принудено да работи на ръба на оцеляването. ] Повишиха се цените на горивата, стоките от първа необходимост, имотите и още много други неща. Очаквам за година и половина да се повишат цените и на цигарите, алкохола, услугите. Очаквам също така, след влизане в Еврозоната, някои от досега произвежданите стоки в България да изчезнат от пазара, тъй като, субсидирането на производителите на Запад е много по - голямо и техните стоки са с много ниска добавена стойност, което автоматично ще измести нашите. Производителите ни едва успяват да не фалират с тези цени на промишления ток ( които се променят всеки ден ) и горивата. Може да се получи и друго нещо - липса на хранителни стоки, което също ще завиши цените, особено в България, която внася 75 -80 % от хранителното си потребление. 

    Мисълта ми е, че приемането на еврото, само по себе си не е обуславя добро или лошо икономическо състояние на една страна. Не че не е фактор, но други, макроикономически фактори оказват по - голямо влияние. 

     

     

    • Харесва ми! 2
    • Upvote 1
  4. От къде ще купуваме този общ газ и нефт на по - ниски цени ? Да не мислите, че това е като при стоките на едро - купувате от производителя и Ви правят отстъпка ? Икономистите очакват в перспектива, че ако започнат по - големи доставки на втечнен газ от САЩ или някъде от по - далечни дестинации, цената му ще се повиши, като ще следва обстоятелството  високо търсене - висока цена. 

    Колкото до еврото - също не съм съгласен с Вас. Това, че се приема определен вид валута, не означава, че ставаме част от "богатото семейство". Богатството на една държава се измерва по много други фактори - производство, БВП, търговско салдо, финанси, кредитна задлъжнялост и прочие. Ако валутата определяше богатството, в целия свят щяха да са с обща валута и всички да сме богати.

    • Харесва ми! 2
  5. Преди 21 часа, makebulgar said:

    Чисто логически трябва да се направи избора: 

    1. С евро са по-богатите страни от Западна Европа;

    2. Еврото е по-стабилно;

    3. Еврото премахва нуждата да ходиш до банки и да обменяш валута, когато пътуваш из Европа; 

    4. Стокообмена на бизнеса ни е основно с Европа и с еврото ще е по-лесен...

     

    Тоест, ако го приемем ще станем по-богати, по-стабилни, по-лесно ще търгуваме с Европа и по-лесно ще пътуваме из Европа.

     

    Вижда се напоследък, че има изгода от това да сме по-добре интегрирани в съюза, доколкото се прокарва идеята да купуваме заедно газ и петрол на по-ниски цени. Изгодно за нас ще е и това в Брюксел да решат и да има обща минимална заплата в съюза. 

  6. Just now, Иван Боянов said:
    Преди 9 минути, Кухулин said:

    Хаха, заради теб ще изям банана, ама не мога да се сдържа :D 

    fcQstGM.jpg

    https://hi-in.facebook.com/dw.russian/photos/a.10150418469075472/10166479647870472

    Да, ще продължат снабдяването с оръжия, за да оправдаят големите разходи в бюджета за отбрана, но това само по себе си не осигурява целостта на Украйна. 

  7. Преди 1 минута, Р. Теодосиев said:

    А какъв е варианта?

    Да не изпращат хора и техника и да приключат като държава?

    В този случай се появява въпросът, до кога Запада ще поддържа Украйна, тоест, каква цена е готов да плати и какво ще получи в замяна ? В крайна сметка войски на НАТО официално няма да вземат отношение във войната, което ще доведе до разцеплението на страната, въпросът е в какви граници ? 

    • Неясен 1
  8. Преди 16 минути, Р. Теодосиев said:

    Нови руски танкови и артилерийски части, както и сили, изтеглени от райони около Киев, започнаха да пристигат през последните дни на север от град Изюм в подготовка за мащабна офанзива. 

    Селища в района вече бяха бомбардирани. Действията на руската армия са много по-систематизирани от началото на войната, вероятно и заради новото командване, което за разлика от последните седмици, е под единна структура. 

    Украйна също започна да придвижва бойни части към Донбас от райони в Северна Украйна. 

    Основната цел на Русия сега е да завземе части от Донбас, които все още не са контролирани от Москва. За разлика от първата фаза на конфликта, тази промяна принуждава Украйна да води конвенционални битки, включващи танкове, артилерия и самолети на равнинен, често безплоден терен, който позволява на Русия да използва своето превъзходство във военно оборудване. 

