Отиди на
Форум "Наука"

savata71

Потребител
  • Брой отговори

    2
  • Регистрация

  • Последен вход

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ savata71

  1. savata71

    ПОМОЩ

    Когато НЕЩО плава, очевидно обемът, който се намира под водата замества същия обем вода, който би бил там, ако НЕЩО-то го нямаше. Освен това,щом не потъва или не се издига, цялото НЕЩО тежи точно колкото тежи липсващия обем вода. Тоест липсващата вода е точно заместена и по обем и по маса. Значи първо намираме масата на дъската (която е равна на масата на „заместената” вода): Масата на дъската е равна на обема й, умножен по плътността на бора. Да приемем, че широчината на дъската е B, а дължината е L. Тогава обемът на дъската е Vдъска= L*B*0, 2 [ m^3] И масата на дъската е: Mдъска= L*B*0, 2 *490= L*B*98 [kg] = Мвода Сега разделяме получената маса на плътността на водата и получаваме обема на заместената вода, който е равен на обема на потопената част: Vвода=Vпотопена част= L*B*98 /1000 = L*B*0,098 [m^3] От друга страна този обем е (вж. чертежа): Vпотопена част = X* L*B [ m^3] Приравняваме двата израза L*B*0,098 = L*B *X и оттук X=0,098 [m]
  2. savata71

    ПОМОЩ

    изтрих си поста - нещо обърках отговора Не може ли да се трие цялото мнение (пост)?

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...