Отиди на
Форум "Наука"

BGVlach

Потребител
 • Брой отговори

  517
 • Регистрация

 • Последен вход

Всичко за BGVlach

Лична информация

 • Пол
  Мъж

BGVlach's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

52

Репутация

 1. @RIZAR, че Румъния е нямала е избор е ясно (виж по-горните постове). Това, което можеби не ти е ясно, е че при една доста заплетена ситуация(от тяхна гледна точка), румънците избират/залагат на стратегия а ла "Flucht nach vorn", което означава активен ангажимент (колкото и да не ти се иска). Да, други на Балканите избират други страгегии, като например да теглят една звучна на свръхчовеците (сърби, гърци), а трети шикалкавят, скатават, надяват се на подаяния. ("БА е активно е въздействала върху поведението на Турция..."(sic) е par excellence пример за шикалкавене с цел скатаване) По въпросите ти: 1.За колко дена пада "непревзимаемата" Тутраканска крепост през 1916 г. ? ... Какво общо има превземенето на Тутракан с темата "Румъния във Втората световна война"? И с какво блестящата Тутраканска операция променя безславното българско даване накрая(изхода на войната)? 2. Колко време беше нужно на румънските сили да влязат в Одеса през 1941г ? ... => Издънки стават. Затова има съюзници - да си помагат. 1 x: Жалко, че българската войска не е била там, та да превземе Одеса като Тутракан за няколко дни. 3. Откъде започна обрата при "Сталинградската епопея" ? ... => От немското игноранство, грешки и ако щеш тъпоумие. Донесенията (вкл. от рум. разузнаване), че СССР струпва огромни войски и техника за нещо колосално, са оставени без последствия. 2 x: Жалко, че българската войска не е била там, та да спре настъплението на русняците и после ги обърне в бягство, както през ПСВ в Добруджа. P.S.: Горното е поредно доказателство за "така ми се иска" без елементарна представа за рум. история и рум. език. Инак те разбирам. Румъния е кофти пример: Зле екипирани, гладни и дори боси, ама пък от друга страна на предна линия заради идеята.
 2. О, RIZAR пак се разпищовил, продължавайки и след "над 200 !!! (SIC!) страници за теми относно произхода на днешните "румънци" включително и т.нар. молдовци" с изводи а ла "така ми се иска". Как, RIZAR-ю, хем "Измисленото държавно обединение"(sic) хем с оруъжие в ръка за интересите си в руската авантюра? On top и единстевени информирани в подробностите около "Барбароса". ОК, около екипировката може наистина да се коментира, но това не променя тежестта на активния им ангажимент. И ако "Мамалижники"-те са били наистина толкова зле, не буди ли недоумение решението на русняците да ги "пуснат" с/у немците, вместо ... при "фустата на жена си" ? P.S.: Нямаше ли някакво българско (уж СС) формирование от доброволци, което се саморазтурило с наближаването на русняците? Ако такова наистина е съществувало, викам да го сложим него за най-слабо представило се.
 3. @resavsky, по време на Втория Виенски арбитраж на Румъния не е обещавано нищо конкретно. (Румънците му викат Виенски диктат) По принцип никой в Букурещ не е имал намерение да дава каквото и било на унгарците, но предвид планираната война със СССР немците натискат за компромис. С други думи - унгарските мераци са едно, ресурсите на Румъния друго. След като Антонеску взима властта, почва да "надцаква" унгарците: влиза в Тринстранния пакт, прави страната икономически придатък на Райха, включва се във войната(румънският контингент е най-големия измежду тези на другите съюзници). На първо време немците му се отблагодаряват, като му гарантират подръжката си за авторитарния(но превидим) режим, който по-късно налага. Целта е да се вземе обратно Бесарабия, Буковина и Херца от СССР, а след войната да се търси решение за северна Трансилвания, чията загуба е неприемлива. Друга цел е превенцията с/у непредвидимия СССР и болшевизъм, с който общата граница въобще не е малка, а това е кошмар за всеки убеден фашага като Антонеску&Со. Друго едно сравнение с България е интересено - в Румъния комунистическа партия на практика няма, като броят на членовете и към време на преврата с/у Антонеску е към 1000, от които румънците са само около една четвърт.
 4. @resavsky, Банат е приказка - кои ли не би драпал за него. Просто унгарците са си правили много криво сметката, ако въобще са я правили в надцакването за територии/компенсации. (Да имало ги е - в по-ново време се появяват след изтеглянето на турците; не навсякъде; и едва ли някога са надхвърляли 20-ина %) @stinka Незнам дали става велико-румънски, на мен по ми прилича на приказките за "международното положение" от близкато минало. Понеже са нашенци, то те 100% щяха, ама не би, понеже, видиш ли, демек там си е таковало-таковата 20г. от сърбите, а днес, абе, и интернета, и книгите и пр. все през Белград, .... Не твърдя, че си казвал едно или друго. В сравнението Молдова-Македония ти опонирам само относно ролята на кютека като средство за денационализация. Една Македония като част от България м/у 1878-1913, па после нека е сръбска и под двойно по-голям кютек до 1990, и македонизъм в днешната му форма - просто изключено. Буджак го давам като пример за нещо, което поне в Сръбската Бановина не се е случило. (За албанизацията на Зап.Македония не може да се обвиняват само сърбите и Милошевич) За Сев.Добруджа какво да ти кажа - безплатен обяд няма. А и е нормално да викаш майстор, като не можеш сам да си свършиш някоя работа. Все си мисля обаче, че Свободата си струва платената по-късно сметка. Да не забрвяме, че България потвърждава масрафа и в Крайова.
