Отиди на
Форум "Наука"

Пенков

Потребител
  • Брой отговори

    5
  • Регистрация

  • Последен вход

Всичко за Пенков

Пенков's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

0

Репутация

  1. Коментари от Пенков относно статия "Гравитацията" от брой 8 на списанието. Цитат "Гравитацията е силата на привличане между телата в следствие на тяхната маса". Коментар: За непредубедения читател това твърдение изглежда странно, защото приписва активни свойства на неактивни обекти, при това от разстояние. Вярно е, че силата на привличане е пропорционална на масата на телата, но това не е основание да се твърди, че тази сила е следствие на масата. Тогава какво може да я предизвика ? Гравитацията може да се свърже със средата, в която се намират телата. Телата са потопени в среда - идеален проводник на електромагнитни вълни без ограничения за разстояние, честота и мощност, и е известно, че електромагнитните вълни в тази среда имат механично (тласкащо) въздействие върху тела от разстояние. Не всяка електромагнитна вълна може да бъде наблюдавана като такава, защото не всяка вълна може да породи електромагнитно въздействие върху всеки проводник. За да бъде индуцирано електрическо напрежение, което да породи ток в проводника, електромагнитната вълна трябва едновременно да достига проводника с различни части от своя вълнови профил. Само при това условие в проводника възниква градиент на електрическо напрежение. Това може да стане, ако дължината на вълната и на антената са съизмерими. Вълна с твърде голяма дължина ще породи твърде ниско напрежение в антена с твърде малка дължина и вълната няма да бъде забелязана. Може да се предположи, че вълновата среда на Вселената е структурно динамизирана от резонанс на мощни електромагнитни вълни с огромна дължина, определена от размерите на Вселената, за която всяко човешко предметно устройство има нищожни размери. Но без да създават електрически ефекти, няма причина тези вълни да нямат всички останали възможни въздействия върху телата. На тази основа не е трудно да се състави схемата на гравитацията под действие на електромагнитни вълни, действащи върху телата от всички посоки. Цитат "Айнщайн предполага, че материята и енергията могат да изкривяват времепространството, а гравитацията е ефект на изкривяванията." Изкривяване на пространството от телата е задължително. Когато (космическо) тяло преминава през окръжаващата го вълнова среда, за да бъде пропуснато, то трябва да я измести (безфрикционно) и еластично около себе си, при което средата трябва да се свие в близост до тялото, а след преминаването му еластично да върне първоначалната си форма. Това свиване повишава оптическата плътност на средата и създава изкривяване и забавяне на сигнали и лъчи покрай масивните небесни тела. Явлението няма нищо общо с гравитацията.
  2. Отговор от Пенков на Евгени Ташев Цитат:“Въпросните 3 атома, човече, са всичко което притежава маса и съответно има възможност да въздейства по какъвто и да е начин извлечен от твоята теория в 1 квадратен метър в космоса”.Край на цитата. - Не зная защо мислиш за въздействие само с частици, които притежават маса. Съществува и силово въздействие на електромагнитни вълни с тела. Ако знаеш какво е слънчев вятър, ще направиш връзката. Тук се говори за такъв тип въздействие. Цитат: “Поне доколкото разбрах де, ти твърдиш, че гравитацията е просто измислица и всичко което тя върши може да бъде обяснено и с елементарно предаване на енергия между частиците.”Край на цитата. - Пак частици. Разбери, човече, тук се говори за друг тип въздействие – между вълни и тела. Описал съм го подробно по етапи-как вълната достига тялото, как предава част от енергията си на тялото и как с останалата си енергия го подминава. Но сам разбираш, че вълната може само да тласка тялото. Сам разбираш, че няма начин тялото да бъде дръпнато. Когато на главата ти пада нещо, то пада не защото земята го придърпва, както сигурно си мислиш, а защото нещо, което идва от космоса, го тласка към нея. Това нещо, което тласка тялото към земята, са електромагнитни вълни. Няма друг разумен начин, по който това да може да стане. Забрави магиите за изкривеното пространствовреме, бъди уверен, че това не е ясно на никого, каквото и да приказва. На този свят магии не стават. Нищо не може да падне на земята, човече, ако не бъде тласнато към нея. Въпросните вълни противодействат на луната да излети по допирателната от центробежната сила, когато се върти около земята, и т.н... Цитат:”Да ама ако е така, как тези въпросни 3 атомчета си предават енергия, като са на толкова голямо разстояние едно от друго? Това ми е въпроса.” Край на цитата. - Забрави веднъж завинаги за тези три атома. Те нямат връзка с обсъжданите явления.
  3. Уважаеми г-н Ташев. Цитат:“На дали някой би предположил, че плажната топка изпусната на 20 метра на вътре в морето се връща на брега заради гравитационното поле на пясъка...Край на цитата. Нали разбирате от “думам ти дъще, сещай се снахо”. Цитат "Теорията" ти за несъществуването на гравитацията е практически безмислена и неподкрепена с какъвто и да е вид доказателства. Може би предполагаш, че 3 атома на кв.м. държат планетата ни в орбитата около Слънцето? Или че въпросните 3 атома на кв.м. правят така че Луната да въздейства на приливите и отливите?” Край на цитата. Тук нещата са малко по-сложни. Една от причините да напиша нещо по въпроса на гравитацията е да подскажа необходимостта от строгост и във физиката. Когато описвам процеса на отблъскване, си правя труда да покажа подробно всички физически участници във взаимодействие, което наричам механизъм на процеса, по етапи, а също и енергетиката на процеса. Не можете да ги отхвърлите, защото са реалност. Твърдението ми, че не съществува физически процес “привличане” бихте могли да опровергаете, като опишете механизма на привличане по същия изчерпателен начин – участници, етапи, начин на предаване на енергията. Не е безсмислено да се опитате да го направите, защото ще осъзнаете, че не е възможно, и по необходимост ще отидете във вярната посока. Естествено, трябва да усетите разликата между гравитация (която несъмнено минава през отблъскване) и механизъм на привличане между физически тела, за който твърдя, че не съществува. Що се отнася до Вашите 3 атома, те са си изцяло Ваши и не съм съгласен да ми ги приписвате. С уважение: П
