Отиди на
Форум "Наука"

Василий ІІ

Потребител
  • Брой отговори

    44
  • Регистрация

  • Последен вход

Отговори публикувано от Василий ІІ

  1. Реално няма разделяне на западна и източна България, просто Източната част от Българското царство е завзета от византийците. Комитопулите, в качеството си на управители, продължават държавността в западната част.

    А македонците навярно забравят, че по онова време е имало тема Македония, но тя е била на територията на Източна Тракия.

  2. Тогава най-малкото нямаше да има кръстоносни походи и щеше да има по-продължително съществуване на държавите на вандалите и вестготите. Близкият Изток пък щеше да се владее от персите или византийците.

  3. Това е един много стар спор. Признавам, че и аз понякога действам в тази посока. Може би това се корени у нас, в това че гърците (прави се аналогия) са лукави, хитри, а ние винаги страдаме заради тях - поне през Средновековието. Какво е вашето мнение?

    Вероятно причината е, че византийците не са разчитали само на собствената си войска, а много често са подкупвали други варвари, които да ни нападат в гръб. Не се сещам за друга средновековна империя, която да разчита толкова много на дипломацията.

    Освен това Византия е била доста по-богата и велика сила и затова е действала като магнит за варварите, каквито сме били и ние.

  4. И аз съм съгласен, че латинците косвено са виновни за експанзията на османците. Съсипали са най-богатия град, с безценни паметници на културата. Ако Византия беше оцеляла, тогава при успешен император като Ватаци щеше да успее да изгони турците от Анадола, понеже нямаше да си пилее средствата в безсмислени войни за обединение на Епир, Тесалия и Пелопонес.

  5. Възможно е подкрепленията и снабдяването им да са били наблизо в Балкана.

    Византийците са минали първо през София, оттам през Витиня са се насочили към Търново, но са били пресрещнати от въстаниците при Ловеч.

  6. Изпратен заедно с Борис като гарант на подновения след смъртта на царица Мария-Ирина мирен договор. В по-новите изследвания е обоснована тезата, че Роман е скопен едва след 971 г., а не както се приемаше доскоро през 963 г. През 978/979 г. е обявен за български цар и се установява в Скопие. Досега в историографията се приемаше, че бягството на Борис II и Роман се отнася към 971 г., новите изследвания изказват тезата, че това се случва "в осмата година на тяхното пленничество" (според арабския хронист Ал-Макин), т.е. към 978/979 г. Пресилено е твърдението, че фактическата власт по време на неговото управление е в ръцете на цар Самуил. И Яхия Антиохийски, и Степан Таронски дават сведения, че комитопулите Арон и Самуил са обявени за първи помощници на царя. Именно като такива ги виждаме в битката при Траянови врата при Щипон (Ихтиман) на 17 август 986 г., когато българските войски, командвани от цар Роман, Самуил и Арон, нанасят разгромно поражение на войските на император Василий II. След екзекуцията на Ароновия род начело на българската държава остават само цар Роман и Самуил. Пак в битка през 991 г. цар Роман е пленен повторно и отведен в Цариградската тъмница, където и умира. След смъртта на Роман, Самуил се обявява за цар през 997г.

  7. В 1299 Чака самичък ли пристига?

    Естествено, че не :) Идва с Тодор Светослав и известно количество татари.

    Иначе някъде бях чел, че първите нападения на татари стават някъде 1240-41г., но Иван Асен ІІ ги разбива някъде във Влашко. Следващите нападения са през 1242-43г., цяла северна България е опустошена, а Търново е обсадено за 3 месеца. Като спасителен вариант регентството на Калиман І Асен решава Българското царство да стане васал на Златната орда и да плаща трибут всяка година.

  8. Преминаването към професионална армия е удачно според мен, а участията във военни мисии в чужбина е идеално учение за войската ни.

    Само да не се повтори историята с Второто българско царство през ХІVв., когато имаме 5-6000 армия и турците ни изнасят... Само да не вземе пак да се появи някоя по-мощна и многобройна армия и да попаднем под нечие робство :hmmm:

  9. Дали? Е, това е вече мит. Впрочем, Марица се влива в морето точно в основата на Галиполския полуостров. За коя територия става всъщност дума при това положение?

    Не е толкова малка територията, разгледай картата по-внимателно ;)

    Иначе това е според Васил Гюзелев, не знам точно на какви източници се базират неговите данни.

  10. Доколкото ми е известно, на събора са присъствали и останалите източноправославни патриарси и те са дали съгласието си да бъде възстановена българската Патриаршия. Естествено, това е бил политически ход - съюз на България и Никейската империя. Даже сме дали на никейците територия от Галиполи до р. Марица - плацдарм, от който да могат да воюват срещу латинците. Впоследствие, през 1246г. именно оттам никейците ни атакуват и завладяват почти цяла Тракия и Македония.

  11. Споменах ли, че ако Византия беше оцеляла, вероятно в Европа днес нямаше да се пие кафе?

    Нямаше да я има изящната барокова Балянова джамия, нито Сюлеймание, нито доста от забавните ни ориенталски навици, готварски рецепти и пр.?

    По-важното е, че нямаше да има турски сериали и чалга :P

    Глишев, а не допускаш ли вариант, при който Византия отново прогресира и става колониална империя, с мощен флот и колонии в Африка и Тихия океан? :hmmm:

    • Upvote 1
  12. Георги ІІ Тертер е успешен с похода си към Одрин, но византийците контраатакуват, превземат Пловдив, а нашият цар е убит. Наистина за няколко месеца управление е трудно да се каже за един владетел, че е бил успешен.

  13. Мен, често казано, най-много ме е яд за Константинопол. Преди да дойдат турците, това е бил най-големият, най-красивият и най-богатият град в света. Тия фесове всичко са прецакали :((

  14. Всъщност Махди няма никаква причина да воюва с Византия.Фатимидите имат своите интереси главно в Северна Африка и конторола върху Сицилия.Съмнявам се че Махди би се съгласил на такова крупно меропирятие като обсада на Константинопол.

    Не е точно така - все пак Византия владее южна Италия по това време, даже по времето на Василий ІІ се водят битки и за Сицилия.

    Всъщност сега се сещам да попитам: През 904г. Солун е нападнат и ограбен от арабите. Това дело на ал-Махди ли е или на някой друг?

  15. Как мислите, какво щеше да стане, ако по някакъв начин Византийската империя беше оцеляла до днес? Дали щеше да е европейска и световна суперсила, или бедна кандидат-членка на ЕС и НАТО?

  16. Според Васил Гюзелев, цар Симеон потърсил съюз с Багдадския и Каирския халифат. Пратеници на двете страни обаче били заловени в Адриатическо море от калабрийски пирати и продадени от тях на византийците.

  17. През 1365 г. Йоан Александър нанася контраудар срещу унгарците /нахлули и завзели Видин в с.г./

    Това не е ли станало през 1369г.?

    Чудя се също защо не сме могли да използваме татарите срещу турците и да опитаме да им се противопоставим по-адекватно?

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...