Отиди на
Форум "Наука"

didito_96

Потребител
  • Брой отговори

    1
  • Регистрация

  • Последен вход

Отговори публикувано от didito_96

  1. Съществуват доказателства, че Марс в миналото е бил значително по-подходящ за развитието на живот, отколкото в наши дни, но отговорът на въпроса, дали всъщност Марс е бил обитаван от организми в миналото или дори дали е обитаван в настоящето, все още е неизвестен. Спускаемите модули Викинг провеждат изследвания с цел разкриването на биологични процеси, но резултатите не са категорични. За метана в атмосферата на планетата също се счита, че е по-вероятно да е резултат на небиологични процеси. :post-70473-1124971712:

    :vertag: В Древен Египет планетата е наричана „Хор Червения“ заради наситения си цвят. Поради ретроградното въртене на планетата спрямо Земята (Земята се върти по-бързо около Слънцето отколкото Марс), древните египтяни са казвали, че тя „пътува в обратна посока“. В допълнение, името на град Кайро произлиза от „Ел-Кахира“, значещо „планетата Марс“ на арабски.

    В китайската и японската култури планетата Марс е символизирана от знаците 火星 (в превод „Огнената звезда“) като част от петте елемента, традиционно използвани от източните култури за класификация на предметите.

    :vertag:

    Поради близостта на планетата със Земята, сродната продължителност на деня и наклон на оста, както и многобройните наблюдения на „канали“ и други структури на повърхността, тя е една от най-често споменаваните места в научнофантастичните творби.

    Във „Война на световете“ на Хърбърт Уелс марсианците имат пипала и глави като на сепии. Произвеждат „червени водорасли“, които се смятат за причината за червения цвят на Марс .

    В трилогията за Марс („Червеният Марс“, „Зеленият Марс“, „Синият Марс“) на Ким Стенли Робинсън се описва човешкото колонизиране на Марс, базирайки се на съвременните научни данни за Червената планета.

    В научно-фантастичния филм от 2000 година „Червената планета“ се разказва за група космонавти, които се опитват да направят Марс подходящ за живеене на хора поради пренаселеността на Земята.

    „Мисия към Марс“ е научно-фантастичен филм от 2000-ната година, в който първата човешка експедиция към Марс се сблъсква с мистериозно катастрофално събитие и е изпратена спасителна група, която да разследва трагедията и да върне оцелелите.

    :book: Наблюдения на магнитното поле на Марс, извършени от апарата Марс глобъл сървейър сочат, че част от кората на планетата е магнетизирана на ивици с променлива полярност, широки около 150 km и дълги около 1000 km по начин, подобен на земните океански дъна. Според една теория, публикувана през 1999 г., тези ивици показват наличието на активна геология в миналото на Марс. Ако тя е правилна, то това би направило възможно съществуването на атмосфера от земен тип чрез осъществяване на въглеродния кръговрат и би потвърдила наличието на силно магнитно поле, защитаващо атмосферата от космическите и слънчевите лъчения.

    :117: Атмосферата на Марс е изключително тънка: повърхностното ѝ налягане е едва 750 паскала (0,75% или 133 пъти по-малко от това на земното морско равнище). Тя се състои от 95% въглероден диоксид, 3% азот, 1,6% аргон и следи от кислород и вода. През 2003 г. по време на наблюдения от Земята е открит и метан — откритие, потвърдено през март 2004 г. от апарата Марс Експрес Орбитър.

    :crazy_pilot: Четете и се учете :tooth::book:

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...