 5. @stinka, може да удурдисваме и до утре. Само, че от това т.н. македонци едва ли ще станат по-българи, а молдовците по-малко румънци. За съжаление, истината е, че македонските аборигени обръщат гръб на българщината(във варианте на модерното и разбиране). И нямат проблем да го направят, тъй като на практика те не я познават. Особено жестоки сърби и пр. ала-бала-лизми не могат да обяснят, защо тази българщина не можа да оцелее в някаква, макар и капсулирана форма, и избие после(напр. след 1989) нанякъде. А за молдовците от Бесарбия, ощастливени от присъствието на любезните, възпитани и в никакъв случай войнствени или жестоки руси, ще си позволя да повторя още въднъж - от средата на 19век. румънски в Бесарбия се говори само вкъщи и на улицата, а Буджак(отвоюван, отвоюван, ама не на парче, а барабар с цяла Бесарабия) е част от Украйна, а не на Молдова.
 6. @stinka, грубо сметнато, в Молдова(Бесарабия) руският асимилационен натиск трае 100-ина година (1812 - 1918). Сръбският в Македония - около 25г. (1913 - 1945, от които махаме войните). Мисля, че горните цифри са достатъчни красноречиви. А, за сравнение с размаха на колонизациите и дума не може да става. В примера с Буджак не твърдя, че колонизацията е за сметка на румънския елемент, а че без нея руско-украинско-българския такъв би бил само за цвят - нещо като сръбския в Македония и то след колонизационните опити на последните. За асимилационен натиск по времето на соца и в двата случая трудно може да се говори. P.S. В асимилацията на влашките малцинства в Сърбия(и България) шовинизма на едните или другите почти не играе роля. @resavsky, от върбата на тополата(или в Тимишоарския квартал "Тополите" ). Не само WiKi слага всичко източно от Карпатите към Трансилвания. Забравя се обаче, че става въпрос за различни области с различно историческо развитие, етнически облик и пр. Баш Трансилвания е Седмоградско. А Тимишоара си е в Банат. Откъм население градът е немски (т.н. дунавски шваби) и си остава такъв до ПСВ, въпреки че унгарците успяват с политиката си да попроменят етническият му облик. Така или иначе, унгарците може и да се владеели/администрирали Банат, но откъм популация никога не са имали думата в областта. Та, каквито и да са им били мераците преди/през ВСВ, никои не-унгарец не ги е искал отново там. А "Reichsdeutsche"-тата просто нема начин да не са се информирали за мнението на "Volksdeutsche"-тата, преди да раздават/обещават това-онова.
 7. Off. КГ125, мисля че е ясно какво искам да кажа. Нерде присъствия на що-годе модерна държава(па макар и васална, дори и оттатък граница) в национално замаяна Европа, нерде Екзархии, милети и пр. турски салтанати и то във време, когато 9,99...% от съответните популации не е напускала кърищата на селата си. Еми точно тези модерни средства като училища, книги, връзки в/с Европата обясняват, защо едните днес те псуват на майка татарска, а другите може и да ти подвикне нещо на тема цигани, но само ако много си го ядосал(напр. с дебелашки подигравки около незавидното положение в Молдова). Еми то си ясно, с 2-3 годишни "crash course"-ове не става.
 8. Наистина нелошо резюме. Бих допълнил, и че влизането във войната на немска страна си е съвсем логично, предвид наличието на реално и силно фашистко движение в страната. Особено след като един касапин (Антонеску) успява да озапти излезлите извън контрол други касапи(легионерите от Желязната Гвардия), което няма как да не е впечатлило немските приятели на първия, обещавайки му всичко до Одеса. Оff. Сравенията м/у Бесарабия и Македония не са много удачни. Първата - до анексията и от Русия (1812) - си е част от Молдова, а след 1918 част от Румъния. Втората е част от България за по 2-3 години, и то по време на война. Съответно първата няма проблем да устой на силния русификационен натиск. Докато втората ... На съпоставителите м/у "сръбските зверства" и "модератните, учтиви и ненасилващи руснаци" бих напомнил, че към средата на 19век. румънският е вече изцяло изхвърлен от админситрацията, църквите и учлищата в Бесарабия, а етническият облик на Буджак (историческа част от Бесарбия, сега в Украйна) е коренно променен в следствие целенасочена колонизации. @resavsky, Тимишоара е в Банат и е бая далече от компактните унгарци в Трансилвания. Не, че и там няма унгарци, но в Банат ситуацията е много по-друга.
