Отиди на
Форум "Наука"

bellfador

Потребител
  • Брой отговори

    3
  • Регистрация

  • Последен вход

Всичко за bellfador

bellfador's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

0

Репутация

  1. K=(P.S)/{х.(T1-T2)} K-въпросния коефициент P-мощност на топлинния поток (Q/t) S- сечението ,през което преминава топлинния поток х- пътя, който изминава топлинния поток Т1-Т2 -делта Т, разликата м/у температурата в двата края на топлопровода
  2. Да, възможно е да бъркам. Знам "константата" на медта (400W/m.K) и искам да пресметна колко градуса "пад" ще има върху меден детайл при определени условия (P, S, x). Ползвах някаква формула от wikipedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Thermal_conductivity), но явно не смятам правилно и възникват неточности. Конкретния пример е медна шина със сечение 4см^2 и дължина 5см. При нагряване със 100W би трябвало температурния пад да бъде 32 градуса ,реално се получава два пъти по-малко (10-15). На какво се дължи тази рзлика в резултата? Какви са точните условия ,при които коефициента и формулата могат да бъдат използвани?
  3. Здравейте! Имам въпрос свързан с формулата за коеф. на топло проводимост. Знам, че мерната му единица е W/m.k, но при практически задачи (охлаждащ радиятор) възникнаха сериозни неточности. По лично мои сметки топлопроводимостта зависи право пропорционално на пренасяната мощност и контактната повърхност ,и обратно пропорционално на дължината и температурната разлика между двата края на тялото. Намереното в google е на непонятния за мен английски и ме хвана яд, че загубих учебника си по термодинамика. Ще бъда безкрайно благодарен ако ми помогнете с точната формула и пример, по който се прилага.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...