  4. На Евгени Ташев и други потребители, в опит да се изразя по-ясно. Не съм споменавал за три атома. Асоциативни модели по “гравитация” Нека да хвърлим поглед върху едно широко известно явление: на всеки крайбрежен жител и крайбрежен Шерлок Холмс е известно, че морето изхвърля плаващите предмети на брега. Без никакви усилия, а само използвайки аналогия и цитати, всеки би могъл да състави “съвременен” модел на явлението. Той би гласил приблизително следното: (Крайбрежната) гравитация е естествено явление, при което две тела (брегът и плаващото тяло) с дадена маса се привличат взаимно. Предполагаемото обяснение на явлението би изглеждало така: (Крайбрежното) времепространство се изкривява от материята и свободно (плаващите) тела се движат по частично прави пътища в изкривеното (крайбрежно) времепространство. Звучи твърде познато, защото е цитат от http://bg.wikipedia.org/ wiki/Гравитация. Но вярно ли е ? Очевидно не, защото е непълно - липсват физическият механизъм и енергетиката на явлението. Струва си да се стъпи на твърда почва и да се огледа простият механизъм, който ни показва природата. Виждаме, че физическите участници в разглеждания процес не са само двете тела, притежаващи маси, а и вълни, притежаващи енергия, получена отвън. Вижда се механизмът на взаимодействие, който се състои от следните етапи: 1. вълна, която притежава енергия, настига тялото и осъществява контакт с него; 2. вълната отдава част от енергията си на тялото, като го тласка в посоката, в която тя се движи; 3. вълната преминава напред с остатъка от енергията си. Процесът не може да съществува, ако някой от трите физически участници липсва. Не е изследван или наблюдаван подобен физически механизъм с друга последователност на въздействията, нито подобен, но обратен механизъм, нито механизъм с участие на нещо друго. Не е наблюдаван в природата друг начин за механично въздейства върху тела от разстояние освен с тласкащото действие на вълни, и той е достатъчен. По разглежданата схема е видима принципно енергетиката на явлението. В природата не е открит механизъм за привличане между тела, а такъв е и ненужен, защото има очевиден и прост начин природата да направи всичко, което ни изглежда като “привличане”: когато изглежда, че едно тяло се привлича от друго, това става само защото първото е тласкано към второто от вълни. В природата като механично въздействие върху тела от разстояние е открито само тласкане и оттласкване. Нека погледнем и друг показателен асоциативен модел: билярдът. Едва ли някой ще се съгласи, че в билярдна игра могат да участват само топки, които да се привличат и да се удрят поради своите маси. Може да не виждаме този, който обикаля масата и нанася удари със стик, но сме длъжни да приемем, че е там. А при великия космическия билярд ?
  5. По въпроса за привличането Във физиката се забелязва недостиг на строгост. В текстовете по физика се срещат измислени и никога не наблюдавани явления, които се приемат сериозно. Ще си послужа с малко грубо въведение в темата: на всеки крайбрежен жител и крайбрежен Шерлок Холмс е известен фактът, че морето изхвърля плаващите предмети на брега. Без никакви усилия, а само прилагайки няколко заучени фрази, всеки може да състави математически модел на явлението. Той би гласил приблизително следното: Брегът поражда крайбрежно гравитационно поле, с което привлича плаващите тела. Не мисля че е редно, но от автора на този модел няма да бъде поискано да посочи механизъм, по който става това, нито обяснение защо на пасивно тяло се приписва активност. По разбираеми причини едва ли някой ще коментира този измислен пример, но си струва да се стъпи на твърда почва и нещата да се огледат по-внимателно. Виждаме, че елементите, участващи в разглеждания процес, съставляват следния механизъм: 1. вълна, която притежава енергия, настига тялото и осъществява контакт с него; 2. вълната отдава част от енергията си на тялото, като го тласка в посоката, в която тя се движи; 3. вълната преминава напред с остатъка от енергията си. Процесът има единствено възможна логическа и временна последователност. Няма и не може да бъде описан подобен физически процес с друг порядък, нито подобен, но обратен процес, нито процес с участие на нещо друго освен вълни, и не защото няма достатъчно време и средства такъв процес да бъде намерен, а защото неживата природа няма друго с което да въздейства от разстояние. Безсмислено е да се търси механизъм на привличането. Отказът от идеята за привличане се налага не в резултат на нечие авторско просветление, по въпроса даже и дума не може да става за авторство. Този отказ се налага като единствена реална възможност, като аксиома, като природен императив. Освен това привличането е и ненужно, природата минава прекрасно и без него, защото има очевидно и просто обяснение на всичко, което изглежда като “привличане”: когато изглежда, че тяло се привлича от друго, това става само защото то е тласкано към него. В природата съществува само тласкане и оттласкване и това и е достатъчно.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...