Отиди на
Форум "Наука"

Иван Стойчев

Потребител
  • Брой отговори

    18
  • Регистрация

  • Последен вход

Отговори публикувано от Иван Стойчев

  1. Преди 57 минути, gmladenov said:

    Не знам за какви бомбардировки говориш.

    Нека да е ясно, обаче, че етническите руснаци в Украйна са граждани на Украйна, а не на Русия.
    Съответно Украйна решава как да се оправя с тях, а не Русия. Откъде-накъде Русия се бърка
    във вътрешните работи на Украйна??

    Последно: ти като русофил трябва да си наясно, че любовта ти към Русия все пак трябва да
    има някакви човешки граници. Например, няма нужда да обичаш и подкрепяш руските серийни
    убийци и психопати ... в това число и властолюбивото джудже Путин.

    Чак такава любов към Русия не се изисква от теб.

    Темата е войната в украйна. А не, кой от нас какъв е.

    Значи щом са граждани на Украйна според Киев, може да бомбардират цивилното население колкото си искат!?

    • Харесва ми! 1
    • ХаХа 1
  2. Преди 12 часа, gmladenov said:

    Не може да си "нормален" и да подкрепяш Путин и войната, която той започна.

    И това това не е въпрос на предпочитание (ЦСКА срещу Левски), а гледаш фактите: на територията
    на украйна върлуват руски военни, които трепят мирни жители и бомбардират жилищни блокове и
    болници.

    Да подкрепяш Русия в този момент - тоест, да си русофил - е да подкрепяш тези зверства.
    Съжалявам, но това не е "нормално".

    А ако подкрепя бомбардировките над Донецк и Луганск, което се случва вече 8 години, какъв е човек!? ...фил, ...фоб или просто добросъвестен западен демократ.

    • Харесва ми! 1
    • ХаХа 2
    • Неясен 1
  3. Преди 1 минута, resavsky said:

    Ами руските загуби са си повече от сериозни.А кой подкрепя Русия в тази война?Беларус,Южна Осетия и Северна Корея-

    По-важното е кой е неутрален.

     

    • Харесва ми! 1
    • ХаХа 1
  4. Преди 9 минути, resavsky said:

    Войната има два аспекта:политически и военен.

    - В политически план и на децата в Москва е ясно че решението на Путин е погрешно.Русия не можа да наметне мантията си на освободител,изолирана е от почти целия свят и понася жестоки икономически санкции с крайно непредвидими последствия.

    - Във военен план едва ли в следващите 50 години ще знаем със сигурност какво са планирали кремълските военни стратези.Но със сигурност дори да са предвиждали кампания от 30 и повече дни /аз лично се съмнявам/ и в най големия кошмар не са си представяли за първите 30 дни около 15 000 убити и 40 000 ранени плюс колосални загуби във военна техника.Без стратегически успех на нито едно от направленията и толкова ожесточена и добра организирани съпротива от украинска страна.

    Когато чета украинските СМИ,  си мисля, че са избили цялата руска армия и още малко ще минат по червеният площад. А и да не забравяме, че интересите на САЩ и така наречените му съюзници не са "почти целият свят".

    • ХаХа 1
    • Upvote 1
  5. Преди 10 минути, Last roman said:

    Aми оказа се провал точно на 2-рия ден.

    А вече от близо месец нещата са очевадни.

    Логично е да се прави такова заключение, когато войната свърши, а не в нейното начало.

     

  6. Преди 17 часа, deaf said:

    От цялата тази патаклама,която сътвори Путин,най-дълготрайната негова грешка с лош ефект за Русия е,че той показа нагледно че руската армия не става и за чеп за зеле! Когато си слаб,се преструвай на силен,а не се впускай в битка. Американците (а и китайците) сега се спукват от смях като гледат немощните атаки на руската армия.

    Във всяка тоталитарна държава,всички казват на тиранина това,което той иска да чуе,за да са в разкладката. Затова и Путин е загубил усета за реалността.

    След като Русия е толкова слаба, защо Запада не подкрепя активно с военна сила любимата му Украйна?

     

    • Харесва ми! 1
  7. On 1.03.2022 г. at 14:00, Last roman said:
    Русия подцени украинската армия. Но вече влизат в действие артилерията и въздушните сили

    Руската инвазия се базираше на погрешни предположения за способността и волята на Украйна да се бие, както и неправилна концепция за воюване. 

