Отиди на
Форум "Наука"

Torin

Потребител
  • Брой отговори

    17
  • Регистрация

  • Последен вход

Отговори публикувано от Torin

  1. Ако се поинтересуваш малко, ще разбереш, че далеч не съм привърженик на другарите Маркс и Енгелс. Още по-малко съм атеист. Не подкрепям иконоборството и смятам, че е навредило на Империята. Просто се опитах да ти обясня подбудите на иконоборците, както и някои техни аргументи.

  2. Хм, както винаги въпрос в десятката, макар, че в какъв аспект трябва да се оценява? Дали е допринесло за развитието на Византия и за прогресът й?

    За мен този процес винаги е бил малко странен, но в Средновековието и то именно във Византия са се водели немалко спорве относно "дреболии" на пръв поглед. Зад спора дали да се кланят християните на иконите или на образа, според мен прозира своеобразна ранна православна "реформация" (нещо подобно ще иска след доста време Мартин Лутер) - съзнавам еретичността на сравнението, но пък от друга страна според мен паралели има. В началния си импулс иконоборството е опит за търсене на същината и истинската, а не формалната ценност на християнството. Жестокостите при борбите обаче показват нещо повече от теология, макар последната да е била същностен елемент в духовността на Византия. В края на краищата началото на цялата тази история е позитивно, но развитието й става разрушително, защото нито едната, нито другата страна не е знаела кога да спре и как да потърси компромис. Още първите битки се израждат в посегателства срещу манастири и монаси. От друга страна, иконопочитанието добива уникални размери, което винаги значи възможности за злоупотреба от страна на църквата (чак боята от иконите била продавана и пр.) и своего рода "затъпяване" на обществото, превръщане на християнството в тъпо идолопоклонничество и отстъпление от високохуманните му принципи. Само че самите иконоборци почти унищожават монашеската институция... Изобщо, Византия извървява много трудно пътя до компромиса, а в определен аспект не го изминава, защото на финала се възстановява почитането на иконите, макар и смегчено. В този смисъл иконоборството е коригирало идолопоклоничеството, но по "трудния"начин, което оставя трайни следи в православието.

    http://www.pravoslavieto.com/history/08/ikonoborstvo.htm

    Галахад, по-скоро протестантството се доближава до иконоборството, а не обратното. Що се отнася до "икономическата" част въпроса само ще ти напомня, че църковните имоти не се облагат с данък и следователно са в ущърб на държавата. Нещо повече по-онова време е имало твърде много монаси и то здрави и прави мъже, които вместо да бачкат и служат в армията са се криели в манастирите съвсем съзнателно. С останалото обаче съм съгласен.

  3. "18. И като вървеше покрай Галилейско море, видя двама братя, Симона, наричан Петър, и брата му Андрея, да хвърлят мрежа в морето, понеже бяха рибари;

    19. и казва им: вървете след Мене, и Аз ще ви направя ловци на човеци." от Матея Свето Евангелие 4:18/19

  4. Ще кажа само, че вярата не е доказателство - това ще го оспориш ли?!

    Warlord, всичко опира до това дали вярваш или не.

    1. Вярвам в един Бог Отец, Вседържител, Творец на небето и земята, на всичко видимо и невидимо.

    2. И в един Господ Иисус Христос, Сина Божий, Единородния, Който е роден от Отца преди всички векове: Светлина от Светлина, Бог истинен от Бог истинен, роден, несътворен, единосъщен с Отца, чрез Когото всичко е станало.

    3. Който заради нас, човеците, и заради нашето спасение слезе от небесата и се въплъти от Духа Светаго и Дева Мария и стана човек.

    4. И бе разпнат за нас при Понтия Пилата, и страда, и бе погребан.

    5. И възкръсна в третия ден, според Писанията.

    6. И възлезе на небесата и седи отдясно на Отца.

    7. И пак ще дойде със слава да съди живи и мъртви и царството Му не ще има край.

    8. И в Духа Светаго, Господа, Животоворящия, който от Отца изхожда, Комуто се покланяме и го славим наравно с Отца и Сина, и Който е говорил чрез пророците.

