Отиди на
Форум "Наука"

Денис Иванов

Потребител
  • Брой отговори

    1
  • Регистрация

  • Последен вход

Всичко за Денис Иванов

Денис Иванов's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

0

Репутация

  1. On 18.04.2013 г. at 14:14, К.ГЕРБОВ said: Това е поместено в книгата „Българските бойни знамена” на Иван Иванов. Понеже не съм чел посочените документи нямам установено мнение по въпроса. Приемам, че Левски може да е поръчал някакво знаме, но трябва да се отчита и това, че доста хора след Освобождението са си приписвали заслуга за негова сметка. Ганьо Маджареца е съратник на Апостола, така че може и да са си говорили за някакво знаме. Но едва ли са стигали до детайли. А и да са стигали, „бай” Васил е бил инат. Факт е, че на двата печата на БРЦК и на устава лъвът е без корона. В писмото си до Любен Каравелов от януари 1871 г. пък е казал: „ще имаме едно знаме, на което ще пише: „Свята и чиста република”. По повод историята на знамето, в информацията на „Фокус” се споменава, че Мария Ганева се заловила за работа, но след обесването на Левски знамената останали недовършени. Най-вероятно при довършването са дошли девиза „Свобода или смърт”, короната върху главата на лъва, кръстът… Надписите „Карловски окръг” и „1876” показват, че знамето е окончателно завършено за Априлското въстание. А кога е започнато, един бог знае. Иначе въпросното изображение на лъв с корона, тъпчещ турско знаме и девиз „Свобода или смърт”, са идея на Георги Раковски още от 1862 г. Факт е, че на знамето, за което стана дума вече по-горе, лъвът държи и меч. В този клип в 1.55-та минута се вижда за малко лицевата страна на знамето. http://www.youtube.com/watch?v=tFXqykkcT5A Здравейте! Можете ли да ми кажете къде мога да открия информация за печата на Привременното българско началство, който сте показали тук?

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...