Отиди на
Форум "Наука"

maxuel82

Потребител
  • Брой отговори

    16
  • Регистрация

  • Последен вход

Отговори публикувано от maxuel82

  1. Като че ли това водорастло не е толкова трудно за откриване! Ето какво прочетох в един саит : "Botryococcus Braunii е щам на водорасли, който е известен като зелен колониални микроводорасли.

    Botryococcus Braunii се намерят навсякъде по света в сладководни езера, бракични езера и води, резервоари и изкуствени водоеми.

    "

  2. Да тези материали съм ги чел , но явно че намирането на самите водорастли няма да е лесно !Има два начина за извличането на мазнината от тях - единия е с преса ,а други я с разтворител естракция с ( ХЕКСАН) ама като му гледам цената на хексана няма да е хич евтино :unsure: За сега най-евтиния и достъпен вариант е от преработката на използвана мазнина ! ??? Но пък от друга страна ако това е вярно " За единица произведено масло или биоетанол са необходими 150 пъти по-малко количество водорасли отколкото рапица или слънчоглед. " водорастлите са най "на далавера " !

  3. Ами не - явно че не пробвам с правилния вид :)! Пробвал съм с водорастли които ги има навсякъде и живеят в сладки води ! Предполагам, че за да са толкова маслодайни ,тези водорастли може би са генномодифицирани и няма да е лесно да се намери "семе" !!!

  4. Известно време бях преустановил производсвото на биодизел защото нямаше суровина или я продаваха скъпо !Днес обаче дочух че има вероятност горивата да достигнат 4лв. за литър ! И така пак се захващам с производството на по-евтино гориво:) Ще се надявам на помоща Ви !Изчетох и се запознах доста подробно с производстрвото на биодизел от рапица , но ми се вижда доста скъпо и трудоемко т.е. целта не оправдава средствата ! Мисля да пробвам да правя биодизел от водорастли но там има много неизвестни и малко информация !Като за начало се пробвах да "посея" водорастли в шишета , в найлонови ръкави ,но нищо не става, явно не е толкова лесно колкото изглежда в клипчето !Или може би аз бъркам нещо !

  5. Здравейте,

    аз също проявявам интерес към подобен съд с конусно дъно. Ще бъда благодарен ако ме насочите към производител или вносител!

    Няма колега май ще трябва да си го правим собственоръчно!

  6. Друг е въпросът, че реакцията на преестерификация - от мазнини до метилов естери - може да се катализира от киселина или от основа. Самата неутрализация на ВМК в изходната суровина не може да стане с киселини.

    :hmmm::Oo::Oo::Oo: Нещо немога да разбера !!! Т.е. не става със сярна киселина така ли ???

  7. Здравейте !!! Наскоро си регистрирах фирма ( ЕООД) но в момента съм безработен и съм регистриран в бюрото по труда !Реално с фирмата ще започма да работя през месец март ! Трябва ли да информирам бюрото по труда или чак след като започна действителна работа с фирмата ??? И какво са процедурите от тук нататък след регистрирането на фирмата ??? Благодаря !

  8. Прочетох в един форум че киселинността на готовия биодизел се неутрализирала със сярна киселина H2SO4! Възможно ли е това :post-20645-1121105496::post-20645-1121105496::post-20645-1121105496: или човека си прави майтап та някой да му се разядат буталата на колата ? Аз немога да повярвам нали самия биодизел е киселина и разяжда заради наличието на натриевата основа и ако се добави и сярна киселина направо ще пробие резервоара ! Така си мисля може и да греша !!!

  9. Е браво много добре !!! 6+ от мен по теория :bigwink: Доста неща сега научавам от прочетеното до тук! В началото когато почнах да си правя биодизел (преди 3години) Изобщо не се интересувах от нищо освен от това че 1л биодизел ми излиза около 0.30-0.35 стотинки! Като в това число включвам тока изразходен за подгряването на мазнината KOH 1 кг около 6лв който е достатъчен производството на 150л. биодизел и метанола около0.200гр за 1 литър мазнина! Като получения глицерин го изхвърлях в канала или в градината (то това обяснява и реколтата това лято стеблата на доматите станаха от 2 до 2.50м направо страшно :bigwink: ) Мисля си че щом има метанол глицерина би следвало да гори! Сега се сещам за това! :lightbulb::lightbulb::lightbulb: Сега ако успея да се справя и с титруванео ще обясня подробно и със снимков материал процеса на производство! Немога да си намеря варел (бидон) с конусообразно дъно! Ако някой знае от къде мога да си купя или как да си направя нека сподели ! Нещо такова :

    post-6267-1263740011_thumb.jpg

  10. А в сайтовете, които дадох под въпроса за водораслите, нищо ли не пише по темата?

    Пише но все общи работи !всъщност в един от тези сайтове видях начините за извличане на мазнината ! Доколкото разбирам тези водорастли са някакъв по-специален вид? И трябва "семе" за да ги подведеш веднъж ! Доколкото разбрах трябва и някакви хранителни вещества (но какви) светлина и въглерод ! После трябва да се изсъхнат ! Трябва да се изпробва но надали в един пакет ще" поникнат" водорастли? Все пак ще пробвам !!!

  11. Я да те попитам... А мислил ли си да правиш биодизел от... о, изненада! ... от водорасли?

