Отиди на
Форум "Наука"

raylight

Потребител
  • Брой отговори

    100
  • Регистрация

  • Последен вход

Отговори публикувано от raylight

  1. Това са десетина страници бележки по няколко теми, свързани с ПБЦ. Не претендирам да са нито достатъчно изчерпателни дори само за собствените ми мнения (камо ли пък по избраните теми), нито особено оригинални. Не съм се стремил да ги правя "user-friendly" с точни цитати. Смятам, че заинтересуваните биха се ориентирали достатъчно добре в датите и идеите. Тук не са включени мненията ми за титлата "kana sibigi", нито за династията на Комитопулите. Това са текстовете във файла:

    I. Династията на Ираклеоните и "родът Дуло";

    II. България в VIII в. Криза и ново начало;

    III. Още един "Златен век". Българската държава като империя (814-852);

    IV. Променящото се общество: вътрешни противоречия и пътища на развитие (814-852);

    V. След Покръстването. Бягство от гръцката литургия: от латинския към славянския. "Смяна" на владетелската титла (864-886).

    Belezhki za PBC.doc

    Няма как Българите да са федерати, при положение, че Империята им плаща васален данък /императорско червено/. Освен това, пропускаш историческите факти - Българите бягат или се освобождават от няколко зависимости преди това - тюрки, хуни, авари, хазари, показателно за отношението им към чуждото управление. Съмнителна е идеята, че ще приемат друг да ги управлява,

  2. Тоест сармато аланският и персийският език са класифицирани в тюркското езиково семейство?!

    А каква е корелационната връзка на сарматите със сибирските тофалари, шорците или с днешните турци примерно?

    Българският език не е класифициран там. Доколкото си спомням Прицак и Дени го извадиха от класациите.

  3. Дългичко ми е писмото, та за туй си се заблудил, вероятно. :)

    Не твърдя, че нямаме тежка конница през 9 век, а през 11, например. Питам се защо деградираме във военно отношение, нещо което явно и ти си забелязал. Имаш ли отговор?

    ВБЦ разчитаме почти изцяло на чужда кавалерия. Защо? Защо нямаме самураи, нямаме рицари, нямаме преторианци, нямаме еничари, нямаме спахии? Защо?

    Упадъкът според мен започва от варяжкото нашествие с княз Светослав Киевски, който коли голяма част от болярите и оставя опожарена България. Самуил не е от обичайните заподозрени, той е комитопул и въпреки това се противопоставя повече от успешно на огромните ресурси на Византия. След това идва упадъкът от Византийското управление, което феодализира аристокрацията и я корумпира. Сляпото подражение на чужда, западаща цивилизация се отразява още по - лошо на нас, защото нямаме културата, която да я поддържа. Да не забравяме, че Българите на Север от Дунава са изклани или преселени тук - културата Дриду,която изчезва през 11-и век, мисля. Свиват се етническите граници.

  4. Какво означава титлата таркан? Неизвестният й произход и малкото свидетелства на средновековните историци за титлата таркан правят опитите за установяване на нейните реални корени още по-митологични подобно на плаващи пясъци. Нужно ми бе да отговоря сам на назряли въпроси около семантиката и съдържанието на тази титла останала в много български писмени паметници от Средновековието.Можете да видите усилията ми тук и определено е важно вашето мнение относно изложените разсъждения, които накратко обвързват етнонима на хуните с произхода на титлата таркан като най-пряка генетична връзка, отричана от някои арабски автори, тъй като по този начин се измества акцента върху тюркския произход на таркана, което е основната тюркската националистична историграфия.

    http://apollon.blog.bg/izkustvo/2011/04/22/proizhod-na-srednovekovnata-titla-tarkan.733603

    тарк - талкувам, съдия - това е уместна според мен хипотеза

    • Upvote 1
  5. Присетих се за тази тема докато четях за структурата на римските легиони. Няколко въпроса се породиха в мен.

