Отиди на
Форум "Наука"

zervan1

Потребител
  • Брой отговори

    4
  • Регистрация

  • Последен вход

Всичко за zervan1

zervan1's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

0

Репутация

  1. Татаро-монголските племена приемат исляма в началото на XIVв.Няма сведения за разпространението на исляма в българските земи от татарските вождове.Военни контингенти от Дунавска България не са вземали участие в татарските набези ,но татарски наемни части подкрепят българската армия до последната четвърт на XIVв.Българските царе използват умело татарите в битките с византийци ,сърби ,а вероятно и с унгарците.Нещо повече в средата на XIV в. татарските войски нахлуват в византийска Тракия и разбиват няколко турски шайки ,татарите ревниво следят за интересите си на Балканите ,но последвалите процеси не им позволяват да блокират османското настъпление на север.
  2. Здравейте! Търся една интересна книга Speros Vryonis, , The Decline of Medieval Hellenism in Asia Minor and the Process of Islamization from the Eleventh through the Fifteenth Centurv.
  3. Влашкото воеводство възниква и се развива под "сянката "на Търново. От създаването си до залеза си през 1396г.българската средновековна държава владее територии на север от река Дунав.Като териториалния им обхват се променя през вековете (северозапада попада под унгарска власт ,а североизточните предели страдат от набезите на печенеги,узи ,кумани и татари през -XIII XIVв.). Византийското владичество допълнително усложнява обстановката -продължителен период от време северните български предели са оставени на произвола на съдбата ,като последица се засилват процесите на асимилация и на дебългаризация на Влашко и Трансилвания. Ситуацията коренно се променя след освободителното въстание на Асеневци ,към освободените територии на България се причислява и Влахия изконна българска земя.Нещо повече Влахия е използвана като "база "за освободителното дело ,именно там бяга Иван Асен след първоначалния неуспех на въстанието.И не случайно Калоян се титулува като владетел на България и Влахия ( папа Инокентий III също признава властта му над влашките земи). Българския цар успешно отбива аспирациите на унгарския владетел Емерих към Отвъддунавска България.През следващите десетилетия битката за Влашко продължава с променлив успех,но западните хронисти по безспорен начин свидетелстват за българската власт над Влахия.И деспот Шишман и синът му Михаил III Шишман владеят обширни територии на север от Дунав. С течение на времето Влашко се превръща в погранична българска област ,а владетелят му се титулува воевода типично българска титла .Ползвайки се с по-широка автономия и с нараснал имидж влашките владетели се включват по-активно в международната политика.Въпреки всичко те признават авторитета на Търново ,ползват българския език ,черпят от постиженията на старобългарската култура и изпращат войски в помощ на своя сюзерен търновския цар.Опитите за оспорване на тези факти от последователите на Йорга са лишени от научно основание и обслужват велико-държавни амбиции . Копие в папка "Изпратени" Потвърждение
  4. Въпросния проблем е слабо проучен в нашата историография основно поради липсата на надеждни документални свидетелства . Мълчанието на изворите поставя под съмнение Второто Търновско въстание. Както вече бе отбелязано ,единствения извор за въстанието си остава родовата хроника на руския дворянски родСавелиев-Ростиславич,откриването на нови исторически извори несъмнено би осветлило проблема ,но до момента такива не са известни.Интерес буди втория поставен въпрос -проблема за организационната подготовка на антиосманските въстания .В науката са изказани различни мнения.Но безспорен е факта ,че българския народ никога не се примирява с тежката си участ ,непосредствено след завладяването на последните български столици Търново и Видин избухва въстанието на братовчедите Константин и Фружин ,последвано от децентрализацията в Османската империя след битката при Ангора ,походите на Владислав III (Варненчик) 1443-1444 и Ян Хуниади.Последвалите воини на Портата с Австрийската империя (респективно и съюзниците и обединени в Свещената лига) също водят до активизиране на освободителната дейност и масови въстанически прояви на широк ареал в българските земи. Първо Търновско въстание (1598г),Чипровското (1688)и Карпошовото въстание(1689).Към всичко това трябва да прибавим хайдутството и пасивната съпротива на българския народ. В този ред на мисли ,може да заключим ,че огъня на свободата никога не изгасва в земите ни и българите използват всяка появила се възможност, за да отхвърлят чуждестранния гнет.Позовавайки се на изворовия материал успешно ,възстановяваме и организационната подготовка антиосманските въстания, съзаклятническа организация -включването на първенците в българските селища и духовенството ,координация с антиосманските сили .За огромно съжаление констелацията не позволява на нашите предци да извоюват жадуваната свобода няколко века по-рано.Необходими са още приблизително двеста години ,за да се изгради българската възрожденска нация ,която да постави "Българския въпрос" на "масата на преговорите".

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...