Отиди на
Форум "Наука"

ehriz

Потребител
  • Брой отговори

    7
  • Регистрация

  • Последен вход

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ ehriz

  1. От жената от инициативата разбирам, че инициативата остава отворена, като на този линк ( http://www.kafene.bg/index.php?p=stat_page&tid=28 ) може да прегледате списъка с досегашните резултати. Ако имате информация за паметници, паметни плочи или берелефи изпращайте ги на този и-мейл ( ivet@az-media.biz ).
  2. Кампанията продължава ( http://www.kafene.bg/index.php?p=article&aid=6070 ).
  3. Здравейте всички, Пиша си с жена от този сайт ( http://az-media.biz/ ) и тя ми каза за тази инициатива ( http://www.kafene.bg/?p=article&aid=5276 ): "Васил Левски - Апостола на Свободата Име - равно на величава епоха. Име - свързано със святата памет на българина. За неговата героична смърт Дядо Вазов написа: „О, бесило славно, с кръста ти си равно!” Знаем ли кога и как е увековечен образът на Левски? Общобългарски комитет „Васил Левски”, фондация „Васил левски”, Българско генеалогично дружество "Родознание" и Kafene.bg обявяват инициатива "Да преброим паметниците на Левски". Започваме символично на 3 март - Освобождението на България, за което Левски даде живота си. Проучванията ще продължат три месеца. Резултатите ще обявим на 18 юли - рожденият ден на Апостола. Целта на инициативата е да се събере информация в кои градове и села на България има паметник или барелеф на Васил Левски." А ето и резюме на инициативата, което тя ми изпрати: "Идеята за тази иницатива се роди съвсем спонтанно, след едно събиране на генеалогично дружество "Родознание" по случай 18 февруари - денят на обесването на Левски. Kafene.bg прегърна идеята, защото смятаме, че такова родолюбиво начинание, в което се въвличат обикновени хора, не специалисти по история, само ще помогне за националното ни самочувствие и самосъзнание. В този случай интернет ще изпълни една благородна роля, като изпрати съобщението до всички краища на България, което иначе би отнело много повече време на краеведите и историците да събират информацията. Разбира се, в последният етап ще се включат специалистите от фондация Левски и дружество "Родознание", за да обобщят матералите и да направят изводите. Искрено се надяваме в преброяването на паметниците и барелефите да се включат повече хора от всички възрасти - от най-малките ученици, до студентите и хората в зряла възраст, защото не е нужно да имаме историческо образование, за да обичаме българската история и да помогнем в нейното списване."
  4. ehriz

