Отиди на
Форум "Наука"

fridolina

Потребител
  • Брой отговори

    26
  • Регистрация

  • Последен вход

Всичко за fridolina

  • Рожден ден 12.01.1970

Contact Methods

  • AIM
    fridolinavn
  • Website URL
    http://fridolina.dir.bg/
  • ICQ
    77286310

Лична информация

  • Пол
    Жена
  • Пребиваване
    Варна

fridolina's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

0

Репутация

  1. "Пазарът" е една градинка на ъгъла между ул."Акад. Методи Попов" и ул."Черни връх", ето тук. Организира се всеки понеделник, петък и неделя, но неделята е най-посещаван. Ето и още една карта - на сателитната снимка и при максимално увеличение се вижда самата градинка.
  2. Е, щом тук няма действащ природозащитник, ще трябва да се примиря и с фанатизирания симпатизант. Дано предаде идеята по-нататък. Всичко което тук съм написала е мое лично мнение – още от първото. Едва ли е най-компетентното, но се надявах поне в него да прозират добрите ми намерения. Както казах и повтарям аз диви птици не гледам и би трябвало според типичния манталитет на „любителя”, да ми „дреме на оная работа” за тяхното за положение. Не съм природозащитник и не очаквай от мен чудеса от храброст. Чудесно е че природозащитниците са прокарали съществуващия закон. Но действа ли той?? Бракониерството продължава и само от твоите постове може да се събере една страница с примери за това. Вчера на пазара видях да се продават около 30-тина щиглеци – най-нагло и открито и така е всяка седмица. Преди време едно момче, член на БДЗП, ми се оплака че многократно е подавал сигнали точно за този пазар - реакция никаква. Значи правозащитните органи не си вършат работата. Аз също нищо не направих, нито 100-тината хора които бяха там. Значи на хората (изключая природозащитниците) не ни пука. Но как може поне малко да се промени това? В последните години се засили модата да имаш говорящ папагал. И кой мислиш води най-голямата пропаганда срещу продажбата на дивоуловени птици? Правозащитните органи? Не! Природозащитните организации? Пак не позна! Именно професионалните развъждачи на такива птици. Защо? Защото дивите птици са по-евтини и подбиват цените. Затова и в повечето форуми и рекламите за продажби подробно се разяснява ползата от покупката на ръчно отхранен папагал. А каква е ползата от птица от одомашнена популация? Много по-лесно се „работи” с нея. Тя е вече склонна охотно да се размножава в неволя, както и да се хибридизира. Ако си прочела това във форума ни – препоръчва се когато женската снесе, дивата птица да се отстрани, защото е склонна да разваля гнездото, да чупи яйцата... Така че един любител който е наясно ще предпочете да си купи „питомната дива птица”. Постоянно повтаряш за нашата алчност – ми нека природозащитниците я използват! Все ще има някой любител който е с легални птици и ще каже на онзи от пазара дето ги е уловил и почти нищо не му струват - „а ве брато, къде така?”, та ако щещ не в лицето му, но ще му спретне хайка, че подбива пазара - и тази ни типична българска черта могат природозащитниците да използват. Естествено, че дори и да се узакони притежаването и развъждането на легални птици, пак ще има бракониери. За всяка област от човешкия живот има хора престъпващи закона. Опасяваш се, че промяната ще увеличи бракониерство? Ми то по-голямо от съществуващото в момента възможно ли е?!? Сега само който не е пожелал да се сдобие с дива птица, само той няма. "Европейците" не случайно са го въвели това. Опасявам се обаче, че когато нашите природозащитници „узреят”, че това е пътя, може вече да е късно.
  3. Anahronia, въпреки че не отговори на въпроса ми, след последното ти мнение съм 99.98% сигурна, че зад твоят ник стоят знанията на двама човека - единият говори за гнездилка от кутия от натурален сок, а другия за определяне на храната на граблива птица по костиците в погадките и. Ще помоля дамата с папагалите за Австралия, да помоли от мое име другия човек, да се регистрира и да говорим директно, а не чрез нея, като през развален телефон. Мисля, че разговорът ни с истинския природозащитник ще бъде много по-полезен и продуктивен. Имам идеи и мисли специално за ограничаване на бракониерството, които бих искала да споделя и които биха били полезни и за любителите, и за природозащитниците, но най-вече за дивите птици.
  4. Мисля, че вече многократно и по различни начини изразих становището си и нямам намерение, да продължавам и да се повтарям. Само искам да попитам нещо леко встрани от темата - за задоволяване на личното ми любопитство. Двете мнения по горе от един и същи човек ли са писани?
  5. Едно филмче - поздрав от нашия форум, за вашия форум BILLPOWER (PICOS DE ACERO)
