Отиди на
Форум "Наука"

jio

Потребител
  • Брой отговори

    1
  • Регистрация

  • Последен вход

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ jio

  1. Привет и от мен, случайно попаднах на темата, чрез търсачката Google. Преди години прочетох една научна статия по този въпрос, но за мое и ваше съжаление, не си спомням автора и' - възможно е да е бил екип учени. Всичко, което ще цитирам по-долу, е по памет. Имам празнини, които ще отбележа с "[...?...]" Азъ Боуки Веди Глаголи Добро Ест Живети Землю Иже Како Люде Мислите Наш Он Покой Р(ъ)ци Слово Тврдо Ут Фрат Хер Ци Шан Ща Чр(ъ)в Ют Ят Посланието (отново по памет): Аз Буквите Въведох (ви давам, за да можете да) Говорите и Добре (или "с добро"?) да Живеете на Земята; И (за да можете) Като Хора да Мислите, за Нашия и Негов (вероятно "господен") Покой; Изричай Словото (думите) Твърдо (ясно и непоколебимо => дръж на думата си), [...?...], [...?...], [...?...], Смачкай Червея (убий змея; победи злото), (и нека) Така да бъде (така казах аз; "аз казах")! По онова време, когато разбрах "скрития" смисъл на посланието, толкова се впечатлих, че мигновено и без усилие на волята го запомних, и така до днес, за да го цитирам тук. Освен това, доста добре си спомням, че преподавателката ми по литература в Музикалното училище в Пловдив, изрично процитира същото послание, което звучеше в този смисъл. А това беше още няколко години преди да попадна на статията. Така останах с впечатлението, че "има нещо вярно в истината" P.S.// В същата статия имаше прокарана една интересна идея за правилността - или по-точно неправилността - на изписването на "й", когато е примерно в следната ситуация: "Аз й казах (на нея)". Авторите защитиха тезата, че "й" се изписва само като съставна в цяла дума, но не и самостоятелно (освен като буква в азбуката). В писмената (ръкописната тоест) форма използваме ударение (къса наклонена или вертикална чертичка над "и"-то), но проблемът възниква днес, в ерата на компютърните клавиатури с кирилица - там няма такъв знак и затова - според логиката на най-близкото подобие - сме принудени да изписваме неправилно "Аз й казах". Предложението беше да се изписва: "Аз и' казах", което е по-оправдано, независимо от графичното изместване на чертичката след самата буква. Оттогава (след като бях убеден по научен път) използвам тази форма. Ако не се досещате откъде идва чертичката - преминавате от кирилица на латиница и натискате клавиша на "кирилската" буква "ч" (и после интервал/шпация). P.S.2// Сега се сетих изненадващо! "Ци - Шан" се транспонираше като "изкачвай планината", в смисъла на "преодолявай трудностите" или "върви нагоре".

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...