    DMS

    Свалено от http://www.dmsbg.com/about_dms.php DMS е регистрирана търговска марка, разработена за първи път в Чехия в партньорство от Чешкия дарителски форум, Vodafone, Telefonica и T-Mobile в Чехия. DMS се осъществява в България от Български дарителски форум и Фондация "Помощ за благотворителността в България". Този партньорски проект предоставя възможност за дарения чрез SMS на абонати на GLOBUL, vivatel и M-Tel в България. DMS има следните предимства: • гарантира предоставянето на обратна връзка на дарителите за набраната сума и изразходваните средства; • предоставя на легитимни неправителствени организации и публични институции в България възможност да набират средства с благотворителна цел; • предоставя възможност за набиране на средства на физически лица, които имат нужда от средства за лечение, независимо от възрастта; • въвежда единни критерии за достъп на организациите, институциите и физическите лица; • налага единен номер за всички благотворителни кампании и за всички участващи мобилни оператори; • налага единна цена на дарителския SMS, еднаква за всички кампании и участващи оператори. Всеки изпратен SMS на номер 17 777 ще бъде таксуван с 1,20 лв. с ДДС; • гарантира прозрачност и отчетност на кампаниите чрез централен информационен портал; • дава възможност за извършване на кампании за набиране на средства през цялата година. Всички финансови постъпления се превеждат на кампанията, за която са предназначени, с изключение на невзетите плащания и административните разходи по проекта, които не надвишават 10% . Административните разходи по проекта включват: • поддръжка на Интернет портала на DMS; • изготвяне и разпространение на рекламни материали, които обясняват механизма на DMS и предоставят информация на дарителите за активните кампании; • осигуряване на консултация от специалисти за популяризирането на кампаниите; • обучения по комуникация и провеждане на благотворителни кампании за организациите, които участват с кампании в DMS; • поддръжка на SMS номера; • изготвяне на подробни отчети за финансовите постъпления; • банкови такси; • подкрепа за кандидатстващите кампании в подготовката на документи и план за популяризиране; • проверка на кандидатурите на кампаниите на организации и физически лица; • проверка на отчетите за изразходени средства на кампаниите и публикуването им на Интернет портала на проекта.
  5. Фондация "И аз мога" заедно с "Център за Надежда" и съвместно с Държавната Агенция за Закрила на Детето работи за нуждите на децата с множествени увреждания. http://www.icantoo.eu/index.php http://www.center-for-hope.dir.bg Целта им е да окажат: - подкрепа на децата с тежки множествени увреждания на здравето в България - подкрепа на техните семейства и терапевти - солидаризиране на общественото мнение с проблемите на тези деца, включително чрез изяви в медиите - защита правата на болните деца - помощ при социалната им интеграция От 01. 09. 2006 г. стартира проект "Двигателна рехабилитация на деца и младежи с множествени увреждания", финансиран от Агенцията за хората с увреждания за срок от три месеца. Проектът цели да осъществи всекидневна двигателна рехабилитация на около 35 деца и младежи с множествени увреждания, които нямат алтернатива да я получат по друг начин (по линия на Националната здравно-осигурителна каса или в рехабилитационни центрове). Без постоянна корекционна двигателна терапия състоянието на тези деца и младежи сериозно се влошава, оттам и процесите на обслужване, обучение и социализация. Всеки, който иска да помогне, може да го направи като изпрати СМС на номер 1415 на стойност 1 лев ( M-tel, Globul, Vivatel ). Може да направи и обаждане на стойност 1 лев на БТК номер: 090051415. Благотворителна кампания "Училище без бариери" Четвъртък 14 Февруари 2008 http://news.bnt.bg/content/view/full/208239 Email: bezbarieri@bnt.bg “Училище без бариери” е кампания за изграждане на достъпна архитектурна среда в училищата и детските градини в София. Тя ще търси обществена подкрепа за интегрирано обучение според добрите световни практики. Събраните средства ще се инвестират за строеж на рампи и асансьори за децата със специфични образователни потребности. Благотворителни телефони: Всеки, който пожелае може да даде своята подкрепа. Дарете 1 лев, изпратете sms на номер 1575 за всички мобилни оператори или се обадете на 0900 51575. Всеки sms или обаждане е 1.20лв. с ДДС Банкова сметка на Столична община, по която могат да постъпват дарения за кампанията „Училище без бариери”. IBAN BG 11 SOMB 91303133008300 ОБЩИНСКА БАНКА BIC код № SOMBBGSF В платежното нареждане дарителят трябва да посочи, че дарението е за кампанията за изграждане на достъпна архитектурна среда в училищата и детските градини в София „Училище без бариери”.
  6. Като се основава на резултатите от национални проучвания за състоянието на децата в България, екипът на фондация "За Нашите Деца" определи децата с увреждания като една от най-уязвимите групи деца по отношение на достъпа до качествено образование. У нас над 3000 деца с увреждания не могат да ходят на училище, защото сградите имат много стълби и често класните стаи са недостъпни. Много родители са принудени да стоят у дома и да не работят, за да се грижат за децата си с проблеми. Онези малчугани с двигателни затруднения, които ходят на училище, въпреки трудностите, са обгрижвани от близки и роднини, което затруднява всички. Цел на кампанията е изграждане на реален архитектурен достъп, което означава детето само, без непрекъснатото обгрижване от страна на своя родител да преодолее стъпалата, да влезе със своята инвалидна количка през вратата на сградата, да се движи свободно по етажи и коридори, да посети тоалетната или необходимата му стая или кабинет. Строежът на рампи и достъпни тоалетни ще помогне и на родителите да не носят децата си с увреждания на ръце, за да влязат в училище, да не са принудени непрекъснато да отсъстват от работа, само за да помогнат на