Отиди на
Форум "Наука"

Boyce01

Потребител
  • Брой отговори

    6
  • Регистрация

  • Последен вход

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ Boyce01

  1. Здравейте! Поздрави от Словакия мили приятели. Напоследък се замислих за едно - как така българите не са толкова религиозни като съседите им като сърби, румънци или гърци? Искам да кажа, че в исторически план България (точно след Велика Морава, която отдавна е отминала) е люлка на славянското християнство и писменост. Църквата и вярата изиграха огромна роля в поддържането на българската национална идентичност и знание и според мен фактът, че българският народ се бори толкова много за своята религиозна свобода и независимост е много уважаван. Има и много много светци, които също са били големи умове и учени като Иван Рилски и Климент Охридски и много много мъченици и народни дейци, дали живота и кръвта си за свободата, вярата и родината си. Но ето нещо - може би това съм само аз, може би просто съм невеж, но просто искам наистина да го оправя и да разбера какво се случва сега. И какво става с това? Православните в Словакия са предимно от русински произход и тук не сме много и затова се замислих за това. Нямам никакво намерение да обиждам някого или да бъда груб - работих 1 година и половина в София, но никога не съм имал възможност да получа повече информация по този въпрос тогава. Много благодаря за вашите отговори! Благодаря и лека вечер!
  2. Депутатите отхвърлиха увеличението на бюджета на БАН Народното събрание не прие предложенията от седем парламентарни групи за увеличение на парите за Българската академия на науките. На днешното заседание депутатите продължават гласуването на държавния бюджет. След отхвърлените предложения бюджетът на БАН остава същият като тази година, макар към него да се добавят 400 хил. лв. Те обаче са за вноската на България в Европейската метеорологична служба. От ДПС обявиха след гласуването, че българската наука ще продължи само да вегитира на фона на повишаващата се неграмотност. След приетия бюджет за БАН депутатите приеха и рамка на разходите за Министерството на образованието – от 445.7 млн. лв. Парламентът одобри и парите на здравното министерство - с 436.5 млн. лв. разходи през 2016 г., което е с 1.5 на сто ръст спрямо тази година. Подкрепа обаче не получи предложението на Реформаторския блок парите за фонд „ин витро“ да се удвоят през 2016 г. С приемане на второ четене на текстове от държавния бюджет за 2016 година депутатите утвърдиха бюджетите на министерствата на отбраната, на вътрешните работи и на правосъдието. Предвидените разходи на министерството на отбраната са в размер на 1.003 млрд. лв. От тях за политика в областта на отбранителните способности са отделени 932 млн. лв., а за политика в областта на съюзната и международната сигурност - 70.7 млн. лв. В бюджета на МВР заложените разходи са за 1.1 млрд. лв. Бюджетът на министерството на правосъдието предвижда разходи от 205 млн. лв., от които за политика в областта на правосъдието са предвидени 80.8 млн. лв.; за политика в областта на изпълнение на наказанията - 117 млн. лв. По време на дебатите социалният министър Ивайло Калфин заяви, че политиката, заложена в бюджета на неговото ведомство, е в рамките на възможното, след което депутатите одобриха разходи за министерството от 1.1 млрд. лв.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...