Отиди на
Форум "Наука"

Evolution

Потребител
  • Брой отговори

    13
  • Регистрация

  • Последен вход

Отговори публикувано от Evolution

  1. А, Evolution, убеден ли си, че си виждал гларус да хване, във въздуха, каквато и да е птица?

    Честно казано не помня да има такова нещо в постовете ми, но и не ми се връща да чета! :smokeing:

    Само един коментар - сто процента е сигурно, че мишеловът не лови мишките във въздуха, но за мене това не го прави по-малко хищен, и не мисли, че се заяждам! :v:

  2. Изкуших се да копирам нещо от форума на Птиците в България:

    Мишки причиняват изчезване на популацията на албатрос

    birdlife1.JPG

    Критично застрашеният албатрос от вида Diomedea dabbenena преживя най-лошия си размножителен сезон въобще, по данни на RSPB. Броят на пиленцата, успели да оцелеят до първо оперение, драстично е спаднал и в момента е 5 пъти по-нисък от необходимия за оцеляването на вида. Това се дължи на внесените мишки, които ядат живи пиленцата на остров Gough – единствения дом на тези птици.

    Мишките, внесени отвън, оказват пагубно влияние и на други ендемични за остова и критично застрашени видове като овесарката Rowettia goughensis. Скорошно проучване на популацията на овесарките разкри, че тя е спаднала наполовина през последните 20 години и в момента наброява само 400-500 двойки.

    Отдавна знаем, че мишките убиват огромен брой от малките албатроси. Сега знаем, че албатросите преживяват най-лошата си година, откакто ги изучаваме.”, каза Ричарт Кътберт, учен от RSPB, който изследва проблема с мишките на острова от 2000-та година. “Ние, също така, знаем, че мишките са хищници за яйцата и пиленцата на овесарката и това е главният фактор за спада в числеността на популацията им.”

    Въпреки ужасната за двата вида ситуация, все още липсва разрешение от правителството на Великобритания за предприемане на мерки за изтребване на мишките.

    Пълното проучване на тези албатроси през януари показа, че има 1764 възрастни мътещи птици. Проучване проведено по-късно разкри, че само 246 пиленца са оцелели до стадия първо оперение.

    “Албатросите са ударени от две злини. От една страна новоизлюпените, които стават жертва на мишките, а от друга възрастните птици, които биват убивани от риболовните кораби”, каза Джон Кроксал. “Неопределено количество от тези птици биват убивани и на сушата и в морето. Без решителни мерки за защитата му, албатросът ще изчезне”.

    Източник: Бърдлайф Интернешънъл

    http://birdsinbulgaria.org/forum/viewtopic.php?f=2&t=939

    Искам да попитам аз, ТОВА НОРМАЛНО ЛИ ВИ СЕ ВИЖДА, да се знае, че заради МИШКИТЕ, ВНЕСЕНИ ОТВЪН, ще ИЗЧЕЗНАТ албатросите, а вероятно и още видове, и да не се вземат никакви мерки, защото ЛИПСВА РАЗРЕШЕНИЕ ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО!!!!! Да, явно и там е противозаконно да излезеш и да наръсиш отрова за мишки по целия остров и да, сигурно ако го направиш ще избиеш и какви ли още не други животни! При това става въпрос доказано за мишки, внесени отвън!!!!!!!!!! (не коментираме, дали са вредни, и аз твърдя, че вредни животни по принцип няма!)

    И така, въпросът ми е към Lion Queen, ще спиш ли спокойно и с чиста съвест, като знаеш, че мишките ще унищожат този вид албатрос, обаче пък ЗАКОНА Е СПАЗЕН, щото за тебе това е най-важното, нали!?!???

    п.п. Международният съюз за защита на природата (IUCN) различава 21 вида албатроси като 19 от тях са застрашени от изчезване. (Уикипедия)

  3. Говориш глупости

    Навсякъде е очевидно, че другите птици са я болни я се давят където не им е мястото (във водоема) - това е по-скоро санитарен контрол, а не изтребване. Такъв лабав гълъб кой знае с каква болест или ударен от човек, или дори нарочно омаломощен от човек за да стане КЛИПЧЕТО щото и такива изроди ги има! Естествено е като всеядна птица да му се случва да похапва други птици. Обаче основното, което правят гларусите в България е seagull eating trash! А гугутката не оцелява като яде trash - тя е зърноядно пиле, храни се със семена и за туй намалява. Какво се правиш на умен? Аз мога в нета да ти намеря още повече картинки и - как синигер яде синигер например!