    Армията на Русия беше фокусирана върху светкавичното достигане до Киев, предизвикване на бързата капитулация на властта и бързо изтласкване на малък брой части напред по начин, по който да бъдат избегнати големите сблъсъци със силите на Украйна. Руснаците заобикаляха големите градове и се фокусираха върху ключови пътни възли или по-малки градове.

    Защо Москва избра този път на действие?

    Няколко теории: руснаците подцениха Украйна и нейните военни. Те искаха да избегнат опустошителните последици в Украйна заради политическите си цели. Руските военни стратези също искаха да спестят големите разрушения, като се има предвид колко непопулярна е тази война у дома. Повечето руски войници са млади и не възприемат украинците като противници. Предполагам, че руските войски не са знаели, че ще им бъде заповядано да нахлуят, и изглежда не са склонни да водят тази война. Извън чеченците моралът изглежда нисък.

    Това е неработоспособна концепция за операции. Русия се опита да спечели бързо и евтино, надявайки се да избегне най-тежките санкции и възмущението на Запада. Този план очевидно се провали.

    Войната обаче е едва на няколко дни. Украйна се справи забележително добре. Но никой анализатор (освен може би от Москва) не очакваше Русия да победи най-голямата държава в Европа в рамките на 4 дни, особено като се има предвид военният капацитет на Украйна.

    Относно хаотичните усилия на руснаците до този момент - руските части всъщност не се бият като батальонни тактически групи. Те се движат по пътищата на малки отряди, избутвайки напред разузнавателни и въздушно-десантни войски. Танковете често са оставени да се придвижват сами.

    Като изключим боевете в северозападните части на Киев, наблюдаваме много по-малки отряди, танкове, бойни машини на пехотата, често разузнавателни или въздушно-десантни войски, притискащи пътищата и градовете. Малки формирования, които редовно остават без подкрепата на артилерията и попадат в засади.

    Отвъд големия брой единици, разпръснати на малки отряди и контролно-пропускателни пунктове, имаме и обратната ситуация. Дълги редици от руски превозни средства, заседнали в собствените си задръствания. Повечето от битките представляват малки схватки, особено в покрайнините на големите градове. Те може да са интензивни, но не са големи.

    Провалът на Русия произтича от факта, че се опитва да извърши пълномащабна инвазия, без да изпълнява необходимата за това военна операция, надявайки се, че може да избегне по-големите битки. Истината е, че значителни части от руската армия все още не са участвали в тази война. Не бива да подценяване мощта и устойчивостта на украинската армия. Но наблюдавам множество прибързани оценки и заключения, които трябва да бъдат по-умерени.

    През първите 4 дни руската тактическа авиация, с изключение на няколко Су-25, до голяма степен остана встрани от военните действия. Същото се отнася и за повечето бойни хеликоптери. Руските военновъздушни сили до голяма степен не се използват, въпреки че стотици самолети и хеликоптери са разположени в региона. Руските военни се опитаха да използват крилати ракети, за да унищожат противовъздушната отбрана на Украйна. Те обаче не летят с бойни въздушни патрули и едва на 28 февруари забелязах първия бомбардировач Су-34 да нанася удари. На тежки ракетни обстрели е подлаган предимно Харков. Tова е начинът, по който обикновено действа руската армия. За съжаление мисля, че това ще се промени.

    Руската армия е на първо място артилерийска армия и досега в тази война е разкрила частица от потенциала си.

    Руските загуби са значителни и не малко от войските им са пленени, но те напредват по някои оси. Украинците публикуват доказателства за своите бойни успехи, като по този начин се изкривява цялостната картина. В отчаяните си усилия да запази войната скрита от руската общественост, определяйки това като операция в Донбас, Москва напълно отстъпи информационната среда на Украйна, което стимулира морала и подкрепата зад Киев. Трябва обаче да подхождаме критично към официалните твърдения по време на война.

    Руските сили бъркат някои базисни неща. Но те не се бият по начина, по който се обучават и организират за голяма конвенционална война.

    Какво следва? Политическото ръководство на Русия все още не признава провала на плана си и упорито се опитва да превземе Киев. Виждаме как се отваря по-широко поле за бомбардировки и употреба на въздушните сили.

