Отиди на
Форум "Наука"

Дракула

Потребител
  • Брой отговори

    10
  • Регистрация

  • Последен вход

Всичко за Дракула

Дракула's Achievements

Rookie

Rookie (2/14)

  • Collaborator Rare
  • Reacting Well Rare
  • First Post Rare
  • Conversation Starter Rare

Recent Badges

2

Репутация

  1. Пропуснах в горното мнение да те цитирам, но и така е не е трудно да се разбере на кого отговарям. Хахаха!
  2. Наистина е така. Суфиксът "-джия" е извор на десетки нови думи. Интересно, че турцизмите си имат български еквиваленти. Кюмюрджия - въглищар, джамджия - стъклар и т.н. Докато за компютърджия няма еквивалент.
  3. Добре де, нека не е дивотия. Нека е измислица. На лелята на мъжа се казва чичо, не лелинчо. И по нашия край (Троян) хората казват джаде, шанец, присад, дупник, рукан и др., но на българските думи са съответно шосе, канавка, круша, кош, ренде. Все пак се извинявам за "дивотия"-та.
  4. Доколкото съм запознат, падежите са заместени с предлози. Сега в българския няма падежи, но има остатъци. Хората често ги бъркат. Например, вместо "На кого отиваш на гости?", казват "На кой отиваш на гости?". Второто е грешно. На кого е ясна винителна форма. На кой е именителна. По принцип, след предлог, никога не следва именителен падеж. На латински май беше "nominativ". Ако не съм забравил. Май че бяха nominativ, genetiv, dativ, akuzativ, vokativ, instrumental, съответно за именителен, родителен, дателен, винителен, звателен и творителен. Докато ги пиша, автокорекцията ми ги подчертава. Може и да има грешка.
  5. Докарах ги до 44 без умалителните. Подредих ги по азбучен ред, за по-лесно ориентиране. Няма ли и някой друг да се включи? Абаджия, Авантаджия, Ага Батко, Баща (Бащица), Бостанджия, Бояджия, Бродяга, Будала Ваксаджия, Владика, Войвода, Вуйчо Горски Джамджия, Дядо (Дядка, Дядко) Ефенди Импресарио Завалия Колега, Комита, Кормчия, Късметлия, Кюмюрджия Маестро, Мераклия, Муфтаджия, Мюфтия Папа, Парвеню, Пардесю Свако, Сеирджия, Слуга, Старшина, Съдия Татко Хаирлия, Хаймана, Харабия, Ходжа Чейнчаджия, Чичо (Чичко, Чичка), Чорбаджия
  6. Аха, ясно. Това ка се чете? Като меко "е" или по друг начин?
  7. А, сещам се. Онова ъ с дългата чертичка, нали?
  8. Присетих се за още: Комита Войвода Ефенди Ага Мюфтия Хаймана Бродяга Импресарио Маестро Владика Папа Слуга Продължавам да мъдрувам. Със сигурност има още
  9. Има ли някой желаещ да се включи в изброяването на думите от мъжки род, завършващи на гласна? Доста от тях са за роднини (включвам и умалителните): Татко Баща (Бащица) Свако Вуйчо Чичо (Чичко, Чичка) Батко Дядо (Дядка, Дядко) Лелинчо е дивотия. Шопска измислица. Няма да е зле да избягваме и други измислици, от типа на "фашага", "комуняга" и пр. Има и много турцизми: Кюмюрджия Джамджия Сеирджия Будала Муфтаджия Харабия Бостанджия Мераклия Хаирлия Късметлия И много други такива Завалия май не е турцизъм. Не съм сигурен. Но следващите не са: Старшина, Съдия, Колега и т.н. Някой съгласен ли е да помислим за още? Предполагам, че може да се сетим за поне още 20. Може и да са повече.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...