Отиди на
Форум "Наука"

Паяков

Потребител
  • Брой отговори

    12
  • Регистрация

  • Последен вход

ВСИЧКО ПУБЛИКУВАНО ОТ Паяков

  1. Tricholoma terreum (есенна гъба), расте в млада борова гора в местността „Люляците“ край Габрово. Ноември 2015 г. Брал съм и съм ял от тези гъби без фатални последици. През 2013, 2014 г. и през тази година се появиха публикации, че тази гъба съдържа редица терпеноиди, които могат да предизвикат заболяването рабдомиолиза. Други изследователи твърдят, че отравяне може да се получи само ако тези терпеноиди се съчетаят с други видове терпеноиди, които се съдържат в подобни гъби от същия род - tricholoma equestre. Не знам какво да кажа повече. По вкусови качества тази гъба отстъпва много дори и на припънките (които някои изследователи също смятат за съмнителни, макар че тук се консумират в големи количества от векове...). Така че по-добре ограничавайте брането на такива къби.
  2. Тези гъби фотографирах на 27 октомври 2013 г. в Стара планина, близо до местността Равни гори над Габрово. Предполагам, че са от рода Cortinarius, като най-близък вид намерих Cortinarius bolaris, може и да не съм прав. Със сигурност не са ядливи, а може би и отровни.
  3. Здравейте, днес използвах хубавото време за разходка из природата и открих този красив кичур от гъби от вида Armillaria mellea - припънка:
  4. Сега е сезонът на припънките. Те трудно могат да се сбъркат с друг вид. Ето няколко снимки на припънки, Armillaria mellea:
  5. Красива гъба, вероятно Leccinum aurantiacum (Червена брезовка)
  6. Зелена мухоморка (Amanita phalloides). Една от най-силно отровните гъби в България. Чудесно оформен екземпляр, има всички отличителни белези на зелената мухоморка. Не посмях дори да я докосна! Само легнах на земята, за да я фотографирам добре от различни гледни точки. Расте в една дъбова гора край Габрово.
  7. Тези две гъби са млечници. Бера ги от 15 - 20 години (и ги консумирам), но не можах точно да ги идентифицирам от кой вид са. Растат предимно в смесени гори - иглолистни и широколистни. Предполагам, че са от вида Lactarius volemus (хлебна млечница), изпускат мляко с цвят бледа охра и не променят цвета си. Lactarius каква?
  8. Манатарка (Boletus edulis) Същата манатарка отдолу Зелена гълъбка (Russula virescens) За съжаление тази сутрин не носех фотоапарата и снимките не са в естествена обстановка...
  9. За да не се ровите в мрежата за снимките, ще ги публикувам и тук: 1. Две гъби пачи крак (Cantharellus cibarius) 2. Две кафяви гълъбки (вероятно, не ги разгледах подробно) - Russula vesca 3. Бисерна (перлова) гъба (Amanita rubescens)
  10. Червена млечница (рижийка), Lactarius deliciosus. Снимките са направени на 13 юни 2010 г. край Габрово.
  11. Нещо не иска да финишира качването форумната програма... Съжалявам, че качвнето на снимки не работи. Може да видите снимките тук: (за регистрирани във Фейсбук). Утре ще ги кача и във FLICKr. http://www.facebook....8&id=1141935159 Тъй като качването на снимки се провали (не по моя вина), давам линк за снимките. От 27 май 2010: На тази снимка са две гъби пачи крак (Cantharellus cibarius): http://farm5.static....4af2bf58a_b.jpg На следващите две снимки са две кафяви гълъбки (Russula vesca): http://farm5.static....9a03651e8_b.jpg http://farm5.static....eb94362af_b.jpg От 30 май 2010: На двете снимки има гъби от вида бисерна (перлова) гъба (Amanita rubescens): http://farm5.static....360fff1ba_b.jpg http://farm5.static....8d39b40ec_b.jpg Ще бъда благодарен на всеки, който ме коригира, ако греша (особено за последните две гъби).
  12. Вижте тези гъби. Фотографирани са на 27 май 2010 г. при разходката ми на един хълма край Габрово. За съжаление програмата за качване работи от половин час и не финишира качването на файла. Изпълнил съм условието за големината на файла и въпреки това... Не знам към кого да се обърна за този проблем.

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...