 9. Специално за времето на Матей Басараб(виж поста на venco) такава замяна няма как да стане, тъй като същият е този, който - да го нарчем официално - слага край на ползването на славянските редакции(сръбски и български) в църковния и административен живот на страната. (Случката с хърватските писари, изпратени от Атон въпреки изисканите български такива, пък ни показва, че проблеми с бълг. книжовна норма е имало не само на север, но и на юг от Дунав.)
 10. О, един се кани да стреля със снайпер, друг да заключва темата. Чакайте, бре, това че някой не обича някого(вкл. изцепките, който го олицетворяват) не значи автоматично, че го и мрази. Или русофилията извън себе си познава само русофобия? Off: nik1, немец да нагъва бял хляб, и то при наличие на черен е ... как да кажа ... не съвсем убедително.
 11. Явно не си виждал и жив "РабФак"-аджия на скамейката до теб, с отвратително просташко самочувствие, че след следването кариерата му е гарантирана от партийното тескере. Щастливец.
 12. Сравнителен случай знам и от моя прадядо. Немски полеви лагер до селото - само вясващи се от време на време за покупки офицери е напомнял, че го има. Винаги плащали с пари, и то български. Понеже заради мобилизацията ратаите са били кът, а било по-жътва, дядката заедно с други от по-личните се дигат и спретват мини-делегацийка с молба, ако е възможно да им изпратят 2-3 войника за помощ. Яденето и пиенето, естестевено, за тяхна(на дядката & Cо.) смятка. Немците пращат цял взвод, които е бил на разпложение по време на цялата кампания. Според думите му: работели, сякаш са на собствените си ниви. Въпреки, че в нашия край без ока вино на калпак не се сяда, а "мечка"-та е своего рода месно безалкохолно, никои войник не е и помирисал алкохол. След това идват руснаците - в същия лагер, но за много кратко. Изцепки от руска страна оределено не е имало. В съседното село, обаче, няколко войничета са били разтреляни от своите си. Според мълвата: заради разходка из землището. Гробовете не се знаят точно къде са. Та нека попитам в този контекст, защо ревящите за Шмайзера на Альошата не се дигнете, издирите и направите барем нещо за спомен и на тези, скотски убитите от свои войници? Или понеже НКВД-то(или там както му викат) е безпогрешно, и теглейки им куршума за нищо, те не го заслужават?
 13. Не виждам какво има да се конкретизира, след като Михов е конкретизирал в пост #414. Моя милост също в няколко поста конкретизира около русификацията. Наивността е много смешно оправдание. Наистина, вината за многото криви работи около най-новата ни история може да се определи и като "колективна"(въпреки абсурдността на постановката), но това не значи, че в кюпа няма градация в спектъра "от по-малко към много". Н'еква по-сериозна ревизия или сериозно замислена (извън празните приказки или долната патриотарщина) помирителна инициатива от страна на бившите(пребоядисани или не) БКП-ейци на мен не ми е позната. Нито от тия наивните, нито от калъчкаджиите(с подписан навремето бланко-чек от същата тази армия). Това се отнася и за наследниците им. За сметка на това се реве на умряло, блокирайки(по старому) възмножността за намиране на приемливо решение за този и подобните му паметници, тъй като - както няколко пъти вече бе споменато - предвид рушенето му, проблемът е и технически, а феновете му за 50-ина + 20 години не сте доказали, че имате хал-хабер от стопанисване. А приказки а ла "то тези хора за които пиша сами са се наказали достатъчно"(sic) са за бирарията пред блока, защото ако това наистина е така, "Шмайзера" едва ли би бил там, където е в момента.
 14. Мда, хем призиви за помирение, хем сакън БКП-то и неините инсигнии да не се показват и в друга светлина. То всеки нормален е за помирение, но и за всеки нормален е ясно, кои при моментната ситуация е длъжен. Да, ама не, понеже тате, и ние като него, а той като дядо от турско ... Как беше - европейци сме ние, ама не баш.
 15. Ник1, че за последвалия соц (такъв какъвто беше) сами сме си виновни е така. Че нямаше съпротива, нямаше. Че на по-голямата част на народа му пасваше (поне до кризите от 80-те), също е така. Но съгласи се, че след като от 20г. няма соц, е редно да си направим равносметка и отчетем поне някои от греховете му. Напр.: Русификация, чиято висока степен руснаците едва ли са изисквали от родните ни разбирачи, за които "армията, освобила ни за 2-ри път" все още е светая светих. Е, ако тогавашните "отговорни другари" са дигнали паметник насред София, които по би подхождал на Мамаев курган, не виждам причина това да не го отчетем за грешка и съответно направим нещо за нейната корекция.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
 • Create New...