Отиди на
Форум "Наука"

Moleks

Потребител
  • Брой отговори

    7
  • Регистрация

  • Последен вход

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ Moleks

  1. Бентонита е пресята естествена глина.Откъм технологията може да е отстъпление като местоположение на материала, но иначе си е естествен материал.
  2. В.Павлов, благодаря ти за предложенията.За съжаление подобна конструкция не ми е по силите а и май няма нужда от такива сложнотии. За сега съм наясно как да открия коя от глините да използвам с народни методи на изследване. От всяко находище ще взема равни количества глина и ще ги поставя в еднакви стъклени буркани. След това ще залея материала с вода в обем поне три пъти повече от материала и ще разбъркам злобно. По утайката на другия ден ще преценя коя е най пластична. Глината би трябвало да се утаи по следния начин. Най долния слой е пясъка който се съдържа в глината. Следващия е тиня и наноси и е най излишния. Третия е глината. Където третия пласт е най дебел, този материал ще използвам. Този материал ще е с най висока пластичност. Ако няма достатъчно пластичен материал на място, ще се наложи да добавя 8-10% бентонит в материала. Ако на някой е интересно какви ги върша, може да снимам експеримента. Свличането и отмиването на глината е наистина голям проблем.Имам наум няколко неща, но за сега ми се струват аджамийски и ще попитам едни бойни дядовци първом, та по малко хора да ми се смеят.
  3. Това ясно.Някой знае ли как са изграждани резервоарите за вода в крепостите, когато не са дълбани в скала.
  4. Не ми се ще да използвам думата възстановка, но май е най близка до идеята.Питам как да направя сега вкопан водоем, използвайки старите строителни технологии.Виждал съм глина със здравината на съвременен бетон.Как се постига ефекта е чуденката.
  5. Може би не съм обяснил достатъчно.Става дума за единичен обем, вкопан в земята и ограничен във височина със земен вал. Проблема е хидроизолацията за да задържа водата.Глината си е глина, но във всички случаи с нещо се подобрява действието и.Точно това търся.Нещото.Което ще увеличи здравината на повърхностния слой на глинения вал.Засега съм се спрял на едра фракция речна баластра, която ще се засипе с дребна фракция.
  6. Доста се чудих къде да пусна темата и ако не съм открил правилното място, моля модераторите да я преместят. Търся информация каква е била технологията при изграждане на водоемите за поливни или питейни нужди със земен вал. Конструктивното изграждане със сърцевина от едро трошен камък покрит със земен насип е ясна.Проблема е последния глинен слой и състава му. Срещам вариант на глина с гасена вар, глина със слама и свинска мас, глина с гасена вар и завършване с каменна зидария от плочи. Не става дума за забентване на дере със стена от каменна зидария а за водоем който се вкопава в повърхността и се издигат полегати земни валове. Идеята е да се направи подобно нещо, но със старата строителна технология.Ще се използва строителна техника само за изкопаването,а нататък по стария начин. Помагайте с инфо или линкове.
  7. Здравейте на всички форумци, Моля ако някой има повече инфо за вариантите на копието на съдбата съхранявани някъде в Армения да помогне с достъпна литература или линк.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...