Отиди на
Форум "Наука"

Стефан Атанасов

Потребител
  • Брой отговори

    2
  • Регистрация

  • Последен вход

Всичко за Стефан Атанасов

  • Рожден ден Април 20

Лична информация

  • Пол
    Мъж
  • Интереси
    История на България и История на футбола.

Стефан Атанасов's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

  • First Post Rare
  • Week One Done Rare
  • One Month Later Rare

Recent Badges

6

Репутация

  1. Между това, което беше замислил Иван Михайлов и осъщественото на практика, разликата е от небето до земята. Това е една още по-трудна тема. Снощи просто исках да направя едно встъпление към въпроса как да се променят учебниците по история. Първоначално си мислех, че един съботен следобед ще е достатъчен за подобна задача и отделеното време вероятно пак ще излезе толкова, но преди това ще ми е необходимо да събирам информацията около две-три седмици, с начална дата от 1 юни. Миналата година на 14 май (събота) в Чешкия клуб в София (ул.„Кракра“ №15) историци от Софийския университет и колегите им от Скопие се събраха на опознавателна среща с цел да напишат общ учебник по история. Или ако не успеят да го направят – да постигнат единомислие по същите въпроси, където посочените от двете правителства историци досега не са направили нищо. На срещата присъствах и аз. Чешката наливна бира беше превъзходна, а общата сметка излезе по 20 лева на човек. Но ако ви интересува в професионален аспект какво е направено – до момента нищо. След два-три дни нашите българи заминават за Скопие, където ще дегустират червени македонски вина. Досега историците от двата университета намират общ език само когато седнат на така наречената кьорсофра, а след това продължават да не правят нищо. Общия си учебник сигурно се канят да го напишат след сто години. Аз в най-общи линии имам идеята как да стане това и в края на месеца ще я публикувам, а тя най-вероятно ще бъде отхвърлена с еднакво настървение както в България, така и в Македония.
  2. Както е добре известно Иван Михайлов се бореше за независима македонска държава със столица Солун, в която съставящите я народи да бъдат българи, турци и гърци. Да си представим, че това се беше осъществило, а Иван Михайлов го избират за министър-председател. Българи в една такава държава ще се наричат той и хората от неговото поколение. Но техните деца или внуци вече ще бъдат македонци, независимо от езика с който си служат. Където има държава, има и нация. Книгата на Иван Михайлов се нарича „Македония – Швейцария на Балканите“. Дава я като пример, но там французи, немци и италианци са били само първите едно-две поколения. Сега всички са швейцарци, независимо дали говорят на френски, немски или италиански. Същото важи и за Македония.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...