Отиди на
Форум "Наука"

guster

Потребител
  • Брой отговори

    6
  • Регистрация

  • Последен вход

Всичко за guster

  • Рожден ден 1.01.1980

Лична информация

  • Пол
    Мъж
  • Пребиваване
    Видин

guster's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

0

Репутация

  1. Между другото, сега във Видин постоянно виждам двойки гугутки навсякъде, чува се и гугукането им, има си и гларуси, така че...
  2. eMGeto, изобщо не мога да ти повярвам, че гларусите целенасочено са се ориентирали точно към гугутките като тяхно ОСНОВНО И ЕДИНСТВЕНО БЛЮДО В МЕНЮТО, и че "ВСЕКИ ДЕН с часове кръжат над някое дърво", та белким гугутката реши да литне по някое време, и тогава я нападат и изяждат... Щото, видиш ли, сякаш няма нищо ДРУГО за ядене... И всеки ден изяждат ПОНЕ по една гугутка? Това си е направо като "гларусово KFC"... Обаче понеже гугутките вече са малко и се срещат рядко, та гларусите сигурно също са на измиране... Така че, не ги мисли толкова... Като умрат от глад гларусите (щото друго не ядат...), гугутките от вътрешността на страната (където според твоята теория би трябвало да са много, щото нали уж гларусите са причината за изчезването им, пък те натам не ходят) ще се върнат по местата където са живяли преди да дойдат кръвожадните гугутко-консумиращи чайки...
  3. Преди малко пък видях една двойка гугутки на една жица... А току-що 2 гларуса летяха над блоковете, всяваха малко паника сред гълъбите и враните, и ми се стори, че една врана подгони единия в един момент... Изобщо, струва ми се че във Видин има голямо разнообразие от птици, има ги всякакви: градските (и селски) - врани, гълъби, гугутки, врабчета, лястовици; горските - синигери, славеи, кълвачи, разни нощни грабливи - бухали, кукумявки и сови; дневни грабливи - сокол и подобни; водните - гларуси, рибарки; в непосредствените покрайнини на града се срещат полските - чучулиги, фазани, пъдпъдъци, яребици, свраки; както и още водолюбиви - щъркели, сива и бяла чапла, диви патици, корморани, гмурци, зимуващи лебеди... Може би защото, освен че е крайречен, Видин е и доста ЗЕЛЕН град... Администратор: Използвай удебеляването за нещата, които са само с главна буква и виж правилата.
  4. И още нещо... Не виждам как гларусите са изяли гугутките, след като, доколкото виждам, гугутките живеят и гнездят по дърветата, а досега едва ли някой е виждал гларус на дърво! Та дори и на земята не можеш да видиш на едно място гларус и гугутка, защото се хранят с различни неща. Те просто няма къде да се засекат... Виж, гълъбите и гларусите е по-вероятно да се срещнат, защото живеят и гнездят на едни и същи места... И от гадните клипчета видяхме, че явно се случва да нападнат и да изядат някой гълъб... Но защо няма клипче с нападната гугутка...? А пък да ходят по дърветата и гнездата, да им ядат малките и яйцата??? Абсурд... Това го правят котките, може би враните, гарваните, бухалите... Затова и катериците вече ги няма...
  5. ОК, но това, че през 84-та не е имало гларуси, не означава че през 60-та, да речем, също е нямало... Или пък по-рано... Нещата винаги се променят, хората променят околната среда, пейзажа и ареалите на животните постоянно. Климатът се мени. През годините някои популации нарастват, други намаляват, сменят местообитанието си, после, след години, пак се променят нещата... Така е устроен живота на планетата... Сега, с глобалното затопляне, ще започнат да навлизат разни южни видове, предполагам. А наши, по-студенолюбиви, ще се преместят на север... След много години, пък ще се случи обратното... и т.н. Пък и никак не ми се вярва 5-6 гларуса да са изтребили всички гугутки. По-скоро безконтролното размножаване на бездомните котки е най-голямата причина за изчезването им. А и във Видин, като се замисля всъщност, гугутките изобщо не са изчезнали - даже сега чух гугукането на една през отворения прозорец и я виждам на отсрещното дърво. През пролетта и лятото също виждах, даже група от 2-3... Тук са си... Я виж това: "Изчезват врабчетата от София?" И това: Най-застрашените 20: "N 4 - Гугутката Макар че днес е позната на всеки, само преди 2 века гугутката е била напълно неизвестна птица в Европа. Тя е описана за науката в България, около Пловдив. През 1838 г. естествоизпитателят Фривалдски открива този вид, и до този момент гугутката е единствения вид гръбначно животно, станало известно на света, именно от нашата страна. Гугутката е пример как един вид за съвсем кратко време може да завладее огромни територии. В началото тя е била разпространена само в страните с топъл климат от Мала Азия до Индия, Китай, Бирма, Корея и Япония. До 1932 г. в Европа е била разпространена само на Балканският полуостров, а до 1950 г. завладява и Средна Европа. След това покорява и останалата част на континента, преминава Ламанша, през 70’те години на ХХ век случайно достига до Бахамските острови, а от 1982 г. вече се среща и в Америка. Гугутката е нагледен пример, че при наличие на подходящи условия, местообитания, хранителна база и липса на заплахи, всеки един растителен или животински вид може да завземе голяма площ и да се разпространи изключително бързо. В момента обаче гугутката в България намалява. Причините за това са много – загуба на места за гнездене, конкуренция, бракониерство, ловуване, интензивно селско стопанство с използване на пестициди и др." Какво ще кажете за ПАПУНЯКА ? Като малък съм виждал на село тази красива птица, но скоро не съм... Някой виждал ли е?
  6. Здравейте. Аз съм от Видин и мога да кажа, че в града наистина се срещат гларуси, но определено техният брой не е огромен и изобщо не става дума за свръх-размножаване. Виждал съм 2 групи от по 2-3 птици най-много. Едната скоро видях край покрива на катедралния храм, а другата - преди доста години в един централен квартал. Смятам, че наличието им тук - край голям воден басейн като река Дунав, е напълно естествено, а тяхното "нахлуване", в тези уж нехарактерни за тях територии, е не по-малко оправдано от нахлуването на гугутката от Индия в Европа... Също така ми се струва, че гугутката е по-скоро СЕЛСКА птица... Мисля, че се среща повече във вътрешните райони на страната, по-близо до малките населени места, скалите, полето и природата. Може би в последните години в градовете не й понася замърсяването, шумът или нещо друго... Наистина бих искал да разбера защо се срещат вече толкова рядко... Между другото, във Видин има и други хищни птици, които също предполагам ловят гълъби и гугутки (или техните малки). Не знам за бухалите, но са ми казвали че са виждали СОКОЛ, или нещо подобно, да преследва гълъби... Знам, че такива хищни птици обичат да се заселват в градовете, дори в Ню Йорк ги има... Какво да кажем за огромния брой бездомни КОТКИ? Вярно, ядат най-вече от кофите, но съм виждал и да дебнат по таваните на блокове и къщи, там, където гнездят и отглеждат малките си гълъбите... Нищо чудно и точно те да са изяли гугутките!!! Къде изчезнаха също катеричките от градската градина във Видин? Дали пък НЕ гларусите са виновни, а хората, като позволиха да има толкова много улични котки (и кучета)??? За което, разбира се, НЕ са ни виновни животните... Знам също, че (псевдо)ловците обичат да стрелят по гълъби и гургулици... Така че, кой сега е виновен за изчезването на гугутката???

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...