Отиди на
Форум "Наука"

sgeorgiev

Потребител
  • Брой отговори

    2
  • Регистрация

  • Последен вход

Всичко за sgeorgiev

sgeorgiev's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

0

Репутация

  1. Търсачката търси формули който са публикувани в уеб страниците чрез стандарта MathML. Формулата се представя чрез MathML по следния начин: <math xmlns="http://www.w3.org/1998/Math/MathML"> <mi>x</mi> <mo>=</mo> <mfrac> <mrow> <mrow> <mo>-</mo> <mi>b</mi> </mrow> <mo>&PlusMinus;</mo> <msqrt> <msup> <mi>b</mi> <mn>2</mn> </msup> <mo>-</mo> <mrow> <mn>4</mn> <mo>&InvisibleTimes;</mo> <mi>a</mi> <mo>&InvisibleTimes;</mo> <mi>c</mi> </mrow> </msqrt> </mrow> <mrow> <mn>2</mn> <mo>&InvisibleTimes;</mo> <mi>a</mi> </mrow> </mfrac> </math> Едитора на уеб сайта генерира MathML представяне на формулата която въвеждат потребителите. Когато натисне бутона Search се прави максимално текстово съпоставяне между формулите в базата данни и тази въведена от потребителя. Формулите в резултатната страница се сортират по коефицента на съвпадане. Колкото е по голям коефицента толкова по напред излиза формулата. Формулете в Wikipedia както и в WWW в поголямата си част са представени чрез изображения. Този начин за представяне на формули чрез изибражения е изключително пагубен за всички търсачки. Разпознаването на формули от изображения изискво прекалено много процесорно време. Буквите с който се представят неизвастните(променливите) зависят силно от контекста в които се намира самата формула. В едни случаи буквата "а" може да се тълкува като константа а в други като променлива. Как би трябвало да изглежда една заявка към математическа търсачка за да бъде полезна. Очаквам да споделите и останалите идей които имате.
  2. Искам да ви представя математическата търсачка която съм ръзработил. адреса е: www.math-search.com Търсачката предлага удобен интерфейс за въвеждане на математически формули. Очаквам вашите мнения относно полезноста на търсачката. Подържа Firefox и Internet Explorer. За да я използвате с IE ви е необходим MathPlayer. На сайта има подробни инструкции. Надявам се разработката да ви хареса.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...