  6. Естествено, че винаги можем да изпитваме едно угризение по-малко - от утре спирам да се къпя всеки ден и искрено го препоръчвам и на вас. Какво е това егоистично желание, да сме чисти всеки ден? Знаете ли колко питейна вода се хаби? Ако обичате дивата природа ще се къпете като мен, не по-често от един път седмично. Предостатъчно за ежедневната лична хигиена е да си мием ръцете (може и лицето/д...то). Спирам да гледам птици в клетка, а природозащитниците спират с наблюдаванията на диви птици (birdwatching дето им викат). Какво е това размотаване напред-назад с тези коли? Знаят ли колко бензин се хаби и колко страда от това дивата природа?!? Ще си ги гледаме птиците на картинка, може и на компютъра - я колко образователни филмчета има и за мен, и за тях. Да продължавам ли с идеите за намаляване на угризенията? А, сетих се за още една - можем да спрем да ядем, така всички угризения ще изчезнат.
  7. Понятието за щастие е толкова относително, дори само при човешките същества и е напълно нелогично, да се проектира върху друг животински вид. От друга страна, не е трудно да се определи дали някой е щастлив. Когато наблюдавам моите канарчета как се хранят, къпят, общуват помежду си, как се ухажват и създават поколение, вярвайте ми, не забелязвам и намек за нещастие. Когато пеят го правят с не по-малка страст от дивите си събратя. Понятието за "щастиливата свободна птица" е в човешката глава. Дали изпитвам угризения, че гледам птици в клетка? Отговорът ми е ДА. Но аз изпитвам угризения и за много други неща - че се храня и обличам с животни и така тялото ми се превръща в техен гроб, че се къпя с толкова вода, когато някой някъде – животно или растение, умира от жажда, че когато вървя из полето и се наслаждавам на чучулигите, нозете ми стъпкват тревата и охлювчетата, изкачили се по стъбълцата и... Всяко мое действие, всяко мое дихание е в ущърб на някое друго същество. И точно съзнанието, че съм в дълг на толкова много същества, ме прави смирена и благодарна. Едва ли има такъв кантар, който да измери личната вината на всеки, към дивата и питомна природа. Един ще умъртви и изяде сто пилета, а друг ще изяде сто бобени чорби и ще лиши от бъдещ живот хиляди бобени семена. Един ще "измъчва" в клетка пет канарчета, а друг ще изгори петдесет литра бензин, за да наблюдава миграцията на дивите гъски... Кажете ми има ли кантар с който да измерим личната си "вина" към природата? Защото ми се струва, че това е причината и целта на спора ни.
  8. fixxxsers, ти поне си образован човек. Не въвеждай хората в заблуда. Предостатъчно протеини за здравословен човешки живот има в ядките и бобовите растения (особено в соята, която съдържа всички незаменими аминокиселини). А относно домашните животни, не мога да разбера, на различни езици ли говорим?!? Внасянето от чужбина на одомашнени щиглеци (и др. чинкови) с какво застрашава живота на дивите? Изумява ме как видните природозащитници така силно се противят на това, а не протестират срещу законния лов?!? В България законно се избиват диви животни, а е незаконно да се внесат буквално домашни чинкови, видите ли поради опасенията, че ще има бракониерство...
  9. Пускането на твоите папагали е пълна глупост и безотговорност поради поне 3 (три) причини. Първо: за да отидеш до и да се върнеш от Австралия ще изгориш немалко количество невъзобновими енергийни източници и ще замърсиш немалко околната среда. Поради тази причина някои хората дори не ползват в града личните си автомобили или градски транспорт, а минават на велосипеди. Второ: идея си нямаш на какви вероятни болести са преносители твоите папагали (към които те самите са изградили имунитет). Не малко южноамерикански племена са пострадали при срещата си с европейците, но не от куршумите им, а от донесените болести. И трето: 1894 Австралия забранява износът на вълнисти папагали. Твоите папагалчета са генетично толкова „сбъркани” и обременени, че с включването им в дива популация никой не се наема да предвиди какво може да се получи. Все едно аз да си пусна канарчетата на Канарските острови. Кажи ми кой осъзнат и компетентен природолюбител би ли го направил? И така, въпреки, че самата ти отглеждаш вълнисти папагали, смяташ че не е редно, да се отглеждат птици за естетическа наслада, но е напълно в реда на нещата - за гастрономическа... Не е редно да се кръстосват чинкови птици, но защо да не отглеждаме мюлари... И не ми казвай, че храната от животински произход е жизнено необходима. Ако си истински природолюбител, би била вегетарианец. Забравям - ти си защитник само на дивата природа. Тогава не мога да разбера, какво толкова ти пречи моето мнение, да се внесат одомашнени чинкови птици. Те отдавна не са в дивата природа. Така който иска да си гледа щиглеци... Който иска - вълнисти папагали...
  10. Не съм виждала. Дори питах един познат от варненското лесничейство, да си купя фиданка - нали залесяват. Та той ми каза, че в нашия район било много трудна работа да се намери. Все пак благодаря за информацията! Ще продължавам да търся.