    1. Защо дисциплината в българската армия е драстично спаднала в сравнение с войската ни от Първото царство?(сравнявайки кореспонденцията на Борис с папата и доклада на Лала Шахин).

    2. Защо липсва практиката за укрепяване на военния стан при поход? Все пак взаимстваме толкова неща от ромеите, но тази практика не ни допада.(Самуил е пословичен с нехайството си, но какво да кажем за Михаил Шишман, Вълкашин и Углеша. Сещам се за Крум и "обсадата му" на Цариград, но това като че ли е изключение, а не правило).

    3. Липса на специализирана литература-съчинения посветени на тактика и стратегия.(малко теория би спестила Велбъжд, например).

    4. Липса на висок боен дух. Понякога дори слух е довеждал до паническо отстъпление, да не кажа бягство(събитията край Димотика, ако не се лъжа при Йоан Александър). Подобни бягства са "лекувани" от римляните с децимация. За немърливост спрямо оръжието и коня наказанието е било смърт през Първото царство. Защо армията ни се превръща в недисциплиниранасбирщина през XIV век?

    5. Защо военното дело при нас спира развитието си до Колкотница? Най-"грандиозната" ни победа след 1230 е при Русокастро(при огромното неравенство на силите резултата е жалък, особено сравнено с Ахелой от 917г.). Защо нищо не научаваме от фръзите, монголите и турците? Нито рицари(тежка кавалерия), нито стрелци(сложносъставен лък и лека кавалерия), нито еничари(тежка пехота, огнестрелно оръжие, тежки далекобойни лъкове, артилерия, "преторианци"), а само червендалести, подпийнали, мустакати, едри мъжаги, нелишени от смелост, но очевидно с нисък морал и лоша дисциплина(по Шахин). Всяко предизвикателство намира своето решение както в природата, така и във военното дело. Защо ние не успяхме да се справим с турците? С рицарите се справяме много добре, с татарите горе-долу, но с османлиите сме пълен провал! Защо?

    6. Имаме ли профи армия или само механичен сбор на селски момци с елементарно снаражение и без никаква физическа, тактическа и пр. подготовка? Често се изтъква факта, че към XIII-XIV век армиите в Европа спадат като количество за сметка на професинални дружини-малки, но боеспособни. Любим пример са ми каталаните от началото на XIV век, които мачкат турците в Мала Азия, ромеите и аланите, а за десерт прегазват и френските рицари в средна Гърция. И всичко това с армия от порядъка на 5000-6000 души, ако не греша. Нашата армия намалява, но по боеспособна не става! Можем ли да наречем болярските феодални дружини професионални? Каква подготовка и въоръжение са имали пехотинците, конниците и стрелците ни в залеза на средновековната ни държавност? А флота? Все повече си мисля, че всичко е било една голяма импровизация завършила логично с катастрофа.

    Колега, ако обичате, изказването ви е крайно ирационално.

    Нямали сме тежка кавалерия? А 30 000 облечени от главата до петите в желязо? А Наг Сент Миклош, а Мадарския Конник? Самият факт, че Ромеите се учат от аварите на конница (където участват голям брой българи) е показателен, както и фактът, че българите разполагат с много по - голям брой елитна тежка конница от тях - 12 000 срещу 8 000 или дори 30 000 ако се вярва на източниците. Приемете, че миналото и настоящето не са едно и също нещо и не пренасяйте второто царство в Първото или третото във второто. Различни периоди, различни цивилизации дори. България не е същата след византийското робство, по - лоша става с феодализма. Да не обяснявам в сто страници ферман как Византия се учи от нас и от други конни народи на тактика и как непрекъснато и системно е разгромявана от по - малки войски и как не може и не може да опази границите си, за разлика от нас (след завладяването ни номадите си правят каквото искат със Северна България). Спадът във ВБЦ е съъсем отделна тема.

