Отиди на
Форум "Наука"

lklk_oopsss

Потребител
  • Брой отговори

    6
  • Регистрация

  • Последен вход

Отговори публикувано от lklk_oopsss

  1. Здравей! Няма проблем да ти обясним, но мисля, че отговора на въпроса ти го има във всеки учебник, съдържащ темата Алкани. :post-70473-1124971712:

    ХОМОЛОГИЯ И НАИМЕНОВАНИЯ (НОМЕНКЛАТУРА)

    Ако подредим алканите по нарастване на броя на техните въглеродни атоми, ще получим ред от съединения, в който всеки следващ въглерод ще се различава от предходния по една метиленова група (-CH2-). Такъв ред от съединения се нарича хоморожен ред, а съединенията, които го изграждат – хомолози.

    Съществуването на хомоложни редове улеснява много систематиката и изучаването на органичните съединения. Ако се познават свойствата на някои от членовете на хомоложния ред, свойствата на останалите могат да се предвидят.

    Хомолозите в реда имат сходни химични свойства, правилно променящи се физични свойства и общ метод за получаване.

    Общата формула, на която се подчиняват хомолозите на алканите е CnH2n+2, където n е броят на въглеродните атоми във веригата.

    СН4 - метан,

    С2Н6 - етан,

    С3Н8 - пропан,

    С4Н10 – бутан,

    С5Н12 - пентан

    С6Н14 - хексан

    С7Н16 - хептан

    С8Н18 - октан

    С9Н20 - нонан

    С10Н22 - декан

    Първите четири члена на хомоложния ред на алканите имат исторически утвърдени случайни (тривиални) наименования. Наименованията на следващите въглеводородите в хомоложния ред се образуват по систематичната номенклатура на IUPAC (International Union of Pure and Applied Chemistry – Международен съюз по чиста и приложта химия): от корените на гръцките или латинските наименования на числата, които показват броя на въглеродните атоми в молекулата и наставка “ан”.

    СН3-СН2-СН2-СН2-СН3 пентан

    СН3-СН2-СН2-СН2-СН2-СН3 хексан

    СН3-СН2-СН2-СН2-СН2-СН2-СН3 хептан

    Ако от молекулата на наситените въглеводороди се отнеме един водороден атом се получават въглеводородни остатъци (групи), които се означават със символа R -. Тези остатъци се наричат алкили (алкилова група, алкилов остатък)и имат обща формула CnH2n+1.

    , остават атомни групи или остатъци (радикали), които не съществуват в свободно състояние или са способни да съществуват много късо време. и обикновено (радикал) със свободен електрон при съответния въглероден атом.

    метан СН4 СН3 метилов остатък (метилова група)

    етан С2Н6 СН3-СН2 етилов остатък (етилова група)

    пропан С3Н8 СН3-СН2-СН2 пропилов остатък

    (пропилова група)

    Наименованията на по-сложно построените алкани се образуват като производни на най-дългата въглеродна верига, която се приема за главна, а страничните се означават като заместители алкилови групи. Местата им се означават с арабски цифри, като началото на веригата се избира така, че заместителят да приема по-малък номер.

    СН3-СН-СН2-СН3 2-метилбутан (а не 3-метилбутан!)

    ½

    СН3

    Ако присъстват няколко алкилови заместителя, то началото на веригата се избира по такъв начин, че сумата от номерациите на заместителите да е най-малка.

    СН3-СН-СН2-СН2-СН-СН2-СН3 2,5-диметилхептан

    o ½ (а не 3,6-диметилхептан)

    СН3 СН3

    Ако дадения алкан съдържа няколко вида алкилови заместители (метил, етил , пропил) при наименуването му те се подреждат по азбучен ред.

    Ясно ми е как по дадена структурна формула да съставя наименование, но не ми е ясно как по дадено наименование да съставя структурна формула!

    Например как да съставя структурната формула на 2,5-диметилхептан?

    • Upvote 1
  2. Здравейте! Бихте ли ми обяснили как по дадено наименование да даден алкан с разклонена верига можем да съставим структурната му формула? Най-добре ще е ако можете да ми дадете някакъв алгоритъм. Благодаря за вниманието!!!

    • Upvote 1

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...