    За съжаление, най-лошото тепърва предстои и тази война ще става много по-грозна.

    ---

    Майкъл Кофман е директор в Центъра за военноморски анализи - организация с нестопанска цел за изследвания, базирана в Арлингтън, Вирджиния. 
    https://www.clubz.bg/124862-voynata_v_ukrayna_shte_stava_mnogo_po_grozna_eto_zashto

    Няма как да знаем дали войната е провал за Русия или не, само няколко дни след започването и.

    • Харесва ми! 1
    • ХаХа 2
    • Upvote 1
  8. Преди 14 минути, resavsky said:

    Катастрофа е.Но аз съм категоричен че ключовия момент във войната е намесата на Румъния.

    Пак казвам, Румъния се намесва във войната, чак когато българските войски са изтикани от сърбите на старите ни граници, а гърците стигат до Горна Джумая и Разложко. До тогава, как Румъния ни е попречила да победим Сърбия и Гърция?

  9. On 6.02.2022 г. at 23:03, bulgaroid said:

    Тази карта не е вярна, имам оригиналната история на войната издание 1931г. та цялата  гръцка армия е около Солун и на полуостров Халкидики, без изключения,то затова и ги критикуват ,че са натрупали всичко на едно място и ако нашите бяха ударили първо тях, при успех при Вардар цялата им армия е обкръжена без връзка  с Гърция.

    Няма как Сърбия или Гърция да воюват по отделно с България. Те имат споразумения, ако някоя от тях бъде нападната от България с повече от две дивизии, те да започнат война срещу нас. 

  10. On 3.02.2022 г. at 19:50, bulgaroid said:

    Е как да няма? Плана си нормален. Удар  срещу Пирот и блокиране на гарнизона от север при Бяла паланка. Щурм на Зайчар. Ако заемем тези градове отбраната на сърбите на север рухва,следва настъпление срещу Белград. Затова се е предвиждало да се заемат и Владишки Хан за да се отреже сръбската армия от снабдяване и Сърбия да остане безащитна пред нас. Цялата им армия е в Македония ако блокираме пътя за Белград те освен ,че са оставени без снабдяване губят и столицата това малко ли е? Зайчар има гарнизон от 3 полка 3 призив,въоръжени с Бердани без картечници и спредимно  нескорострелна артилерия, все пак имат 12 скорострелни шнайдера,колко да са трудни за побеждаване? При Княжевац и Свети Никола са изметении за час подобни полове 3 призив. Пирот има 4 полка 1 призив ,и 2 резерва. Единия резервен 15 полк е смазан при Иново и фактически е отворен пътя за Бяла Паланка, а  и тези сили не са достатъчни за отбрана на целия периметър камо ли и от север още толкова. Плана си е много хубав и ако беше успял сърбите излизат от войната за нула време. Основната цел е Ниш който е без гарнизон а после блокиране на сърбите в Македония и превземане на Белград. Колко ще изкарат 200 000 сърби без снабдяване в Македония? 

    Като се обърне каруцата, пътища много.

  11. Преди 24 минути, resavsky said:

    Не е точно така.Успешното настъпление на Първа българска армия към Пирот е спряно точно заради очакваната румънска интервенция.А то е можело да обърне хода на войната.Сърбите не са изтикали българите а те сами отстъпват от Брегалница поради гръцкото настъпление от юг и опасността от обкръжение.Въобще нещата са страшно сложни.Но ако не беше румънската намеса войната щеше да продължи по коренно друг начин.

    В историята няма ако. И няма как да сме сигурни, как е щяла да продължи войната. Вярно е само това, което се е случило. А то е катастрофа за България.

  12. On 4.04.2013 г. at 10:07, resavsky said:

    Между другото и след 1913 г. сърби и гърци продължават да се страхуват от българската армия.тя си остава най силната на Балканите.И в Атина и Белград знаят че войната е решена от намесата на Букурещ.Защото дори след намесата на румънците в конфликта и явната загуба на войната се стига до Калиманци и Кресна.

    Румънската армия се намесва десет дена след започването на войната. Когато става ясно,че България няма да успее. По това време вече сърбите са изтикали бъларската армия на стрите и граници , а гърците са стигнали до Горна Джумая и Разложката котловина. 