    В борбата не между гугутката и гларуса (щото нищо че ника ти е еволюшън разбираш от еволюция и екосистемно равновесие колкото баба ми) почти не се пресичат хранителните им вериги и местообитанията - в борбата на гугутката и гларуса с ЧОВЕКА гларуса е по-адаптивен. Ама понеже си решил да се правиш на обективен прибягваш до недостойни средства - някои от тия болни гълъби и врабчета (ято или косове) могат да ги разкъсат БРЕХ!

    Колкото до това - никой не отрече че гларусите ядат яйца и малки понякога. Това обаче не става масово, когато навсякъде има боклук а сметището е рай за тях. Гугутките от своя страна са далече от сметищата, щото там зърно няма! Ако някой във хранителната верига е конкуренция на гларуса на сметището това са врановите. Никъде не бе споменато за БОРБА между тях! Така че спри да ме дразниш, че ми писна да говоря с хора прочели оттука оттам и въобразили си, че знаят всичко.

    Не е изключено някой гларус да е изял някое малко на друга птица. Това обаче не е причина за намаляване на популацията на тази птица. Причината е, че тази птица няма как да се изхранва на съответното място или просто е отстрелвана.

    Още нещо - популацията от гларуси изобщо не е ТОЛКОВА голяма. Стана ясно, че местните не могат да различат малките на другите чайки от възрастен гларус, така че на онзи остров е вероятно да са гнездили птици, които изобщо не са гларуси или да е имало всички видове чайки, които се сетиш.

    Цялата тази дискусия трябва да стигне ДОТАМ, че всички хора да се замислят колко са опасни промените, които осъществяваме в околната среда и как се отразяват на цели популации, колко вреден е ловът на диви животни, замърсяването, боклука и прочие, а не да се ПРАВИМ НА УМНИ, само за да се изкажем по някоя тема! Няма да се извиня, че съм груба защото ми писна да се обсъжда "вредата" на "разпространилия" се гларус в сектор "екология" - наместо някой от вас "разбирачите" да постави на дневен ред ИСТИНСКИТЕ екологични проблеми на страната ни! А те са многобройни! Щото това е регрес на ценностите на хората! Никаква ЕВОЛЮЦИЯ не е ;) Иначе повдигналия въпросът ЕМгето научи много нови неща и мисля, че е един от онези, които по принцип се отнасят сериозно към придобитото знание и информация, които им дават хората.

    Споко, де! Какво толкова се ядосваш заради няколко клипчета! :biggrin: (уточнявам, че тези не са снимани от мен, а и не вярвам да са снимани на Дунава).

    И не разбрах каква толкова глупост казах! Защото и ти потвърждаваш, че в сравнение с гугутката, гларуса е по-приспособим!

    За това, че може клипчетата да са нагласени и гълъбите нарочно да са ударени предварително - да, права си, ВЪЗМОЖНО Е, и аз си го помислих! Ще видим какви клипчета ще ни покаже eMGeto!

    Ама ти защо така упорито отричаш, че АКО някой вид, бил той и местен (гларуси, плъхове, каквото щеш) се размножава БЕЗКОНТРОЛНО, по каквато и да е причина (ясно е, че обикновено причината е човешкото въздействие), той рано или късно се превръща във "вредител", чисто и просто се нарушава баланса, което до нищо добро не може да доведе!

    Не искам да споря, защото и не претендирам за компетентност по всички въпроси, ама само ми кажи като си решим някой ден проблема със сметищата и ги рекултивираме (дай боже!) и като според тебе основната храна на гларусите е trash, ми че те ще вземат да измрат от глад!!! :Oo: Да няма после призиви "Хора, МОЛЯ ВИ, хвърляйте повече боклук, че ще изчезне популацията от гларуси!!! " :tooth:

    За това вече няма да се обидя, ако кажеш, че са глупости, ама и аз се ядосах! Стига толкова! :crazy_pilot:

  4. Ами из нета такива клипчета колкото искаш, само време да има човек да се рови!