детето си да се движи, храни и обслужва в училище. Липсата на достъпна среда води до социална изолация. Безспорен факт е, че социалната изолация забавя развитието на детето и обрича личността на зависимост и бедност. За обществото това е загуба на човешки капитал и ресурс. С оглед реализиране на правото на всяко дете за равен достъп до качествено образование, Фондация "За Нашите деца" започва кампания за набиране на средства за изграждане на рампи, асансьори и пособия за опора в българските учебни заведения. Всяко дете има право на качествено образование, което да му осигури добра реализация и финансова независимост като възрастен човек. Децата с увреждания в България вече имат шанса да учат заедно със своите връстници в масовите училища и детските градини. За хората, които искат да помогнат на децата с увреждания: Изпратете дарителски SMS с текст DMS rampa на номер 17 777 (за абонати на GLOBUL и vivatel) и на 1 56 56 (за абонати на М-тел). http://www.dmsbg.com/projects_details_actu...=32&start=0 Фондация "И аз мога" заедно с "Център за Надежда" и съвместно с Държавната Агенция за Закрила на Детето работи за нуждите на децата с множествени увреждания. http://www.icantoo.eu/BG/contacts.htm http://www.center-for-hope.dir.bg Целта им е да окажат: - подкрепа на децата с тежки множествени увреждания на здравето в България - подкрепа на техните семейства и терапевти - солидаризиране на общественото мнение с проблемите на тези деца, включително чрез изяви в медиите - защита правата на болните деца - помощ при социалната им интеграция От 01. 09. 2006 г. стартира проект "Двигателна рехабилитация на деца и младежи с множествени увреждания", финансиран от Агенцията за хората с увреждания за срок от три месеца. Проектът цели да осъществи всекидневна двигателна рехабилитация на около 35 деца и младежи с множествени увреждания, които нямат алтернатива да я получат по друг начин (по линия на Националната здравно-осигурителна каса или в рехабилитационни центрове). Без постоянна корекционна двигателна терапия състоянието на тези деца и младежи сериозно се влошава, оттам и процесите на обслужване, обучение и социализация. Всеки, който иска да помогне, може да го направи като изпрати СМС на номер 1415 на стойност 1 лев ( M-tel, Globul, Vivatel ). Може да направи и обаждане на стойност 1 лев на БТК номер: 090051415. Ето една петиция, подписването на която може да доведе до жизненоважна промяна в закона за здравето и законът за здравното осигуряване: “ Законът за здравето и Законът за здравното осигуряване ясно подчертават, че децата са приоритет в националната здравна стратегия, но на практика това не е така. При необходимост да се извърши животоспасяваща операция, например трансплантация в чужбина, държавата се дистанцира и родителите са принудени сами да организират кампании за набиране на средства за тяхното лечение.Това често води до загуба на време и до влошаване на състоянието на децата и в много случаи последствията за живота им са фатални. Разчитаме на Вашата подкрепа, гарантирана медицинска помощ и право на живот на всяко българско дете, страдащо от заболяване, за което е необходимо лечение в чужбина. Първи сме по детска смъртност в ЕС. Десетки деца умират всяка година в България не защото медицината е безсилна, а поради недостиг на пари за лечението им. Предвид гарантираното право на живот и здравеопазване на българските деца, Ви призоваваме да промените сегашната ситуация! Законите трябва да се променят така, че да бъде реално гарантирана медицинска помощ и право на живот на всяко българско дете, страдащо от заболяване, за което е необходимо лечение в чужбина! Да почиват в мир Дарина, Марина и стотиците български деца, които вече не са между нас! Все още има шанс да помогнем на други болни дечица, очакващи нашата помощ! Приятели, петицията ще бъде внесена в Народното събрание на 15 септември – първия учебен ден! Необходими са ни вашите подписи, за да изискваме промяна! Подкрепете и подпишете петицията тук: http://www.bgpetition.com/detsko-zdraveopazvane/index.html “ http://www.save-darina.org
  7. Вследствие на природните бедствия през последните месеци у нас, десетки домове са напълно разрушени, много други са пред срутване. Дъждовете отнеха човешки животи, стотици хора останаха на улицата, без помощ и без подслон. От домакинствата им не остана нищо. В Цар Калоян загинаха 8 човека. Щетите в град Монтана са за над 500 000 лева, а щетите в областите Пазарджик, София, Русе и всички останали засегнати райони все още не могат да бъдат изчислени. Бедствено положение е обявено в редица български градове и села. Кампанията "Да построим дом след потопа" цели да събере средства за изграждане на тези домакинства и подпомагане на пострадалите. Събраните средства ще бъдат директно насочени за закупуване основно на материали за ремонт на пострадалите домове и подпомагане на строителството на нови. Допитване до съответните държавни институции ще гарантира, че няма да бъдe допуснато дублиране на дарения и подпомагане от държавния бюджет. В началния етап на кампанията със средствата ще бъдат подсигурени помпи за отводняване и изсушители. Паралелно с набирането на средства ще се търси подкрепата на търговски фирми за предоставяне на техника и материали на преференциални цени. Ето още една възможност да помогнете на пострадалите от наводненията, като изпратите SMS: Кампания "Да построим дом след потопа" на Фондация "Работилница за граждански инициативи" (ФРГИ), София Kод на SMS: DMS navodnenia Номер, на който да изпратите SMS: 17 777 (за абонати на GLOBUL и vivatel) Изпратете дарителски SMS с текст DMS navodnenia на номер 17 777 (за абонати на GLOBUL и vivatel). За изпращането на дарителски SMS ще бъдете таксувани с 1,20 с ДДС. http://www.zaedno.bg/campaign-page.php?camp=2 http://www.zaedno.bg/campaign-page.php?cam...ge=6&camp=2 http://www.dmsbg.com/projects_details_actu...=39&start=5

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...