  11. Anahronia, и ти гледаш птици в клетка?!? Изумена съм! И как това не е в разрез с твоята съвест? При това защитена птица - в Австралия още много отдавна е забранен износът на вълнисти папагали. Под поддържане на двойката да разбирам ли, че когато умре едната птица, купуваш още една? И Не знаеш ли, че с това си действие стимулираш развъждането на птици в клетка? Разочароваш ме! Е това е най-голямата глупост, която един природозащитник може да извърши! fixxxsers, похвална е твоята позиция! Но дали я отстояваш до край, до най-малката подробност? И изобщо по силите ли е това на обикновения човек. В такъв случай никой от защитниците на птиците и изобщо на животните в клетка не би трябвало да яде яйца, както и изделията съдържащи в себе си яйца. А яйца, и производният им яйчен прах, има не само в баничките с плънка, козунака, панираното кашкавалче или застроената супичка на мама. Ако старателно четете етикетите на хранителните изделия, ще се изненадате в колко много от тях ги има (дори и в най-простата вафла). История на яйцето (пак от нашия "гнусен" форум): fixxxsers, много си прав "човек е същество със страшно гъвкаво съзнание и съвест". Благодаря ти! За тази цел си търся семена от черна елша - има подходящо място за едно дърво (защо само щиглеците да са облагодетелствани ).
  12. Как един цитат изваден от контекста придобива съвсем друг смисъл. Пиша, не от желание да влизам в спор, а спокйно да изразя своето становище. От това което си писала, оставам с впечатлението, че си възмутена от отглеждането в домашни условия на ДИВИ птици, а не на птици изобщо: Така ли е или греша? По-нагоре изказах моята позиция по въпроса. Не виждам защо в България се правим на по-големи светци от папата и не уредим законово отглеждането на "ДИВИ" птици, така както е уредено в другите европейски страни. Не виждам защо с такова пренебрежение гледаш на канарчетата, папагалите, амадините, кокошките, гъските, патиците, пуйките и т.н. Нима те не са били някога ДИВИ птици?!? Не виждам, нещо по-различно в това да се отглежда биологичния вид щиглец, вместо биологичния вид канарче или вълнист папагал. Или може би за теб, канарчето и папагала щом не са под закрила на нашите закони, не са от значение. От снимката на кръсточовката е видно, че е в конкурсен кафез - т.е. снимката е направена на изложба. Смятш ли, че ще участва в изложба бракониерска птица?!? Искам да представя още две защитени птици участнички в конкурс: Link А конкурса не е случаен. Това е миналогодишното европейско първенство състояло се къде... забележи - в Белгия! И на тях ли да им направим забележка, че са затворили защитени птици в клетка? Признавам, че имам определена вина към дивите птици в България и тя е че оставих в първоначална фаза започнатия разговор с г-н Ивайло Иванов - регионален координатор за Варна на БДЗП. Идеята беше, да видим какво може да се направи за легален внос на одомашнени чинкови птици от някоя европейска страна (напр. Чехия, Белгия, Италия...) за задоволяване на любителите, за да не се посяга към дивите популации. Вярно е че по-лесно се контролира нещо което е напълно забранено, отколкото това което е при определен режим на ползване. Все пак мисля, че пътят е в сътрудничеството, а не в конфронтацията. P.S. Вярно е и че интересът ми към дивите растения с които се храни щиглеца беше събуден от една тема във форума ни, но той прерастна в чисто егоистичната идея да си направя "птича" градина в задния двор като засадя/посея "хранителни" дървета, храсти и треви, та да мога мързеливо да си ги наблюдавам от балкона.
  13. Или пък е някакъв вид кострец (Sonchus)...
  14. Тъй като пуснах темата в много форуми и вече ми е трудно да отговарям във всеки един от тях, мисля че ще е добре да преместя разговора на едно място: Морето.нет Извнинявам се, ако с това си действие засягам интересите на форума, но се налага по обясними причини.
  15. Все още е просто идея. Отворих темата с цел дискусия и събиране на съмишленици. Целта е залесяване на всяка свободна от друго ползване площ, естествено без това да пречи на градската функционалност (например няма да настоявам за горичка, там където е предвиден паркинг). Хубавото на дърветата е че след първоначалните няколко години грижи, ако не им се пречи, сами могат да се "справят с живота". За разлика от цветните и тревните площи не изискват ежегоден разход на вода за поливане, т.е. от тази гледна точка са "по-екологични". А за ползата от тях предполагам няма смисъл да пиша. Естествено съм за съществуващите цветни и тревни площи в градските паркове и градинки, които са си задължение на кметствата (или там на когото са). Под "залесяване" имам пред вид крайпътните дървета, дворните и междублокови пространства. Например почти всички централни улици имат крайпътни дървета, но и на почти всяка улица има повече или по-малко липсващи. Тези празни места могат да се запълнят с фиданки от същия дървесен вид. Т.е. в тези случаи може да се действа и без да се допитваме до специалисти с какво да се залесява. Идеята ми беше да започна, да го правя сама за себе си, около своя дом, но си помислих, че ако се включат и други хора, из целия град и направят същото около своите домове, то тогава ефектът ще е осезателен.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...