Отиди на
Форум "Наука"

Йордан

Потребител
  • Брой отговори

    1
  • Регистрация

  • Последен вход

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ Йордан

  1. Здравейте, Не съм историк, просто искам да науча нещо повече за корените си. Родът ми идва от едно село в пловдивско - Дълго поле (Узун каро, по времето за което ще ви питам). Според устни разкази на старите в селото някъде през 17ти век, български християнски родове побегнали от Родопите и се "скрили" в тогава вековните гори около Пловдив. Моето село е основано от 4-5 големи семейства на една мера около 2 километра дълга, покрай река Стряма. Това се връзва доста добре с тази тема http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=7433 която изчетох, но ми се иска да науча повече за българите в Родопите по онова време, откъде и накъде са бягали, и защо. Имало ли е по-значими и известни родове и какво е станало с тях? Старите разказват, че турците около Пловдив не били много и най-вече не били лоши като онези в планината и с тях живели в мир по съседски. Аз съм от "попска" фамилия и скоро ще се срещна с вуйчо ми, стария поп, да го разпитам повече, все пак църквата има навика да записва такива събития и преселения. С удоволствие ще споделя с въс каквото науча. Междувременно ще се радвам на каквато и да е информация или литература, която препоръчате по въпроса. Благодаря!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...