  13. On 4.04.2013 г. at 0:06, andreiS40 said:

     

     

    Защото през 1913г. гърци и сърби виждат, че изобщо не сме толкова ,,страшни".....бият ни, при това в поредни сражения......Като сме силни, защо не стигнахме сами Белград през 1913г.....

    Българската армия не е била нищо особено...Гърците са на малко повече от 100/СТО/ километра от София, на не повече от 40 километра от старата граница.....

    Срещу Османската империя побеждаваме основно заради числено превъзходство и бавна турска мобилизация...

    понеже сме ,,много ербап" и ,,много къдърни войни", разбирате ли, превземаме ,,великата крепост Одрин" след няколко месеца обсада....При условия, че същата не е нищо особено за мащабите на Европейското военно инженерство и фортификация.....

    В една друга тема бяха давани примери за дните на превземане на подобни и по-силни крепости през Първата световна война.....Ама нейсе.....,,Силни сме бе" ,,Силни"...Типична Българска черта-липса на елементарен реализъм в оценката на собствените възможности и средства...

     

    Спокси, нека си живеем с митовете за добрата, силна, страшна и мнооог храбра Българска войска.......Важното е, че все още има хора, които тия митове ги топлят......

     

     

    Дори Румъния и Османската империя да не бяха се намесили, гърци и сърби пак щяха да ни победят!

    Най-сетне една трезва и реалистична оценка на участието ни в тази война. Поздравления!

  14. On 1.04.2013 г. at 1:04, КГ125 said:

    И това е вярно, затова казах - едно по едно. То става алтернативка, де но ако все пак са успели да си осигурят подкрепа някаква от великите поне да държат Турция настрани биха могли да опитат... Нямам достатъчно знания за военния ресусрс, за да правя модели реалистични...

    Много "акота" станаха. В политиката успява този, който се съобразява с реалностите.

  15. On 31.03.2013 г. at 23:18, КГ125 said:

    Но все пак битката кара гръцкия крал да телеграфира спешно в Букурещ за незабавно примирие. Оттам нататък Венизелос плаши с румънската армия, но със своята не може вече.

    Проблема на гръцката армия при Горна Джумая е отдалеченоста им вече от технит тил и снабдителните линии. А и в основни линии те са постигнали основните си цели спрямо България.

  16. On 14.02.2013 г. at 23:48, ISTORIK said:

    Твърде вероятно е да бяхме успяли да победим съседите си, но - един по един. Всички те (а - и много други) ядат бой от нас по време на войните за национално обединение на България. Някои държави - и в повече от една война.

     

    За съжаление, точно в този момент не сме имали подкрепа от страна на великите сили, не сме имали по-близки или по-далечни съюзници, не сме успели да създадем пробългарска коалиция с по-близки и по-далечни съседни народи/държави. Оставени сме на милостта на враговете ни.

    Нямало е как да стане. Това е навечерието на ПСВ и всяка от Великите сили предпочита да се въздържа. А и те, както и съседите ни няма как да допуснат раждането на нова велика сила на балканите.

  17. On 14.02.2013 г. at 23:36, КГ125 said:

    Напротив, готови са! И ПСВ го показва.

     

    Просто ВБВ е голяма криза, много остра, която е зле овладяна от българското правителство, преди всичко заради неспособността на държавния глава и министър - председателите да правят голяма, истинска политика!

     

    Нещо, което се е отдавало на гръцкото и сръбското ръководство.

     

    Във военно отношение, интересно, след разгрома на гърците в Кресна и след отнемане на сръбската енергия за атака, дали България е можела да воюва с румънците?

     

    Видин е откъснат с превземането на Белоградчик от сърбите и съединяването им с румънците. Фактически от 4-те съседа на България, единствено военно е елиминирана само Гърция.

     

    Известен шанс дава тоталната небоеспособност на румънската армия - нещо, което определено не е оценено от българското ръководство. "Разбониците" не са могли да водят никакъв "разбой", защото са се дезорганизирали само от факта на придвижването си. Един удар лесно би ги дезорганизирал.

     

    Остават обаче турците, а те не са противник за подценяване. Букурещкия договор задължава България моментално да демобилизира и тя не може да си иска обратно Тракия от Турция... дори и за това ръководсвтото е неспособно, така силна е психологическата му парализа.

    Само една поправка! Гърция не е елиминирана. Гръцките войски стигат до Горна Джумая и там ситуацията става патова.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...