    И на този май това ще му се случи

    Не виждам някой да твърди между другото, че гларусите гълтат възрастните гугутки ЦЕЛИ, а и май поначало ставаше дума, че унищожават малките, да не говорим пък за яйцата!

    п.п. Не искам да се разбира погрешно, че съм ЗА изтребването им с пушки, само казвам, че ако действително са се размножили повече от нормалното, не е изключено да създават и такива проблеми! В борбата за оцеляване по-силния побеждава, между гугутка и гларус (нищо че не е пеликан!) е очевидно кой е по-силния!

  5. Беше ти казано, че гларусите не са изяли гугутките. Първо едно такова гнезденце няма да издържи гларус ядящ малките на гугутката - ще се разпадне от тежестта му, от гнезденцето нищо няма да остане. Прочети какво ти казва специалистът и чуй какво ти казвам и аз - в София няма гларуси, гълъбите не ЯДАТ гугутки, но пак гугутката изчезва. Явно проблемът е друг и съм убедена, че е свързана и с фактът, че гугутката е ловен обект - имай пред вид, че много ловци стрелят по гугутки колкото и да не ти се вярва! Като аргументация на своите думи и загрижеността ми за гугутките ти давам препратка от една отдавна започната тема във форума, която е отражение на тревогите на българските природозащитници относно популацията на гугутката и моите лични тревоги http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=2970

    Можеш да забележиш сам, че темата е стара! Гугутките и големите урбанизирани градове, струпванията от хора и пушките явно не могат да съжителстват заедно...

    Много категорично твърдение! :biggrin: Едва ли може да се докаже по някакъв начин си мисля!

    А такова нещо виждали ли сте? Явно няма невъзможни неща!

    289636369_xijgz-L-1.jpg

    от тук!

    П.П. А може да видите и това, направо паднах! :Oo:

    Пеликан гълта жив гълъб

  6. Ясно защо! Те само по кварталите ги били сложили:

    Компанията поставя 100 контейнера за текстилни отпадъци в няколко квартала в София - ”Надежда”, "Красно село”, Искър”, „Слатина”, „Овча купел”, „Студентски град” и “Младост”.

    Повече

  7. По улиците на София вече може да се събират и дрехи за рециклиране. Вероятно сте се чудили, какви са тези големи зелени правоъгълни кутии. Те не приличат на познатите ни до скоро контейнери за хартия, стъкло, пластмаса и други отпадъци.

    Точно в тях от скоро жителите на вече двумилионния град може да слагат непотребните текстилни продукти.

    Идеята е на фирма "Ретекс" от Червен бряг, която ще ги преработва. От столичната община са откликнали на предложението, което е прекрасно, но като че ли все още българинът или в частност, живеещите в столицата ни не са готови за нея. Някои хора обаче хвърлят в тях домашните си отпадъци. Както вече отдавна го правят и в контейнерите за разделно събиране на хартия, стъкло и пластмаса. Така де, за какво ще се разкарват до намиращата се само на 2-3 метра кофа за боклук.

    Мисля, че идеята е много добра!

    Само дето от няколко дни откакто го прочетох, така и нито една такава голяма зелена кутия не видях! :tooth:

    Ако си виждал някъде из центъра (на София) пиши, мисля че ще се възползвам!! :good:

  8. Evolution, и как разбра до къде стига ролята на Anahronia или на когото и да било?

    Ами хоби ми е, какво да кажа! :biggrin:

    Ами освен пак да я цитирам:

    Цитат(Anahronia @ Wed Dec 03, 2008 8:51 am) *

    Ние си говорим, но нито аз, нито ти ще измислим закона или ще го променим (или ще го прилагаме) smile.gif Нито пък от теб или мен ще зависи контрола!

    А за твоите роднини съжалявам, ама освен да им препоръчаш като са алергични да не си гледат котка, знам ли!

    Иначе не е лошо да се отвори една тема за причините за бума на алергии в последните години, мисля че ще е интересно!

  9. Ние си говорим, но нито аз, нито ти ще измислим закона или ще го променим (или ще го прилагаме) :) Нито пък от теб или мен ще зависи контрола!

    Anahronia, доколкото разбирам от линка, който си дала тук, си съвсем наясно какъв е механизма гласа на природозащитниците да се чуе в парламента и да участват активно в измислянето на законите!

