Отиди на
Форум "Наука"

NSG`

Потребител
  • Брой отговори

    25
  • Регистрация

  • Последен вход

Отговори публикувано от NSG`

  1. В развитието на тази тема има отново един момент,който не мога да разбера...

    Защо е необходимо и изобщо възможно ли е да се прави сравнение между сюрреализъм и импресионизъм и/или пост импресионизъм.

    Средствата с които се търси художествен ефект са различни, както и търсения ефект.

    Миролюбив много успешно е подбрал картини на Сезан и Дали, където ясно си личи, че търсените внушения са напълно различни.

    поздрави Б.

    от всички писмени излияния до мемента това е най-смисленото, което прочетох и съм напълно съгласна с мнението на г-н Богданов: абсолютно безпредметно е да се сравняват две толкова различни в търсенията си направления.

    И от друга срана ама изобщо не мога да споделя мнението на Миролюбив че

    ... една реалистическа творба може цял живот да виси на стената без да омръзне , докато сюрреалистическите картини втръсват именно заради нерелиастичното компановане на сюжетните елементи ...

    По принцип като си ги гледаш всеки ден вероятноста да ти писнат и за двете е абсолютно еднаква, НО!!! една реалистична къщичка, цветенце или ябълка виги ще си остане къщичка, цветенце или ябълка, докато това което е изобразено в сюрреалистичната творба (същото мисля и за абстрактните) има способността да носи един вид закодирана информация, която под влияние на различни чувства и натроения, пък дори и спрямо различни събития, ние можем да преоткриваме с години наред, бавно и славно. Както и по-рано съм казвала, от зараждането на импресионизма насам не е важно какво рисуваш, а как и идеята, която въплъщаваш в картината.

  2. Аз преди се скъсвах да слушам БГрадио, но след като научих всички песни си дадох почивка :grin:

    Сега нито радио слушам, нито телевизия гледам... всъщност съм доста дезинформирана... :fool:

  3. Като цяло добрите стари филмчета не бяха така кървави като днешните.

    дори да се оставят кървищата настрана... в днешните филмчета човек не може да разбере какво гледа зайче, мече, куче или инджикипляктор :fool:

  4. Владимир Димитров - Майстора

    Владимир Димитров - Майстора е роден на 01 февруари 1882г. в с. Фролош, Кюстендилско. През 1889г. семейството му се преселва в Кюстендил, където Майстора завършва началното си образование и прогимназия. Ранната му младост преминава при тежки материални условия и труд. Сменя няколко професии - известно време работи като бояджийски и ханджийски чирак, вестникопродавач и писар в Окръжния съд. През свободното си време той постоянно рисува портрети на чиновници, адвокати, подсъдими, а също и пейзажи от околностите на града. Така талантът му е забелязан и през 1903г. Майстора открива първата си изложба в кюстендилското педагогическо училище. Със спечелените пари от продажбите и подпомогнат от свои съграждани, Вл. Димитров заминава за София, където постъпва в Държавното рисувално училище.

    Майстора взима участие в Балканската и Първата световна война като военен художник. Целта на работата била да се създаде художествена хроника, а също по този начин да се развие у нас и жанра на военната живопис. На фронта Вл. Димитров прави първите си графики туш-перо и е един от малкото, който рисува фигурални композиции с убити: “Ранени", "По Беласица", "Инвалиди", "На фронта на р. Струма", "В гр. Скопие 1916", "Завръщане от фронта" и др. Ако се съблюдава академичната нуменклатура на определените жанрове, произведенията създадени от Майстора, не се вместват в тях. Картините му, имащи техническа завършеност, са малко. Малко са и портретите му с “официален” характер. Повечето от тези творби са едновременно графики и живописни етюди, копозиции и пейзажи, но тъкмо защото са така “объркани” те насочват вниманието в различни посоки и впечатляват с красив равномерен щрих.

