Отиди на
Форум "Наука"

toncho

Потребител
  • Брой отговори

    8
  • Регистрация

  • Последен вход

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ toncho

  1. Пич вземи се образовай, че се излагаш като типично интернет плямпало дето се връзва на всяка втора дума по форумите. Азаракш 2 вече излезе. Доста време мина от това. За сведение: Иран произвежда сам самичък пълен реинженеринг на ф5. И това копие е азаракш 1 Саеге е Азаракш 1 с двойна опашка. От него освен саеге произлиза и Азаракш 2. Със същия леко удължен нос, както при Саеге, но с единична опашка и преместено нагоре крило. А двигателите освен за замяна в иранските мигове, ще служат да оборудват евентуално Шафак. Ако си чувал за него изобщо. Който е заемка от РУСКИ проект за лек ударен-тренировъчен изстребител. И е естествено, когато руснаците са го проектирали за пръв път ("проект Интеграл") да са имали, като идея да му сложат двигател от техния най-масов ЛЕК ФРОНТОВИ ИЗСТРЕБИТЕЛ Миг29. Или накратко - всеки, който е малко в час с авиоконструирането знае, че изобщо да се мисли да се сложи руски двигател от Миг29 на лошо копие на леко американско самолетче е смехория. На нея се връзват интернет льохмани, които вярват на всяка подхвърлена от ирански министър пропаганда. Ела в "криле" ако искаш да подискутираме там. Или в иди и питай в западните форуми. Или в руските ако искаш. Тука ти е лесно - модератор си и можеш да пишеш каквото ти хрумне и децата ти се връзват. Личи си, колко разбираш щом всичко, което ти се каже и е мнение на ЕКСПЕРТИ и СЪВЕТНИЦИ на политици и военни в америка, го приемаш за конспиративна теорийка. Че онзи план не е конспиративна теорийка ами реалност се вижда всеки ден от събитията в Ирак и не само там. Това за самолетите са реално съществуващи, показвани (и по иранската телевизия) модели, разработки и прототипи. Просто трябва да се погледнат съществуващите факти и да се събере 2+2.
  2. А ако са след това, какво? Приемаш, че тия RD33 отиват в Азаракш 2 така ли? Ти май си вярваш, че самолетните двигатели са като частите за LEGO - сменят си се ей така при желание. Нищо, че размерите са им различни, и че за да се сложат два двигателя от МИГ 29 то тоя самолет ще грохне в аеродинамично отношение - тънък отпред и немощен и дебел като амфора отзад, мутант някакъв. Пък и формата на въздухозаборници трябва да проектираш наново -въобще това си е цялостен , ама цялостен редизайн. Няма логика никаква. За справка погледни руската оферта от началото на деведесетте години за качване на рд33 на Мираж. Сменят се два двигателя с близки физически параметри и близки технически хартактеристики. И какво? техническите трудности са толкова много, че проектът бързо отмира. А той ще ми слага РД33 на ф5 Иранците не са толкова тъпи повярвай. Въпрос: За какво са им на Иран двигатели за РД33, а познай?
  3. Според мен не може да се сравнява с Ф-18. Хайде да видим колко боен товар вдига единия и колко другия? Виж крилата на иранското самолетче - на практика са си същите като на ф5- същата площ, Вероятно и същия брох точки за окачване и същия (или малко подобрен запас) гориво. От снимките си личи, че двигателят не дими като на руски мигове (с РД33). Виж и формата на въздухозаборниците - на практика е същата, както при Ф5. А ко беше с по-голям двигател (като РД33) формата трябваше да е по-голяма, щото този двигател иска повече въздух. Така че откажи се от тия тъпизми дето ги пише по форуми като тоя, двигателите и на Азаракш и на Саеге са си реинженеринг на двигателите на ф5. ф18 - хаха абсурд!
  4. Ха ха, двигателите са абсолютно същите като на ф5, обаче са произведени изцяло в Иран. Нямат общо с миг29, ама въобще.
  5. Медия, пари, бизнес! Хубаво ама се оказва, че май не е само това. И тоя Петерс не е просто някакъв драскач - а човек все пак с някакво влияние като съветник! цитатът е от тая статия: прегледайте я добре. http://www.globalresearch.ca/index.php?con...;articleId=3882 Ясно е, че има план за оформянето на региона по американски вкус и това което става в Ирак, Афганистан (така американците излязоха в двата фланга на Иран!) Ливан (ако бяха успели там - държейки ливан и ирак дъжат фланговете на Сирия!) А войната срещу терористите е за балъци и отворковци като вас.
  6. Army Times Publishing Company is a United States company which publishes newspapers, magazines, Web sites, and other publications about the U.S. and other militaries. Founded in 1940, it was purchased by the Gannett Company in August 1997. It publishes four weekly newspapers aimed at current and former U.S. military personnel, collectively called the Military Times Media Group: Army Times (founded 1940), Navy Times (founded 1951), Air Force Times (founded 1947), and Marine Corps Times. Its Defense News Media Group publishes Defense News (founded 1986), Armed Forces Journal (founded in 1863), Training & Simulation Journal and C4ISR - The Journal of Net-Centric Warfare. The company also publishes Federal Times. от уикипедия Ето част от поясненията на тоя Петерс - американец е, а не германец! http://www.armedforcesjournal.com/2006/06/1833899
  7. Ако искате да знаете не се правете на много ехидни и отворени, щото картата е публикувана в списанието на американската армия! Сега не мога точно да намеря линка, но и това може да стане! Може и да са ентусиасти, ама с пари и средства за постигането на целите стават опасни!
  8. Вижте каква карта открих в нета. Взета е от списание на американската армия!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...