    Да разбира се ! Доколкото знам от 100кг водорасли излизат 50л! мазнина :lightbulb: т.е. те са много маслодайни !Проблема е как точно се отглеждат и как после се "цедят" После обработката е същата както при получаването на биодизел от олио! Някъде видях че има два начина за извличане на мазнината от водорастлите -маханичен и химичен!!! Механичния - с преса а химичния -към водорастлите се слагало ХЕКСАН и маслото само си излизало! После чрез дестилация хексана се отделя и остава мазнината ! Но няма много точна информация или поне аз немога да намеря !

  12. Ако си от пловдивския регион можеш да се свържеш с мен да дойдеш един ден в института да направим титруването в лабораторни условия. Честно казано и мен ме интересува биодизела, макар и от различна гледна точка. :)

    ПС. Сега се сетих че някъде в лабораторията трябва да имам методика за определяне на свободни мастни киселини. Ще я потърся но честно казано не ми се набират две страници текст, та по-удобно ще е ако ти я изкарам на ксерокс.

    Ще съм Ви много благодарен ако ми помогнете ! Че доста опити направих и все безуспешни ! Титруването ми се опря и нещо явно е ,че не правя както трябва но незнам какво е ! Иначе живея в Пловдив !

  13. Mного ви благодаря за отговорите!

    Разбрах някой грешки и ще ги поправя и дано да се получи!

    Ето тук съм обяснил как точно правя биодизела!

    http://forum.fiat-bg.org/viewtopic.php?t=1...sc&start=45

    Аз го правя без да титрирам, но после, когато дойде време за "измиването", става емулсия. И оттук правя извода, че ми остава глицерин, следователно - непълно протичане на реакцията! Затова искам да започна с титруването! При титруването се цели неутрализиране на мастните киселини. pH трябва да е = 8.5! Тогава се преброява колко капки от разтвора са постигнали това ph=8.5 - всяка капка е 1 гр. катализатор.

    Нещо не обяснявам както трябва...

    Така... взема се 1 л. дестилирана или дейонизирана вода и в нея се разтваря 1 гр.катализатор (NaOH или KOH).

    В друг съд се измерва 10 мл. изопропилов алкохол и към него се добавя 1 мл. от олиото, което ще се преработва.

    После се прибавя по 1 мл.от разтвора на дестилираната вода и катализатора към разтвора на изопропиловия алкохол и олиото.

    И така се продължава с добавянето по 1 мл, докато pH на разтвора стане = 8.5!

    През това време се брои колко милилитра сме добавили, докато сме постигнали pH 8.5 (неутрално). Ако сме използвали 3 мл и ако използваме за катализатор NaOH = 3+3.5=6.5 гр. NaOH за 1 л олио ще доведат до пълно протичане на реакцията без остатъчен глицерин, а метанола е 20% т.е. - за 1 л. олио 200 мл.метанол и 6.5 гр. NaOH - може би точно там ми е проблема - с точното дозиране на тези мл. и грамове...

  14. Здравейте на всички! Като потребител с 1 мнение(за начало) ще пусна въпроса си тук!

    Правя си биодизел (ekогориво) от използвано олио от фритюрници и други отпадъчни мазнини. За да протече реакцията, се използва КОН или NaOH и метанол (CH3ОH). За да се определи точното количество на КОН или NaOH, трябва да се титрира/титрува (на капки да се прибавя реактив в присъствие на индикатор до неутрализация на това, което титруваш).

    С титруването е свързан и въпроса ми. Защото в повечечето случаи използвам много от тези "химикали" и не винаги се получава желаната реакция!

    Аз процедирам по-следния начин: РАЗТВАРЯМ 1 грам КОН в 1 литър дестилирана вода, а в друг съд разтварям 1 мл (една капка) от използваното олио в 10 мл. изопропилов алкохол (C3H7OH)!

    http://www.utahbiodieselsupply.com/tutorialvideos.php

    Използвам и катализатор - фенолфталеин (C20H14O4), който се добавя към разтвора от изопропилов алкохол и използваното олио. След това започва да се добавя от разтвора на КОН и дестилираната вода към разтвора на КОН и изопропилов алкохол, докато индикатора (фенолфталеина) не порозовее! Но нещо не ми се получава... Питам се - къде греша? :post-20645-1121105496:

    И какво означава когато разтвора порозовява? Тогава е неутрален или тогава е киселина?

    Ето от тук се уча!

    http://www.biodieselcommunity.org/titratingoil/

    Бележка на модератора

    Разтворът, щом порозовее, това е индикация за алкална среда/реакция. В този случай pH e > 10,0.

    Първата капка, след която разтворът се оцветява в розово и този цвят не изчезва до ок. 30 секунди, показва, че сме постигнали неутрална до слабоалкална реакция. Фенолфталеинът се оцветява в оранжево при силно кисела среда. Остава безцветен при кисела среда (под pH 8,2) и при силно алкална - също.

    Тоест, трябва да се спре титруването, ако целта е добиване на неутрална реакция.

    Ако смесиш органична мазнина с основа (NAOH), рискуваш да получиш сапун, както народът го добива чрез варене. Ако прекалиш с основата, разтворът става розов, но след време се обезцветява в силно алкална среда и, вероятно, тогава има опасност да получиш биосапун/екосапун. Важно е и количеството на алкохола.

    Всъщност, неизбежно ще получаваш и известно количество (не - много голямо!) сапун между слоя биодизел и отделения глицерол на дъното на съда. Необходимо е да се отделят глицеролът и сапунът, за да ти остане само биодизела.

    Едно възможно решение е да конструираш и машина, която да работи с домашен сапун!

    По-добре е да ползваш изопропилов алкохол, вместо метилов, който е опасен за зрението (ако се приема per os - като съставка в алкохол менте).

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...