Отиди на
Форум "Наука"

Петър Любомиров

Потребител
  • Брой отговори

    2
  • Регистрация

  • Последен вход

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ Петър Любомиров

  1. За мен генералът не е бил фашист или нацист. Това мнение споделя и Никола Рухчев, който е ветеран от ВСВ. Подвигът му срещу сърбите е спорен. Казвам го, защото не съм виждал историк, който да го подкрепя. Бил е изключително еродирана личност и бележит артилерист. Политиката е много грозно нещо. По адреса на генерала и легионерите има хвърлени какви ли не безмислици. Мушанов в тевтерчето си пише само добри неща за Луков. Допуска, че крайните левичари са го смятали за германофил. Ако продължим да четем виждаме, че и митът за тези милиони, които Луков е имал е неверен. Мушанов заявява, че един РАБОТНИК в чужбина е живеел в по-добри условия, но за разлика от някои наши политици, не дома, А ЧОВЕКЪТ живеещ в него е голям. Няма как да не отбележа, че той оглавява легионерите, които по онова време са били доста разединени и е трябвало някой да ги обедини. Виждал съм техни документи, в които се посочват враговете на обществото и един от тях са евреите. В друг пише, че в България трябва да живеят единствено и само българи. За жалост, на некролога на генерела пак има пропаганда срещу евреите. Доста странно, защото Луков имал приятели евреи. Самите легионери не се самоопределят като фашисти или нацисти, а кото организация създадена от българи, която е на страната на български интереси, продължаваща идеите на Раковски и легионите му. Предполагам долавяте иронията, защото Раковски не е бил антисемит. Според историкът Николай Поппетров ги смята за прогресивни за времето си. Той също ги опреличава за пронацисти. Аз не му вярвам, защото бращолевеше глупости за депортирането на българските евреи. Естествено, не мога да твърдя, че всички легионери са били антисемити. БКП са правели чудесии с архивите и обедителни данни липсват, но със сигурност има материали по темата. Например, във вестниците на легионерите има също насаждане на омраза срущу малцинствата. Няма как да не спомена и Дянко Марков, направо да си го кажим, той си е жива легенда. И той ветеран от войнта, бил е легионер, но за много кратко време. Бил е част от движението когато бил някъде на 13-14 годишен. Според него е имало дела в съдилища извън България, които доказват невинноста на легионерите и отхвърлят всичси форми на антисемитски и нацистки идеологии. Като забележете, имало свидетели евреи по време на процеса. Бих обобщил моите схващания в няколко изречения. Луков за мен е националист и изключителна личност. Легионерите имат антисемитичен характер, който има своите слабости и трябват още материали, за да се потвърди на 100%, но със сигурност не са били нацисти и фашисти. Те изглежда са по-крайни от бранниците, но ако ги съпоставим с ратниците, последните направо са в друга вселена.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...