Отиди на
Форум "Наука"

Наблюдател

Потребител
  • Брой отговори

    4
  • Регистрация

  • Последен вход

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ Наблюдател

  1. Тази гъба е Пурпурна манатарка - Boletus rhodoxanthus. Снимал съм я в стара дъбова гора, край село Васил Левски - Карловско. Много прилича на Дяволската гъба, която обаче расте само по варовикови почви. Смъртоносно отровна е. В Карловско се среща често. Бързо и силно посинява при нараняване. Всяка манатарка, която посинява, не се яде.
  2. http://www.observer.snimka.bg/album.php?al...amp;pid=3113167 Съгласни ли сте с надписа ?
  3. Най-горната снимка без съмнение е на Червен (бакърен) овчи нос. Гъбата се среща често в борови гори, главно от бял бор. Аз редовно ям тази гъба. Не е лоша. Но всички гъби трябва да се ядат пресни. Долните снимки са на Armilarea melea = Фосфорна припънка. Тази гъба се среща в големи количества по загнили отрязани пънове на дървета. Казват че през нощта свети като фосфор. По-рано хората са ги сушели за супи през зимата. Аз обаче никога не съм я ял.
  4. Тази гъба е Земна звезда = род Geastrum, най-вероятно вид "fimbriatum", но за вида не съм сигурен. В Природата съм я срещал 10-на пъти, в подножието на Средна Стара Планина, Северо-Източно от Карлово, където живея. Убедил съм се от опит, че в БГ има много видове висши гъби, които не са описани.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...