Отиди на
Форум "Наука"

posterb

Потребител
  • Брой отговори

    2
  • Регистрация

  • Последен вход

Всичко за posterb

posterb's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

  • One Month Later Rare
  • Week One Done Rare
  • First Post Rare

Recent Badges

0

Репутация

  1. В заключение, България не губи Македония и излаза си на Бяло море от Струма до Марица през 1913 заради сърби и гърци. Губи тези територии реално заради румънците! Великите сили спират Турция на Свиленград, въпреки че турците нарушават Лондонския договор и на практика обезбългаряват Одринска Тракия, връщайки си всичко на северозапад от линията Енос-Мидия. Но румънците, подтиквани от Русия /!/, навлизат дълбоко в пределите на България, ламтящи за компенсации, защото България много се била увеличавала! Без да са дали и една жертва във войната. Истината е, че дори с териториите, които са били под контрол на българската войска, България с тях нямаше да е повече от 155 хил. кв. км, при 135 хил. кв. км за Румъния. България действително е задминавала Румъния по площ през 1913, а вероятно и малко по население, но разликата изобщо не е била голяма. Да не говорим, че Северна Добруджа, която била българска земя, е харизана на Румъния от руснаците за двойно по-малка по площ територия в Бесарабия около делтата на Дунав, която даже е опирала на Черно море в Буджака почти до Белгород. Тоест Румъния е имала излаз на Черно море още преди Берлинския договор! Като стана въпрос за Румъния, онзи ден минавах покрай румънското посолство и един детайл ми направи много лошо впечатление. Поставили са пана на оградата с етюди от различни градове, области и забележителности на страната. На едно от тях обаче стои името Добруджа. Просто Добруджа! Това е абсолютно недопустимо и направо провокативно. Южна Добруджа е част от България. Или да добавят Северна към името или да го сменят с друго име, например Югоизточна Румъния. Нека се обърне внимание през медиите към съответните държавни институции и да се предприемат необходимите действия. Това не може да остане по този начин.
  2. Тук пише някакъв гръкоман, който има наглостта да хвали гръцките придобивки в Македония пък и в Тракия при все, че това се осъществява с геноцид над преобладаващото българско население там през 1913! Венизелос е бил действително ловък политик, но същият е желаел и тоталното разпокъсване и унищожение на българската нация, включително Гърция да стигне до Стара планина на север при удобен сценарий! Истината е, че наглото румънско нападение в гръб на България (и за това незнайно защо се мълчи днес) спасява гръцката армия в Кресна. Никой не пречеше обаче на обединението на Влашко и Молдова и създаването на т.н. изкуствена румънска нация. Та от предстоящата гръцка голгота в Кресна, не само Солун ами цяла Македония до Тесалия падаше в ръцете на българите. Сърбите са блокирани при Калиманци в това време. Депешата от София за спиране на военните действия и търсене на незабавно примирие идва часове преди даването на заповедта за атака, а командващият ген. Ковачев, ако не се лъжа за името, си е скубел от яд побелелите му за едно денонощие коси. Колкото до гърците, те винаги са били галеното дете на Англия и Франция. А в действителност са гола вода без външна помощ. Едни комплексари и мегаломани, които живеят с илюзиите си за античността, когато не е имало изобщо концепция за гръцка държавност, съществуваща едва от началото на 19 век. Гъркът е неуспешен опит на Господ да направи от турчина италианец.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...