    След войните Майстора се утвърждава като художник, отхвърлящ академизма в изобразителното изкуство. Той е сред най-ярките представители на, създаденото през 1919г., дружество “Родно изкуство”. Неговите представители са сродени от желанието да вникнат в душевността и вълненията на изстрадалия от войните и от бедността обикновен човек. Сбижава ги идеята да създадат родно по дух изкуство. Докато по-ранното следосвобожденско поколение художници (Иван Мърквичка, Ярослав Вешин) търси етнографски точното пресъздаване на българина с носия и на празниците, то новото поколение се насочва към внушаване на националните черти посредством ритмуването на линии, обеми, цветосъчетания.

    В периода 1924-1951г. Майстора живее и твори в кюстендилското село Шишковци. Там той намира връзката между хората и природата. Картините му са с подчертана иконна структура - образът е възвисен, спокоен, фигурата най-често е централно разположена с лице към зрителя, което внушава контакт с наблюдателя. Характерни за Майстора са редуването на топли и студени мазки, стилизацията на националния костюм, хиперболизация на някои символно важни елементи, например очите на девойките или елементите на задния фон. Битовите му картини са структурирани фризообразно. В картините му се долавя ценене на пасивните добродетели. Жената е представена чиста и хармонична, а мъжът е въплъщение на мъдроста.

    От този период са картините му "Моми", "Моми-сестри от с. Дивля, Радомирско", "Цветница", “Фамилия“, "Девойка от Кюстендилско", "Жетварка", “Жетвар”, "Мома с ябълки", "Жетварка от с. Шишковци", "Жетвари на обяд", "Копачки", "Селско момиче сред макове", “Сватба”, “Момиче”, “Селянин с грозде”, “Момиче на фон череши”, “Майка с деца”, “Турско гробие”, “Белене на платно”, “Молитва”, “Селянин с мотика“. Също и пейзажите “Слънчогледи”, “Пролетни дървета”, “Нива”, “Цариград”, “Пейзаж с кон”

    През годините Майстора посещава редица чуждестранни градове, между които Париж, Лондон, Брюксел, Дрезден, Мюнхен, Виена, Ню Йорк, Истамбул, Сиракуза и Рим. В Италия той се запознава с американския колекционер Джон Крейн, който откупува голяма част от творбите му и го уговаря да му предава всичките си творби в продължение на четири години. Така икуството на Вл. Димитров напуска Стария континент. Още приживе негови произведения са показвани в Италия, САЩ, Германия, Чехия, Русия, Индия, Китай, Полша, Румъния, Белгия и др. Той става световно известен, а за приноса си към българското изкуство получава редица отличия: Медал за наука и изкуство, орден „Кирил и Методий“ I-ва степен и е удостоен със званието „Народен художник”.

    Вл. Димитров - Майстора умира на 19 сепремвери 1960г., оставяйки като наследство за младите художници и всички българи едно несметно богатство от цветове, иконография и декоративизъм на националните черти във всяка една от картините си.

    maisora-big.jpg

    Maistora-kart04.jpg

    photo_verybig_362946.jpg

    1et05.jpg

    vladimirdimitrov-maistora.jpg

    _dsc9738.jpg

    Vladimir-D-Maistora-kartina.jpg

    _dsc7906.jpg

    1227882400_1_xm.jpg

    13.jpg

  5. всичките показани неща ми приличат на негативки, а и без проблеми могат да се направят на Фото-шоп например ;)

    Да, днес могат да бъдат направени на Photoshop, но кагато Уорхол е творил такова животно не е съществувало.

    Освен това смея да твърдя, че изкуството на автори като Уорхол, Пикасо, Дали, Дюшан и т.н. е велико точно заради идеите, които пропагандира, това го прави интересно и значимо, скандално може би и същевремено запомнящо се. Все пак смятам, че най-важното не е какво ще нарисува художника, а как, защото начина е по-въздеистваш от самия обект на изобразяване.

  6. искам да ви представя един албум, който лично на мен ми направи супер впечатление... това е East meets East на Nigel Kennedy

    дано ви хареса ;)

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...