  6. Аз съм скептичен за изгледа на градовете. Докато не разкопаят както трябва Плиска и не и направят една хубава възстановка като модел, било умален или компютърна 3д графика, не бързам да си правя заключения.

  7. В изорите Анастасий (либи II) пише "понеже императорът страдал от силни болки в краката и бил принуден да се върне на юг заедно с 5 кораба и свитата си за да праиви бани."

    той не уточнява болестта.

    Някой вярва ли го това? Поражението при Онгъла е едно от най - големите в историята на Византия и с тежки дълготрайни последици за нея. Тогава са били много мощни, победители на арабите и въпреки това войската им е унищожена.

  8. Масивният златен пръстен с антична римска гема, открит от екипа на археолозите проф.Николай Овчаров и д-р Хитко Вачев през юли 2009г., при разкопки във великотърновската църква „Св.Иван Рилски". Уникалният 25-грамов пръстен е майсторски изработен от 23-каратово злато, а върху монтирана гема има изображение вероятно на бог Юпитер с щит и копие.

    Тази римска гема физически ли е от Римския период датирана или само стилистично принадлежи към Римските геми? Колко стара е нейната изработка и как е доказано? :book:

  9. А защо не се смята, че е от времето на Аспарух? Има ли археологически и исторически извори, които да показват, че Белград е в други ръце по това време? Т.е. има ли извори за владеенето му от Аварите?

  10. Иска ми се да чуя аргументите в ползата на подобна пораженческа теза. Конкретните исторически събития, в които Византия е разчитала само и единствено на своите войски са водили до тежко поражение за тях:

    1) Битката при Онгъла - тогава цялата Византийска войска, победила арабите е изклана с малко оцелели.

    2) Опитите на Константин V

    2) Походът на Никифор I

    Последващите военни действия са с помощта на съюзници - Маджарите, Княз Светослав. Дори потушаването на бунта на Петър Делян е дело на Харалд Хадрааде.

    ако погледнем 50 годишната война между България и Византия, България започва отслабена, тъй като Плиска и Преслав както и сърцето на държавата са във Византийски ръце, благодарение не на тях, а на Княз Светослав Киевски и войска от 60 000 варяги. Отвъд Дунавските територии са отслабени най - малко със загубата на Будапеща, ако не и всичко на север от Дунава. Въпреки това войната се проточва 50 години и завършва с известна доза късмет (победата на Василий Втори през 1014 е благодарение и на незащитена пътека, която намират, за да се озоват в тила на отбраняващата прохода армия).

    Защо много от уважаваните историци защитават тезата за България по милостта на Византия и какви са аргументите им?

  11. Има една малка подробност, която пропускаш при опита си да разсъждаваш - Вознесенка по това време е навътре в пределите на Хазарския каганат.

    Друг е въпросът, че Вознесенка като обряд няма нищо общо с прабългарите.

    Не знам доколко сте запознат с историческата география на България, но по това време Вознесенска не е дълбоко в Хазарския хаганат. Кана субиги Аспарух загива във войната с хазарите, която се е водила на границата на България, която е наблизо и в нея сме победили, тъй като те повече не създават сериозни проблеми на България. Територията не изключва погребението да е негово.

  12. Има едно нещо в абиогенезата, което не разбирам. Привнасянето на външна енергия води до намаляване на ентропият,а хубаво, но внасянето на енергия внася движение, не целенасоченост на движението. Смисълът е, че не виждам физически закони да обуславят цикъла на живота дори на най - елементарно ниво - едноклетъчни. Дишане, хранене, делене и т.н - клетката е стабилна, но всяка една нейна молекула не е. Защо тогава, молекулите "участват на хорото"? какво ги принуждава и как? Защо имам имаме стабилен живот и какво всъщност е стабилно?