    Само не ми е ясно защо стигаш само до призоваване на другите да се включат, а ти самата смяташ, че твойта роля се изчерпва с писания по форуми и със "вайкане" че виждаш ли, то ние си пишем, ама от нас нищо не зависи! Ако не греша, брат ти е един от членовете на Националния съвет на въпросната партия (ако греша, извинявай!!!). Ами дано ако един ден влязат в Парламента да имат малко по-разкрепостено мислене, все пак са млади хора!

    А иначе по темата, която все пак е "за и против отглеждането на птици в клетки", което аз го разбирам птици въобще, независимо от кой вид, искам само да обърна внимание, че според някакво безумно изменение на закона за етажната собственост май беше, в момента единствените домашни любимци, които можеш да отглеждаш БЕЗ ДА ИСКАШ РАЗРЕШЕНИЕ ОТ СЪСЕДИТЕ, са такива затворени в клетки и аквариуми!!! С други думи, ако искам да спазя този закон и да имам някаква живинка вкъщи или детето ми да има домашен любимец, за който да се грижи и това да го научи на някакви отговорности (защото вярвам, че това действа възпитателно!), да аз съм ЗА отглеждането на птици в клетки!

  10. Здравейте!

    Искам да кажа, че темата наистина е сериозна и затова си направих труда да я изчета цялата преди да пиша. Но ето този пост ме накара да се включа:

    ...И какво се оказва, че всички заедно сте решили, че не престъпвате ни морални, ни юридически закони като хибридизирате диви птици с питомни и за това е оправдание само фактът, че отглеждането им в други държави е разрешено! АЗ ЗНАМ ТУК ЗАЩО Е ЗАБРАНЕНО. ЗНАМ СЪЩО ЗАЩО ЗАКОНЪТ Е ТАКЪВ и той не е неадекватен. Защото сте българи всичките и искате да минете евтино. ЗАщото дори пръстени ще почнеат да фалшифицират и документи. Защото сте готови, за да си регламентирате като законна търговията и "любителството" да се позовете и възползвате от проект за опазване на околната среда, но никой от вас не се разтревожи, че някой кръстосва кръсточовка с канарчета - т.е. нищо не опазвате, искате жива кръсточовка да може да се отглежда легално. Щото любителите спокойно ще продължават да си облагородяват "одомашнените популации" с диви, български птички! Защото и сега ги потребявате, и сега се изнасят и сега има нелегален внос - на птичета, които дори не се пренасят правилно! Щото търговеца-ловец след вашето узаконяване ще си бутне рушвет и ще се изкара "вносител". Като гледам има и нелегално развъждане и хибридизиране...

    .............

    Наистина би било прекрасно за хора като теб...да се узакони вносът и развъждането на подобни птички - така ще могат да продават онова, което са "извадили" на цени в евро зад граница...

    Първо, в него има неща, които не са съвсем така. ЗАКОНЪТ и в България, както и в други държави, НЕ ЗАБРАНЯВА отглеждането и търговията с птици от съответните защитени видове - това, което се забранява, е "притежаване, отглеждане, пренасяне, превозване, изнасяне зад граница, търговия и предлагане за продажба или размяна на взети от природата екземпляри".

    Доколкото разбирам, тук има хора, които искат да внесат размножени на затворено такива видове с цел те да бъдат съответно съвсем легално размножавани и у нас и не виждам защо някой трябва да има проблем с това.

    Да не говорим, че дори и от горната забрана си има ред изключения, за които се издават съответните разрешителни от съответните органи, и оттам нататък както някъде се казваше само който не е поискал, не си е извадил! (изфалшифицирал съответно, ако прецени че му е по евтино!) :Oo:

    И второ, приемам като лична обида обобщаването, че виждаш ли, ние, БЪЛГАРИТЕ, всичките искаме да минем евтино и затова сме на това дередже, а авторката (пропуснала е да спомене като каква се самоопределя) е единствения радетел тука за защитаване на нашта българска природа (очевидно обаче не нейна!?!?)!!! Ами като толкова иска да живее в някоя от ония държави, дето преди 50 години са минали по тоя път, отдавна никой никого не спира да емигрира, а пък ние българите ще трябва да го извървим тоя път, няма как, видя се че не могат да се прескочат 50 години на развитие и да озовеме направо в "светлото бъдеще"! Извинявам се, че малко се отклоних от темата, дано все пак от тази дискусия има някаква полза наистина!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...