    9. В едната, света, вселенска (съборна) и апостолска Църква.

    10. Изповядвам едно кръщение за опрощаване на греховете.

    11. Чакам възкресение на мъртвите.

    12. И живот в бъдещия век! Амин.

    Ето това е Вярата в "доказателствена форма", ако позволите израза.

  5. Да, щеше да е хубаво да се случи поне в една война от историята България и Сърбия да са заедно, но не би.

    Иначе Австроунгария е успявала да извлече и ползи от тая етническа шарения - например в ПСВ в операциите срещу сърбите масово са включени хървати, които се бият с особено голям хъс срещу тях и ги разбиват, а накрая след войната хърватите са присъединени към сърбите, като последните изтъкват своята победа над тях при положение, че е точно обратното, от тогава се разпалва особено жестоката вражда между двата народа.

    Иначе тя цялата история си е изградена от "ако-та", т.е. възможности и варянти, които са се случили, тук ние разглеждаме ако-тата, които не са се случили :bigwink:

    В едно нещо си прав, Warlord - Австро-Унгария е била обречена независимо от обстоятелствата. В действителност поглъщането на още територии населени със славяни само би ускорило нейната гибел вместо да я укрепи.

  6. Приятелю, да беше погледнал в кой раздел е и да беше прочел каква е целта му преди да ни просветляваш толкова вещо по въпроса!

    Колкото до австрйците и немците, това е за отделна тема, но в реалностите преди ПСВ няма особено значение дали са различни народи, държави или доктрини след като така и така предстои да воюват заедно в грандиозен конфликт на живот и смърт. Идеята ми беше за мултиетническата картина в Австроунгария точно във времената на националистически бум (въстания на унгарците, панславянизъм...) и че тя не би оцеляла дълго, а окупирайки Сърбия, Македония, Албания и Северна Гърция ще усложни доста тези свои проблеми. В този момент тя дори още официално не е анексирала и усвоила Босна, която по право й се полага вече от около 20-тина години.

    Това разбира се не я прави по-малко хипотетична. Warlord, никого не искам да "просветлявам", особено "просветлените" и се надявам да запазиш добрия тон. Последното е искрено благопожелание...

  7. Госпожата си е просто една отявлена комунистка и интернационалистка. "Отломка нищожна" от комунистическо котило. Тати бил в в лагер за военнопленници в Щутгарт, а мамито гледало как нацистите марширували из родния и град, ох ще взема да се разплача :crying: Работила ми в посолството във Франция и видите ли била известна преводачка, журналистка, научен работник. Била много добра в "тройната си професия". Колко добра българка е обаче и нима това да отричаш извършването на насилствено "помохамеданчване" и геноцид над българския народ е по-малко престъпление от това, което на нейните съпартийци в Бълтария извършиха по време на "Възродителния процес". И къде беше тя тогава, та да надигне глас и да защити тия "изгнаници клети" - естествено на топло в службичката си в посолството или в някой парижки шантан.

  8. Това последното критика към Василий ли е? Ха- ха- ха! Империята при него достига своя пик, защото е достатъчно прозорлив да спре безогледното ограбване на селяните от аристокрацията и църквата. Данъчната му политика е безукорна. А относно обкръжението му- след като възмажава първото коетто прави е да разкара евнусите от властта и да се заобиколи с опитни и талантливи пълководци и администратори. Резултатите не закъсняват. За ползата от грамотността няма да говорим, но Василий е бил преди всичко човек на действието и меча. Не е бил изтънчен и образован като Константин 7, но е бил велик владетел, оставил солидно наследство.

    В светлината на това доста добро изказване бих могъл само да добавя, че очевадния избор е Василий ІІ. Той е човекът извършил византийската реконкиста. Мерките му за ограничаване на едрата поземлена собственост и изпадането на селяните в крепостна зависимост са безпреецедентни и удължават живота на Империята поне със 100 години. Ако Господ му беше дал още няколко годинки живот, той щеше да изрита арабите от Светите земи, а защо не и от Египет...