    П.С. Извинявам се, ако въпросът ми звучи отвлечено, но засега това е най - доброто изразяване на моята обърканост по въпроса

  13. Сравняването на тюркски езици и на Българския език е на две корелирани величини - в Българския има думи от алтайски произход, в тюркския има сериозен принос на иранизми. Нещо подобно на прословутите генетични изследвания, учудващо точни за периоди от десетки и стотици хиляди години,с три порядъка над тези, които ни вършат работа.

  14. В надписите непрекъснато се споменава думата Бог /теос/ - бог даде това, бог повели онова...

    Как е било името на този Бог?

    Думата за бог и името на Бог са различни неща, но очевидно Бог е имало.

    Ако е имало Бог то това изключва присъствието на Зороастризъм тъй като наличието на Бог като единоначалие предполага монотеизъм а зороастризмът е краен дуализъм .

    А хипотезата за тенгризмът е доста отпреди 1944 г. и тази сакрална дата в случая не е определяща.

    Хипотезата е стара, но научният консенсус е след 1944.

  15. :)

    Пращането на императорско червено в платове е признаване на ранг от страна на Византия. Това не е откуп на минаваща пътьом орда, това е определено послание. Относно умората на войските, това си е несериозно оправдание за мен. Не е като два мача в два поредни дни. Византия е подценила опасността, Българската войска е била на нейното ниво, което се доказва в следващите години, така, че разгромната победа е доста логична.

    Относно феодализъм - той се внася при Византийското владичество и има отрицателен ефект на разпокъсване на държавата ни след Освобождението. Буквално корумпират благородниците ни. Преди това е имало обширни родови земи и дребни земевладелци, без крепостничество, като земята не е давала право на войска на боилите. Войската се е водела изцяло от владетеля. Феодализмът реално ни нанася тежки вреди и е една от причините за упадъка на държавността ни (сляпото копиране на чужди модели до това води), който води до падането под османско иго.

    П.С. Следва да отбележа, че и в момента сме във феодализъм. Милицията служи на феодалите - Галеви, Златеви и други едри буквално земевладелци, държавата не служи на нас, а ние на нея, законите се спазват проформа в малките населени места, има частни градове. от 1018 досега - упадък с кратки моменти на възход

  16. Победата е велика, защото:

    1. Византия, току що е победила арабите и отива с войската победителка да унищожи Българите за престиж

    2. Вместо това да стане, Българите унищожават цялата войска победителка.

    3. В резултат България бива призната официално от Византия, която се е съгласила да плаща годишен ВАСАЛЕН данък, включващ императорски пурпур. Не откуп, ВАСАЛЕН ДАНЪК.

    В резултат от тази тежка загуба, Византийската войска има голям респект от Българската и не един от походите на Копроним завършват на палисадата и граничния окоп с България

  17. Само да вметна, че Тенгри нямаме в изворите. Имаме думата тангран, която очевидно е от индоевропейски език и за която няма убедително тълкувание. Никой друг извор не потвърждава тезата за тенгризма, напротив, говори се за почитане на луната и слънцето, храмовете са по зороастрийски модел. Очевидно тази хипотеза е плод на псевдо-учени, каквито преобладават тъдява в историческата наука след 1944-а.

  18. Е, ако на шопски Коледа означава "календар", това е вече друга работа. Мислех си обаче, че говорим за български, а не за шопски празници, а на български Коледа означава "Рождество Христово" и в такъв случай текстът на песничката би следвало да се преведе:

    "Ой Рожедсто Христово, мое Рождество Христово,

    роди ми се боже чедо.."

    Впрочем, на латински Calendae също не означава "календар", а "календи, първият ден на месеца", а в стбълг. Коленда има значение "Нова Година". :)

    За едно нещо обаче мога да се съглася с теб. В Коледа има нещо общо между българи и руснаци, защото думата е заета от латински още в праславянския език. :bigwink:

    Не в праславянски, в староБългарски :)

  19. Всякакви прилики са възникнали след Екатерина Велика като резултат на вековна културна асимилация и най - вече след 9-и септември,когато попадаме пор руск-съветско робство.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...