Отиди на
Форум "Наука"

Mimo

Потребител
  • Брой отговори

    5
  • Регистрация

  • Последен вход

Отговори публикувано от Mimo

  1. Едина малко позната тема е влиянието на чумат а върху населенито по българските земи между 541 и 750 г..

    Това е Юстинияновата чума наречена на негово име, поради това че се пояявява за първи път по време на неговото управление през 541г.

    Нейния пик е през 541-542г. но тя се появява периодично през следващите векове до 750г.. След това отново епидемия се появява в константинопол през 1347г.

    Повреме на първата пандемия от 541-750 по оценки на историци загивва около 50%-60%от населението на Европа. По време на пика през 6век в константинопол умиралии по 10000души на ден

    според византийския историк Прокопиус. Реално се смята че дневно са умирали 5000 души. Това се отразило катастрофално на икономиката и на Византийската империя.

    Какво ли се случва по това време по териториите на българските земи. Как се е отразила чумата при слеващите вълни върху току що пристигналите прабългари.

    Местното население вече е изградило естествена защита срещу чумата по време на предишните вълни на епидемияна през 541г.

    Чумата след 750 г. не се появява до 1347г. Но през 1347 черната смърт отново се появява в Константинопол. Селжудските турци са от другата страна на Босфора а в Византия и България върлува чума която отново унищожава около 50% 60% от населението.

    Стефан Душан бяга на Атон в Хилендарския манастир спасявайки се от чумната епидемия в Белград и създавайки прецедент жена да пребивава законно в Атон.

    Какво се случва в България по това време можем само да гадаем. По аналогия с другите държави икономикато трябва да е в колапс, населението да се е стопило наполовина и държавата да е в упадък.

    Нима можем да говорим за "български" земи в годините между 541 и 750г.? След като "официалната" история говори че България е създадена през "заветната" 681г? Радвам се че има и инакомислещи хора. Ако наистина сте го прочели, бих желала да хвърля едно око на материала, а ако го мислите, знайте че не сте единствен. Подкрепям ви.

  2. A дали пък "арийските" народи не са заимствали руните от българите??? И защо има открити мумии с татуировка на слепоочието изобразяваща въпросната розета? Как бихте коментирали този ФАКТ? :whistling:

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...