Отиди на
Форум "Наука"

salonikios

Потребител
  • Брой отговори

    2
  • Регистрация

  • Последен вход

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ salonikios

  1. Здравейте! Като историк за мен в историята няма място за "ако". Историята се занимава с това, което вече е станало, а не с това, което би могло да се случи. Т.е. историята борави с факти, а не предположения и догадки. В този смисъл мисля, че историята е доказала кой е по-добрият - и като военачалник, и като политик. Що се отнася до ослепяването на българските воини мисля, че от дистанцията на времето е много трудно да се освободим от излишните емоции и манталитета на модерния човек. Просто трябва да се опитаме да се върнем назад във времето, за да бъдем добри историци, обективни и честни. През 11 в. хората не са била така хуманни, както днес. Нямало е международни договори, които да определят как да се третират военопленниците. Животът на победените е зависел от волята на победителя. Той е пожелал да им запази живота, но ги е осакатил за цял живот. Нека имаме предвид и нещо друго: според тогавашната практика (което в случая е от значение) българите са били третирани не като пленници от редовна войска, а като престъпници-бунтовници. Причината е, че след превземането на Преслав и отнемането на знаците на царското достойнство от последния български цар България е била включена в границите на империята. Самиул се явява фактически бунтовник, а не легитимен цар за византийците.
  2. Здравейте на всички! Попаднах днес на този форум и реших да се регистрирам, за да се включа. Мисля да си дам мнението по въпроса. За мен най-великата историческа личност безспорно е Иисус Христос. Мога и да се аргументирам, ако трябва. Вън от съмнение е, че такъв Човек наистина е живял; нещо повече: именно такъв, какъвто Го описват Неговите ученици. Също така е безспорно, че няма друг, който така да е повлиял върху човешката история, както Него. Само си помислете: човешкото летоброене започва с Неговото раждане. И това е по целия цивилизован свят, не само християнския.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...