  9. Моята цел също не е да "печеля някакви спорове", но все пак като чуя за баснословни половин милионни армии (каквито никога не е имало чак до Наполеоновите войни) и някак си не мога да не направя забележка. Той даже май каза, че половин милион били само труповете (!) А нали се сещаш, че това там не е била цялата военна сила на арабите, в същото време те е трябвало да държат с нещо земите от Испания до Индия!

    Иначе византийския флот, както поясних, наистина минава в пасивна отбрана в началото. Но смятам, че гръцкия огън има не по-малко значение за спасяването на града отколкото намесата на Тервел.

    Алилуя, братко и амин, ако е позволено да добавя. По-ясно не бих могъл да се изразя.

  10. Ами братът на халифа Маслама е командвал 80 000 сухопътни сили за обсадата откъм сушата на европейския бряг, това са стоварените от флота сили, с които той разполага и срещу тях са се биели българите. Омар ІІ пробва да му прати подкрепления по суша през Анатолия в 718, но византийската конница ги спира и разгромява при Никея.

    Византийския флот е блокиран около пристанищата и Златния рог, но гръцкия огън дава поразителен ефект унищожавайки стотици арабски кораби и в крайна сметка разкъсват обръча, особено след настъпването на зимата и кризата в арабския лагер.

    Та твоите калкулации може да изглеждат логични, но мисля, че данните за 200 000 общо (от които 80 000 сухопътни), са взети от Михаил Сирийски и това трябва да се провери най-вече.

    В крайна сметка, въпреки че аз отбелязах "досега съм срещал" и не вярвам някой от вас да е срещал нещо друго в изворите, е ясно че господинът говореше за избитите от българите араби, а не за числеността на арабската войска изобщо. Далеч съм от мисълта, че ние сме ликвидирали арабската войска, напротив. Но все пак сме повлияли сериозно на изхода на войната. Смятам, че българската войска е ликвидирала главната и неименуема опасност за Константинопол. Що се отнася за византийската флота, то тя не е била в никакво си Черно море. Просто е била групирана около столицата и арабската флота тъй или иначе никога не е могла да се доближи до града по море. Простата военна стартегия /вижте за справка битката при о-в Саламин по време на гръко-персийските войни/ сочи, че численото превъзходство на арабската флота не значи нищо в бързите, тесни и непредсказуеми води на Босфора. Нещо повече, то пречи, като се добави и техническото превъзходство на имперската флота /гръцкият огън/, нещата са предварително ясни. Поне за всеки, който си има понятие от военни действия. В този смисъл съм напълно съгласен с Warlord и абсолютно несъгласен господин Togarm.

  11. Йончев, Йончев и тук така, драги. "Кооптирани"!?!? Ами откъде си правиш извода, че не са били "кооптирани"? Да не би случайно "свободната селска община" да са я донесли други във Византия или що?!? Или стратиотите от европейските теми да са били американски индианци?!? Или пък Тома Славянина е Люк Скайуокър!?!?!?!?

  12. В крайна сметка обаче българската аристокрация си остава с предимно "прабългарски" произход. Факт, доказващ се от имената на родовете и през Второто Царство.

  13. Съгласен съм донякъде с RIZAR, но само донякъде. Наистина Силезия е била населена с със славяни, както и самата Бранденбургска марка в сърцето, на която се намира днешната германска столица Берлин. Град, който води началото си от славянско селище превзето от немските рицари водени от Албрехт Мечката, ако си спомням добре. Два века по-късно там няма и помен от славяни. Същото е и в Померания, Долна Саксония, общо взето всичко намиращо се отвъд десния бряг на р. Елба. Макар и в по-малка степен Шльонск /Силезия/ е била доста силно колонизирана главно от немски миньори и металурзи, заселили се там привлечени от подземните богатства на областта.

    Виждате сами колко е отстъпило славянството, нещо повече като прибавим Судетите и немската колонизация в Словения, Хърватия, че дори и Трансилвания, нещата придобиват завършен вид. Все пак Силезия преди І Световна война е била област с преобладаващо немскоезично население особено ако се прибавят и евреите, които до идването на Хитлер винаги са подкрепяли немците в техния поход на изток.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...