    Опитвайки се да наруши украинското преразпределение на сили, Русия извърши серия от въздушни удари по украинските железопътни възли. Около 52 души загинаха при руската ракетна атака в петък срещу жп гарата в град Краматорск в Донбас точно когато тя беше пълна с цивилни, които се опитваха да се качат на евакуационни влакове за Западна Украйна. 

    През уикенда украинските власти призоваха всички цивилни в контролираните от Украйна части на Донецк и Луганск – които включват Донбас и два района на Харковска област, да използват всички налични средства, за да напуснат незабавно. Организирани са допълнителни влакове и автобуси.

    Днес по-рано Русия нанесе няколко ракетни удара по Днепропетровска област, западно от Донбас, унищожавайки инфраструктурно съоръжение в град Днепър и индустриално съоръжение в град Павлоград. 

    По данни на управителя на Харков, украинските сили са унищожили руска колона, която се е движила към Изюм.

    Министерството на отбраната на Русия заяви, че неговите сили са атакували Днепър с ракети "Калибр" от фрегата на Черноморския флот и че ракети са поразили южния украински регион Николаев и военно летище близо до Харков, където беше унищожена система С-300. 

    Както писахме по-рано, Днепър като един от най-големите градове в Украйна, е логистичен център за украинските военни операции в Донбас и тепърва ще става цел на руската армия.

    https://t.me/drmjournal/2036

    Както много геополитически анализатори, които следя, казаха че войната в Украйна или ще приключи в кратък срок, съпътствано с избухването на нов военен конфликт в друга точка на света, или ще трае дълъг период от време, докато се "пренаредят картите".  Но така, като гледам, западняците изпращат техника и хора, които ще поддържат "точки на кипене" дълго време.

     

    • ХаХа 1
  9. Преди 3 минути, tantin said:
     
    Благодарение на някакъв репортаж от италианска телевизия светът успява да види серииния номер или инвентарен номер написан върху ракетата Точка-У.
    С това отпадат всякакви съмнения чия е била ракетата . В ДНР имат цяла колекция от серийни номера  на подобни ракети с които са обстрелвани градове в ДНР.
    По-интересно е друго: защо западните медии съзнателно са заличили серийния номер при показване на падналата ракета?  Очевидно че някой им е наредил този номер да не бъде показван.  Това е било направено умишлено. Можете да прегледате десетки репортажи от мястото.  Италианската телевизия обаче е била там през нощта, снимали са от близост и показват номера с пълни подробности...   Вижда се че до появата на италианския репортаж тази информация е била съзнателно прикривана.

    Това с обстрелването на собствени обекти и обвиняването на противника не е от днес. Колкото до серийните номера, според мен те винаги могат да се фалшифицират. Знаете, че по време на война, а и не само, всичко е възможно. "Някои хора" обвиниха Садам Хюсейн, че  е използвал БОВ срещу народа си, съсипаха Ирак и 20 години по - късно казаха, че това е било грешка на разузнаването и не е истина. 

    • ХаХа 2
  10. On 4.11.2020 г. at 20:29, Втори след княза said:

    Не омаловажавате ли сръбските аспирации и действия за отлъчване на македонците от българското самосъзнание и за назоваването на земите Македония като Южна Сърбия? Това е важен, много важен момент, който пропускате.

    Защо?

    Не го пропускам, просто описах моментите от българската гледна точка. Ясно е, че след 1912 - 1913 г. усилията на българския народ се насочват към отхвърлянето на гръцките и сръбските аспирации спрямо Македония. Точките които съм описал, се препокриват с този проблем. 

  11. Считам, че на повечето българи им е ясен Македонският въпрос. 

    Основните исторически моменти свързани с него (Македонският въпрос) са следните:

    1. Македонските земи в Ранното Средновековие - заселваване на българи по днешните македонски земи, преди идването на Аспарух;

    2. Македонските земи, част от Средновековната българска държава - България при Симеон, Самуил, Иван Асен II;

    3. Създаване на българската екзархия - граници  и територии;

    4. Борби на българите срещу османското робство - обхващат и днешните Македонски земи;

    5. Възстановяване на българската патриаршия 1870 г. - граници;

    6. Български революционери и интелектуалци от Македония;

    7. Създаване на ВМРО и други Македонски организации;

    8. Българският :македонски въпрос",между двете световни войни;

    9. Македонските земи между 1941 - 1944 г. 

    10. Създаване на Македонската нация - действията на ЮКП и БКП 

    Когато се водят спорове относно това, дали македонците са българи, сърби или гърци, да се отговори първо на тези 10 въпроса. 

    Знам, че тук хората са интелигентни и сами могат да си отговорят на тях.

    • Харесва ми! 1

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...